Αλλάζουν όλα στην ιδιωτική Υγεία

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας.

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας. Η πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan από το fund CVC Capital Partners και οι αναμενόμενες εξελίξεις τόσο στην περίπτωση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» όσο και του ομίλου Euromedica, η διοίκηση του οποίου βρίσκεται στο στάδιο ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, είναι κινήσεις που προμηνύουν μεγάλες ανακατατάξεις στον «χάρτη» των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Οπως διαφαίνεται, αμέτοχοι δεν θα μείνουν και οι άλλοι ιδιωτικοί όμιλοι, αφού σχεδόν όλοι βαρύνονται από μεγάλο τραπεζικό δανεισμό και υπάρχει δέσμευση για αποεπένδυση των τραπεζών από οτιδήποτε μη τραπεζικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η CVC Capital Partners είχε «βολιδοσκοπήσει» και τον όμιλο Υγεία τον χειμώνα του 2016, ενώ μεταξύ των «διεκδικητών» υπηρεσιών του «Ερρίκος Ντυνάν» πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ήταν ένα κονσόρτσιουμ ελληνικών ιδιωτικών ομίλων Υγείας (Ευρωκλινική, Ιατρικό Κέντρο, Βιοϊατρική) και το μαιευτήριο «Ρέα» με δική του πρόταση.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας έχει εκδηλωθεί από το 2014 σε συναντήσεις που έκαναν μεγάλα επενδυτικά σχήματα με εκπροσώπους των μεγάλων ομίλων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η Υγεία θεωρείται ένας από τους πρώτους κλάδους ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που έχουν μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους επένδυσης, μετά τον τουρισμό, την ενέργεια και τον κλάδο τροφίμων.

Υψηλές δανειακές υποχρεώσεις
Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και κατέχει υψηλά ποσοστά στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπερβαίνοντας το 85% κάποιων υπηρεσιών. Σημαντικό είναι και το ποσοστό κάλυψης των αναγκών στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα (40% κατά μέσο όρο).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) κ. Βασίλη Μπαρδή, «από τους μεγάλους ομίλους, ένας, το πολύ δύο να μείνουν σε ελληνικά χέρια. Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να περάσουν σε ξένα funds» δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα».
Από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, βάσει των ισολογισμών που δημοσιεύονται, προκύπτει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις συνολικά των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ αφορούν τον όμιλο Euromedica. «Αν οι τράπεζες βγάλουν σε διαγωνισμό τα δάνεια, είναι πιθανόν να πουληθούν σε ξένους επενδυτές. Ποιος Ελληνας έχει να δώσει 150-200 εκατ. ευρώ;» διερωτάται.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ αποδίδει αυτό το φαινόμενο όχι μόνο στην οικονομική κατάσταση,αλλά και στην «εχθρική» –όπως τη χαρακτηρίζει –πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας με την εφαρμογή των μηχανισμών Rebate και Claw Back.
Πού αποσκοπούν οι ξένοι
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι ξένοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα έχουν διαπιστώσει ότι:
n Υπάρχουν υπηρεσίες και γεωγραφικές περιοχές όπου η ζήτηση δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη προσφορά.
n Οι επενδύσεις που απαιτεί ο κλάδος της Υγείας έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο ιατρικός, μηχανολογικός, ξενοδοχειακός και λοιπός εξοπλισμός να παλαιώνει και σε αρκετές περιπτώσεις να υπολειτουργεί.
n Η μείωση των ενεργών κλινών νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία και το κλείσιμο κάποιων ιδιωτικών κλινικών, και οι οικονομικές και ταμειακές αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ κάνουν το τοπίο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.
n Η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, η διεύρυνση του χρόνου της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι συνταξιούχοι, προϋποθέτουν καλύτερη προσφορά υπηρεσιών Υγείας.
n Τα περιθώρια κερδοφορίας που έχουν ορισμένες υπηρεσίες Υγείας αν εισαχθεί νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία από ομίλους του εξωτερικού είναι σημαντικά.
Επίσης, ο πληθωρισμός των γιατρών, οι αδυναμίες που παρουσιάζει το δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τα περιθώρια ανάπτυξης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών είναι ορισμένα από τα στοιχεία που εξετάζουν οι ξένοι επενδυτές. Μάλιστα μετά το πρόσφατο deal της Εθνικής Ασφαλιστικής πολλοί μιλούν για ένα νέο τοπίο στην ιδιωτική ασφάλιση.
Στελέχη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων σημειώνουν πάντως ότι το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών δεν είναι ακόμη ζωηρό, καθώς διατηρούν επιφυλάξεις λόγω των τρεχουσών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων. Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η αναδιάρθρωση των τραπεζών είναι από τα κύρια ζητήματα που παρατηρούν οι επενδυτές. Η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους και στον κλάδο της Υγείας. Αν μάλιστα η επόμενη αξιολόγηση της χώρας κυλήσει ομαλά, τότε είναι πολύ πιθανόν να κάνουν κάποια σημαντικά βήματα και τα πολύ μεγάλα επενδυτικά σχήματα.
Το «Ντυνάν» επιστρέφει
Εξελίξεις δρομολογούνται και στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από την Ημιθέα ΑΕ, τον μοναδικό μέτοχο του νοσοκομείου (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς). Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται ένα comeback του νοσηλευτικού ιδρύματος με μια καμπάνια που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει πλήρως την πληγωμένη εικόνα του, ενώ συνεχίζεται ο κύκλος επαφών και διαβουλεύσεων με εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα που έχουν από μήνες εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του.
Πηγές από τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρουν ότι οι όποιες συζητήσεις δεν γίνονται μέσα σε ένα πιεστικό κλίμα, ενώ προέχει η υλοποίηση του πλάνου ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί για όλες τις υπηρεσίες του. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το ενδιαφέρον από το fund της CVC Capital Partners (έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο του νοσοκομείου Metropolitan) εξακολουθεί να υφίσταται.

«Ο τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις τη ζημιά είναι να μεταβιβάσεις την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η κίνηση δεν μπορεί να είναι άμεση λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών. Επίσης, χρειαζόμαστε χρόνο για να αναδείξουμε τον κρυμμένο θησαυρό του νοσοκομείου» δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» επιτελικό στέλεχος της Ημιθέας ΑΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επόμενος χρόνος θα είναι δύσκολος για τις μικρομεσαίες κλινικές. «Το μέλλον τους είναι αβέβαιο και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να αποκτήσουν εξειδίκευση σε κάποιον τομέα. Δηλαδή, να επικεντρωθούν σε ένα πράγμα και αυτό να το κάνουν καλά. Η «πίτα» του κράτους είναι συγκεκριμένη και οι κλίνες στην Αττική είναι περισσότερες απ’ όσες χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι και τα διαγνωστικά κέντρα θα δεχθούν πιέσεις από τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.