Εφυγε ένας φίλος του Τραμπ, ήρθε ένας πολέμιος

Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως στόλος μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό απέκτησε νέο «καπετάνιο», τον πρώην

Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως στόλος μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό απέκτησε νέο «καπετάνιο», τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ιντερνετικής εταιρείας ταξιδίων Expedia Ντάρα Χοσροβσάχι. Ο ηλικίας 48 ετών ιρανικής καταγωγής μάνατζερ, ο οποίος συγκέντρωσε προσφάτως τα φώτα της δημοσιότητας για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντικαθιστά τον κατά επτά έτη νεότερό του Τράβις Κάλανικ, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από πιέσεις επενδυτών στην Uber εξαιτίας σειράς σκανδάλων που ξεκινούν από τη διαρροή εμπορικών μυστικών και φθάνουν ως τη σεξουαλική παρενόχληση.
Ο Χοσροβσάχι γεννήθηκε στην Τεχεράνη σε μια πλούσια οικογένεια επιχειρηματιών. Οι δικοί του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όταν εκείνος ήταν εννέα ετών, το 1978, μια χρονιά πριν από την ιρανική επανάσταση. Ενας άλλος κλάδος της οικογένειας μετανάστευσε στον Καναδά, όπου δραστηριοποιείται σήμερα ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Χασάν Χοσροβσάχι, θείος του μάνατζερ της Uber. Στις ΗΠΑ ο Ντάρα Χοσροβσάχι σπούδασε μηχανικός στο Brown University.
Εργάστηκε για βραχύ χρονικό διάστημα στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής στην Allen & Co., προτού συνεργαστεί με τον δισεκατομμυριούχο Μπάρι Ντίλερ στην ιντερνετική εταιρεία μέσων ενημέρωσης IAC (InterActiveCorp) τα χρόνια της έκρηξης των επιχειρήσεων dot-com, που έληξε άδοξα το 1999 με το σκάσιμο της φούσκας του Internet. Η Expedia ανήκει στον όμιλο IAC και ο Χοσροβσάχι πρωταγωνίστησε στην επέκταση της θυγατρικής εταιρείας online ταξιδίων με τις εξαγορές της Orbitz και της HomeAway. Τον αποχωρήσαντα διευθύνοντα σύμβουλο της Expedia θα αντικαταστήσει ο από το 2011 οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Μαρκ Oκερστρομ. Ο Χοσροβσάχι θα παραμείνει ως απλό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Expedia.
Λάβρος κατά Τραμπ


«Αυτή η εταιρεία πρέπει να αλλάξει κουλτούρα. Εκείνο που μας έφερε εδώ δεν είναι η τάση για προσωπική ανέλιξη, αλλά η θέληση να αλλάξουμε πράγματα. Θα δώσουμε μάχη για αυτόν τον σκοπό» διεμήνυσε την περασμένη Τετάρτη στους συνεργάτες του, στους υπαλλήλους της Uber και προς πάσα κατεύθυνση μέσω του πιο μοδάτου μέσου μαζικής επικοινωνίας επωνύμων και ανωνύμων της εποχής, του Twitter, ο Ντάρα Χοσροβσάχι.
Το Twitter άλλωστε χάρισε προσφάτως μεγάλη φήμη στον ιρανοαμερικανό μάνατζερ, όταν καταφέρθηκε εναντίον ενός άλλου σταρ του Μέσου, του αμερικανού προέδρου Τραμπ. Ο Χοσροβσάχι καταφέρθηκε κατά της απαγόρευσης της εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ από τη σημερινή διακυβέρνηση και μετά το ρατσιστικό κρεσέντο του Τραμπ με αφορμή τις διαδηλώσεις στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «επανειλημμένα απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που απορρέουν από το αξίωμά του».
Ο Κάλανικ στην πυρά


Σε αντίθεση με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Uber, ο απελθών ήταν όχι μόνο συμπαθών αλλά και συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Η δυσαρέσκεια εναντίον του Κάλανικ και η αμφισβήτησή του στην Uber ξεκίνησαν άλλωστε τον περασμένο Ιανουάριο, μήνα ορκωμοσίας του νέου προέδρου και εγκατάστασής του στον Λευκό Οίκο, όταν έγινε γνωστή η συμμετοχή του μάνατζερ σε ένα επιχειρηματικό συμβούλιο που είχε συστήσει ο Τραμπ.
Ο Κάλανικ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το συμβούλιο αυτό όταν πελάτες της Uber κήρυξαν μποϊκοτάζ στην εταιρεία.
Ο Κάλανικ παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο όταν αποκαλύφθηκαν αμφιλεγόμενες συνομιλίες του με εταιρεία αυτόνομης οδήγησης (θεωρήθηκε ότι έβλαπταν τα συμφέροντα της Uber) και επίσης όταν ενεπλάκη σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Ως ιδρυτής της Uber ο Κάλανικ θεωρούνταν ως πέρυσι υπόδειγμα καινοτόμου μάνατζερ της Silicon Valley, ισάξιος των επίσης ιδρυτών καινοτόμων εταιρειών Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος. Αλλά η εφετινή χρονιά αποκάλυψε μια άλλη όψη του χαρακτήρα του, συγγενεύουσα με εκείνη του αμερικανού προέδρου ακόμα και στον τρόπο συμπεριφοράς έναντι των γυναικών.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.