Κεντροαριστερά: Συμφωνία για τις κάλπες, ερωτηματικά για τους ψηφοφόρους

Το χρονοδιάγραμμα εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή από την επιτροπή Αλιβιζάτου.

Το χρονοδιάγραμμα εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή από την επιτροπή Αλιβιζάτου. Οι κάλπες θα στηθούν στις 5 και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 12 Νοεμβρίου. Οι υποψηφιότητες αυξάνονται, πράγμα που θεωρείται θετικό, προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την παράταξη.
Η επιτροπή Αλιβιζάτου μπορεί να διευθέτησε το σύνολο σχεδόν των διαδικαστικών ζητημάτων, όμως άφησε σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση της επιτροπής την Τρίτη. Ανοιχτά παραμένουν και ζητήματα πολιτικής ουσίας που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της επιτροπής. Ποια θα είναι η μορφή του νέου φορέα; Τι θα γίνει με τα κόμματα που τον αποτελούν; Πόσο ισχυρός θα είναι ο νέος αρχηγός; Θα μπορεί να δώσει το στίγμα του στον νέο φορέα ή θα τελεί υπό την κηδεμονία των αρχηγών των κομμάτων που τον αποτελούν;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα εξαρτηθούν από την ισχύ των επιχειρημάτων και των συμμαχιών που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο δρόμος μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αναμένεται μακρύς, ενδεχομένως και απρόβλεπτος.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία και ενστάσεις
Η επιτροπή Αλιβιζάτου, η οποία θα εμπλουτιστεί με την παρουσία των Νικηφόρου Διαμαντούρου, Γιάννη Βούλγαρη, Αχιλλέα Μητσού, Λουκά Τσούκαλη, δεν κατέληξε στο φλέγον θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης (που έχουν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά τους) έχουν ταχθεί υπέρ. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι θα διευρύνει σημαντικά το εκλογικό σώμα και θα φέρει στις κάλπες μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ηλικίας 18-40 ετών η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί από τους κομματικούς μηχανισμούς και θα αλλάξει τους συσχετισμούς. Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
Δεν απορρίπτουν την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, θέτουν όμως με τρόπο επιτακτικό μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το αδιάβλητό της. Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ θέτουν επιπλέον και την οικονομική παράμετρο. Τα ταμεία των κομμάτων δεν αντέχουν τόσο δαπανηρές διαδικασίες. Κατά συνέπεια, η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα, τονίζουν, θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Επιπλέον, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξουν παρατράγουδα; Η επιτροπή; Τα κόμματα; Ουδείς θέλει να πάρει πάνω του αυτό το βάρος. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θεωρείται ικανό να ανατινάξει τη διαδικασία. Η επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της με βάση τις προτάσεις των ειδικών, υπό τον απαράβατο όρο ότι θα διασφαλισθούν, σε κάθε περίπτωση, η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του δικτύου».

Τα μέλη, οι φίλοι και τα debates
Η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία σκόνταψε και σε ένα άλλο σημείο. Στη θέση ότι όσοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, θα εγγραφούν αυτόματα στο μητρώο μελών του νέου φορέα, κάτι που εκτιμήθηκε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία χωρίς να αναλάβουν καμία άλλη υποχρέωση. Και στο θέμα αυτό υπήρξαν δύο στρατόπεδα. Οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και του ΚΙΔΗΣΟ ήταν ελάχιστα ελαστικοί στον διαχωρισμό του εκλογικού σώματος σε «μέλη και… φίλους» που καθιερώθηκε κατά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου από τη βάση. Τελικά επήλθε συμβιβασμός. Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής θα τηρούνται δύο κατάλογοι. Στον πρώτο θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσοι θα ψηφίσουν. Στον δεύτερο θα καταχωρούνται μόνον όσοι πολίτες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δύο μήνες μετά την ψηφοφορία. Ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτιστεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη θα επιμείνουν ότι τα στοιχεία όσων προσέλθουν στη διαδικασία θα πρέπει να είναι δημόσια. «Ο κατάλογος όσων ψηφίσουν δεν μπορεί να είναι κρυφός» αναφέρουν.
Συμφωνία δεν υπήρξε και για τα debates μεταξύ των υποψηφίων. Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν debates, στις έδρες και των 13 περιφερειών της χώρας. Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζε ενστάσεις για τον αριθμό των debates, τονίζοντας ότι θα συνηγορούσε το πολύ σε τρία. Απόφαση δεν ελήφθη. Η επιτροπή στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενθαρρύνει και είναι έτοιμη να συνδράμει στη διεξαγωγή debates στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Και τονίζει ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή μιας τουλάχιστον τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου».
Την Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε και επισήμως την απόφασή του να πρωταγωνιστήσει «στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού κινήματος». Το σχέδιό μου είναι απλό, ανέφερε στη δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Ανοιχτό Κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα! Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους». Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα καταθέτοντας ένα πολιτικό πλαίσιο βασισμένο σε 4 άξονες ο Γιάννης Μανιάτης.
Οι υποψηφιότητες έφτασαν τις έξι και αναμένεται συνέχεια. Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Υποψήφιος θα είναι και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Πιθανή είναι η υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Γιάννη Τούντα, αλλά και του προέδρου της ΕΔΕΜ Απόστολου Πόντα.
Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα κλείσει στις 8 Σεπτεμβρίου και η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου. Στο ενδιάμεσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 2.000 ευρώ και να προσκομίσουν 1.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 περιφέρειες της χώρας με μίνιμουμ 50 υπογραφές από κάθε μία από αυτές τις περιφέρειες. Οι υποψήφιοι θα υπογράψουν και δήλωση στην οποία θα τονίζεται ότι είναι αυτονόητη η συμμετοχή τους στο εγχείρημα του νέου φορέα.

Διχάζει η διάλυση των κομμάτων
Σε συνεδρίαση της γραμματείας του κομματικού οργάνου που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου του ΠαΣοΚ, η Φώφη Γεννηματά κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Θα διαλυθεί το ΠαΣοΚ;». Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι στη συζήτηση για το μέλλον των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στον νέο φορέα διατυπώνονται τρεις απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει την άμεση διάλυση των κομμάτων αμέσως μετά την ίδρυση του νέου φορέα. Η δεύτερη θέλει τα υπάρχοντα κόμματα να λειτουργούν μέχρι τις εθνικές εκλογές. Η τρίτη τάσσεται υπέρ ενός πολυκομματικού φορέα με τα κόμματα να διατηρούν την αυτονομία τους. Η ίδια απέρριψε την πρώτη εκδοχή, φάνηκε να συζητεί τη δεύτερη και τόνισε ότι την απόφαση για το ΠαΣοΚ θα λάβει το συνέδριό του ή μια άλλη διαδικασία, το πιθανότερο ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των κομμάτων αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζητεί τη διάλυσή τους. «Δεν γίνεται και ενιαίος φορέας και ο καθένας το μαγαζί του» επισημαίνει. Υπέρ του ενιαίου φορέα τάσσονται οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης. Για υπέρβαση των σημερινών κομμάτων έκανε λόγο στη δήλωση υποψηφιότητάς του ο Γιάννης Μανιάτης. Ενιαίος φορέας αλλά με τα κόμματα να διατηρούν την αυτονομία τους μέχρι τις εκλογές είναι η θέση που παίρνει το Ποτάμι. Διαδικασία τύπου Επινέ προκρίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο ΠαΣοΚ ένα μεγάλο μέρος της βάσης τάσσεται κατά της διάλυσής του. Ο Κώστας Λαλιώτης, που παίζει όλο και πιο ενεργό ρόλο στη Χαρ. Τρικούπη (ετοιμάζει 5 ακόμη διαδικτυακά αφιερώματα ιστορικοπολιτικού περιεχομένου), δεν συζητεί τη διάλυση του ΠαΣοΚ, αλλά έναν πολυκομματικό φορέα, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, οριοθετημένο από τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα νέα δεδομένα εξετάζει ο Γ. Παπανδρέου
Θα είναι υποψήφιος και ο Γιώργος Παπανδρέου; Στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν τη δήλωσή του ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του νέου φορέα. Τονίζουν όμως ότι η δήλωση αυτή έγινε προτού αλλάξουν τα δεδομένα με τη συμμετοχή στο εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη, «επικεφαλής κόμματος εκτός της ΔΗΣΥ», τα οποία και εξετάζουν.
Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν, τονίζουν. Το πρώτο είναι το Κίνημα να μην κατεβάσει υποψήφιο. Στην περίπτωση αυτή θα στηριχθεί η υποψηφιότητα το αφήγημα της οποίας για τα όσα έγιναν αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν για το «ελληνικό πρόβλημα» βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις του ΚΙΔΗΣΟ.
Το δεύτερο, να εκπροσωπηθεί το κόμμα τους στη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι υποψήφιος θα είναι ο Γ. Παπανδρέου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένο, όπως τονίζεται, ότι ο κ. Παπανδρέου «είναι απρόβλεπτος».
Προβληματισμός στην Ωρα Αποφάσεων
Η Αννα Διαμαντοπούλου διαψεύδει τη φημολογία που τη θέλει να παίρνει μέρος στην κούρσα για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα. Στην Ωρα Αποφάσεων παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις. Δεν παραγνωρίζουν ότι η διαδικασία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, μετά τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη απέκτησε νέα χαρακτηριστικά, τα οποία δημιούργησαν ελπίδες και προσδοκίες στον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Εξακολουθούν όμως να υποστηρίζουν ότι ο χώρος δεν θα πρέπει να καθοριστεί με βάση τα πρόσωπα αλλά με βάση τη χώρα. Και επιμένουν ότι αυτό στο οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί ο νέος φορέας είναι η ανάγκη μετά τις εκλογές να υπάρξει μια αμιγώς μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία χωρίς μισόλογα και μεσοβέζικες λύσεις να προχωρήσει στις τομές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή. Τα μέλη της, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, θα κληθούν να πράξουν ελεύθερα. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και ανάλογα με το αποτέλεσμά τους, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Προς την εκλογή
Η επιτροπή Αλιβιζάτου δεν κατέληξε στο φλέγον θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Πολλοί υποψήφιοι έχουν ταχθεί υπέρ, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
***
Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα debates μεταξύ των υποψηφίων. Καμίνης, Ραγκούσης, Μανιάτης τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν debates στις έδρες και των 13 περιφερειών της χώρας. Η Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζε ενστάσεις τονίζοντας ότι θα συνηγορούσε το πολύ σε τρία.
***
Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Υποψήφιος θα είναι και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Πιθανή είναι η υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Γιάννη Τούντα, αλλά και του προέδρου της ΕΔΕΜ, Απόστολου Πόντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.