Σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του το ΠαΣοΚ πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει την Νέα Αλλαγή στην χώρα. Η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση για την 43η επέτειο για την ίδρυση του ΠαΣοΚ, έδωσε το στίγμα της νέας πορείας του κόμματος. Το ΠαΣοΚ, τόνισε «δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται.»
Η κυρία Γεννηματά, στην ομιλία της προσπάθησε να συνδέσει το παρελθόν με το παρών και το μέλλον του Κινήματος.
To βίντεο με το οποίο ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση του ΠαΣοΚ στο Ζάππειο, έδειχνε στιγμές της πολυτάραχης ιστορίας του που σημάδεψε την πορεία της χώρας. Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε αυτές. Αλλά αυτή η επέτειος που συμπίπτει με τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου που δείχνουν να δημιουργούν προσδοκίες στη βάση του, ζητούσε εκτός από αναφορές στο παρελθόν και γραμμή πλεύσης για το μέλλον.
Η κυρία Γεννηματά, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που προώθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Την εθνική συμφιλίωση, την αξιοπρέπεια στη ζωή των μη προνομιούχων. Στην εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στην εκσυγχρονιστική προσπάθεια του Κώστα Σημίτη. Στα μεγάλα έργα που άλλαξαν τη μορφή της χώρας, Την είσοδο στην ΟΝΕ. Επεσήμανε ότι το ΠαΣοΚ «υπό την ηγεσία των Γιώργου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου, που όχι μόνο κράτησε την χώρα όρθια την περίοδο της πρόσφατης κρίσης αλλά προώθησε μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.» Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα της νέας πορείας. Το ΠαΣοΚ, τόνισε «δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται.» Σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του το ΠαΣοΚ, πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει την Νέα Αλλαγή στην χώρα.
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες και ειδικά τους νέους να μετατρέψουν την 5η Νοέμβρη, μέρα που θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα, στη δική τους 3η Σεπτέμβρη. Να δώσουν καθαρή εντολή για τη Νέα Αλλαγή.
Η ίδια, προσδιόρισε, τη θέση της για αυτή τη νέα παράταξη. Δημιουργούμε, επεσήμανε, «τη μεγάλη Κεντροαριστερά» λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία ενός φορέα που θα κινείται σε ένα άχρωμο μεσαίο χώρο. Και περιέγραψε μια παράταξη Πατριωτική, Ευρωπαϊκή, Δημοκρατική, Προοδευτική, Μεταρρυθμιστική. Που μπορεί να προσφέρει καλύτερη ζωή στους Έλληνες. Που θα συναντηθεί «με τα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων» και ιδιαιτερα «Με τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται. Και δεν φτωχοποιούνται τυχαία. Στοχοποιούνται από την κυβέρνηση η οποία θέλει να εξοντώσει οικονομικά, τα κοινωνικά στρώματα που δεν είναι συμβατά με τη νοοτροπία, την αισθητική και την πολιτική της προκειμένου να τα υποτάξει.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – μαζί και με τον ακροδεξιό εταίρο τους- εκμεταλλεύθηκαν την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία ώστε να φθάσουν στην εξουσία. Αλυσόδεσαν την χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια. Διχάζουν τους Έλληνες, υπονομεύουν τους θεσμούς, επιστρέφουν στις καταδικασμένες πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, επιχειρούν συνεχώς να επιβάλλουν σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ. Χωρίς κανένα σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παράταση της παραμονής τους στην εξουσία. Πρέπει να φύγουν. Και να καταδικασθούν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές όποτε και αν γίνουν», σημείωσε.
Η κυρία Γεννηματά, τοποθετήθηκε και στο θέμα της μετεκλογικής στρατηγικής του χώρου. «Πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τα δεκανίκια για τη Δεξιά ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού». Επέμενε στην « Εθνική Συνεννόηση και την συμφωνία σε μια Εθνική Γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας» και σημείωσε ότι « θα ζητήσουμε από όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με συνέπεια στην τελική προσπάθεια.»
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν ήταν ο Κώστας Σημίτης που βρίσκεται εκτός Αθηνών. Παρόντες ήταν οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους για την αρχηγία του νέου φορέα. Στο Ζάππειο ήταν και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών.