Υπουργοί ερίζουν για τον Αρειο Πάγο

Ενα βαθύτατο ρήγμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθυστερεί την επιλογή του νέου ή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εκκρεμεί από το τέλος Ιουνίου - οπότε έληξε η θητεία της Βασιλικής Θάνου.

Ενα βαθύτατο ρήγμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθυστερεί την επιλογή του νέου ή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εκκρεμεί από το τέλος Ιουνίου –οπότε έληξε η θητεία της Βασιλικής Θάνου.
Η κατά μέτωπο σύγκρουση του υπουργού Σταύρου Κοντονή με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (οι οποίοι δεν λένε πλέον ούτε «καλημέρα») ως προς τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που εκτιμούν ότι πρέπει να προκριθούν καθιστά μέχρι τελευταία στιγμή αμφίρροπη τη μάχη· μια μάχη σύνθετη, που λίγοι μπορούν να παρακολουθήσουν σε κάθε της λεπτομέρεια.
Ρόλο στην επιλογή του νέου κομβικής σημασίας προσώπου για τη Δικαιοσύνη φέρεται να διαδραματίζει και η κυρία Θάνου, καθώς η εγγύτητά της στο Μαξίμου, ως προϊσταμένης στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, συντηρεί τη δύναμη επιρροής της, πάντοτε σε ενιαίο και αρραγές μέτωπο με τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν ερμηνεύουν την καθυστέρηση υπό το πρίσμα της πολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, συνεκδοχικά ανάμεσα στο Μαξίμου και στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική Κοντονή να «βγει μπροστά» το τελευταίο διάστημα, και δη σε θέματα ευαίσθητα, τα οποία αγγίζουν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος, δεν κρίνεται άλλωστε τυχαία. Ο υπουργός φέρεται να επιθυμεί την άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας με τον Αρειο Πάγο.
Τα ονόματα των υποψηφίων που είναι ψηλά στην επετηρίδα και προκρίνουν οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερά. Ο κ. Κοντονής έχει επιλέξει να προκρίνει υποψηφιότητες αντιπροέδρων με προοπτική διετούς θητείας στον θώκο του ανώτατου δικαστηρίου την Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη και τονΔημήτρη Κράνη, ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Συνομιλητές του υπουργού σημειώνουν με νόημα ότι διάκειται ιδιαίτερα θετικά απέναντι στην κυρία Κιουρτσόγλου, την οποία αντιμετωπίζει με συμπάθεια και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο σύζυγός της διαθέτει ερείσματα στους κόλπους του.
Την εν λόγω δικαστική λειτουργό στήριζε παλαιότερα και η κυρία Θάνου στη μάχη για τον θώκο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι σχέσεις τους ωστόσο διαταράχθηκαν αφότου η κυρία Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη έκανε το νομικά και συνταγματικά προφανές, εισηγούμενη αρνητικά προς τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επί της προτάσεως της κυρίας Θάνου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών.
Η συμμαχία των Παπαγγελόπουλου – Θάνου πριμοδοτεί, από την άλλη πλευρά, υποψήφιους αντιπροέδρους που έχουν περιθώριο ενιαύσιας θητείας, όπως η Χρυσούλα Παρασκευά, ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Γεώργιος Σακκάς. Η παραφιλολογία φέρει το δίδυμο να αλληθωρίζει έντονα προς την κυρία Παρασκευά, το όνομα της οποίας μάλιστα έτυχε δημοσιότητας προσφάτως, καθώς προήδρευε σε μια εκ των τριών συνθέσεων που έκριναν τη μη έκδοση των τούρκων αξιωματικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Η κυρία Παρασκευά διατηρούσε ανέκαθεν καλές σχέσεις με την κυρία Θάνου, θήτευσε άλλωστε και ως αναπληρώτρια πρόεδρος στη νεότευκτη Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου.
Σε μια τέτοια μάχη, με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν αποκλείεται τίποτε, βεβαίως. Ούτε οι «βουτιές» στην επετηρίδα, ούτε οι καθολικές ανατροπές. Στην πρώτη εκδοχή, θα ανήκει η τυχόν ανάδειξη του αρεοπαγίτη Βασιλείου Πέππα, το όνομα του οποίου έχει «κυκλοφορήσει»,κάνοντας την επιλογή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς και η κυρία Θάνου με «βουτιά» επελέγη το 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.