Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο «δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών», τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων όπου «είμαστε πίσω σε πολλά» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αλλά και σε κλίμα δυσφορίας για τις παλινωδίες στην υπόθεση Γεωργίου, ανοίγει σήμερα η αυλαία για την τρίτη αξιολόγηση με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση, αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα τραβήξουν το σκοινί οι δανειστές. Μέχρι χθες αρμόδιες πηγές μετέφεραν κλίμα έντονων ενστάσεων σε διατάξεις του νομοσχεδίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η ψήφισή του μέχρι να «σκανάρουν» λεπτομερώς μια προς μια τις διατάξεις του.
Παρότι οι χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί αποτελούν, ενδεχομένως, ένδειξη μετρημένων αντιδράσεων από την πλευρά της Κομισιόν, ωστόσο καθοριστική για το θέμα αυτό αλλά για τα υπόλοιπα μεγάλα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης θα είναι η στάση του γερμανικού παράγοντα, όπως και του ΔΝΤ, που όχι μόνο έχει σκληρή ατζέντα για τα εργασιακά, αλλά δεν αποκλείεται, μαζί με την επίσπευση της μείωσης αφορολογήτου στο 2019, να θέσει ακόμη και θέμα λήψης νέων μέτρων για το 2018.
Το δίδυμο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει, τόσο στο σημερινό EuroWorking Group όσο και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον επίτροπο Μοσκοβισί, να σκιαγραφήσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών με στόχο το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
«Αγκάθια» και ενστάσεις. Ομως, ο δρόμος προς τη νέα αξιολόγηση είναι στρωμένος με «αγκάθια» και ενστάσεις, ενώ τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται από νωρίς.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έφερε ξανά την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές για δυο λόγους:
1. Απουσιάζουν μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, όπου θα απαιτείται πλειοψηφία 50 συν 1% των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας.
2. Ορισμένες διατάξεις θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή άλλων μέτρων για τα εργασιακά.
Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως το νομοσχέδιο έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Ενα ακόμη κομβικό σημείο, με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, έχει να κάνει με την αξιολόγηση στο Δημόσιο όπου οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους θεσμούς και το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους, καθώς η λύση με τη ρύθμιση του Ιουνίου για την ανανέωση των συμβάσεων προσκρούει ήδη σε αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στα θέματα που αναμένεται να δυσκολέψουν την αξιολόγηση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως η λειτουργία όλων των δομών του Υπερταμείου, η αγορά ενέργειας και η Δημόσια Διοίκηση.
Καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα. Την ίδια ώρα, προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι καθυστερούν. Μεταξύ αυτών, ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προωθήσει το καλοκαίρι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Σήμερα πάντως δεν αναμένεται το EWG να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ετσι το θέμα μεταφέρεται τον Οκτώβριο.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η αναιμική ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο και η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού απειλούν τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα ήταν εντυπωσιακότερη και θα αποτελούσε το κλειδί για μια πιο ομαλή διαπραγμάτευση. Ωστόσο, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου διέψευσαν τις προσδοκίες. Για να μη χαθεί ο στόχος για ανάπτυξη φέτος 1,8% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να επιτευχθεί ρυθμός 3%.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 10-11 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών. Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.
ΔΝΤ: Ο άγνωστος X
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μόνο αν ολοκληρωθεί εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση, θα έχει ελπίδες το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο είναι πιθανόν να βάλει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση, θέτοντας από την αρχή τις απαιτήσεις του που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντιμέτρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες. Το ΔΝΤ θα ανοίξει πλήρως την ατζέντα του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών, όταν δηλαδή δεν θα δεσμεύεται από καμία συμφωνία «σιωπής» με τους Ευρωπαίους.
Αλλωστε, μόνο καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στο «Βήμα της Κυριακής», «το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει ας φύγει, δεν τους χρειαζόμαστε». Και αυτό γιατί το Ταμείο μεθοδεύει στη νέα αξιολόγηση να ανοίξει θέμα τραπεζών, όπως έχει ήδη κάνει σαφές αποό τον Ιούλιο.
Πριν από την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τους Τσακαλώτο Χουλιαράκη, ο Μοσκοβισί, ο οποίος έχει βλέψεις για την προεδρία της Κομισιόν στη θέση του Γιούνκερ, επέλεξε από το διεθνές φόρουμ του Κόμο να αναφερθεί στην Ελλάδα δηλώνοντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι «είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας». Οπως είπε: «Είναι ένα σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι αποφασίζεις με αυτόν τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, γιατί επιβάλλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας».