Εφτασαν τους 40
Αυξάνονται και πληθύνονται τα μέλη του νέου επιχειρηματικού φορέα «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», που ιδρύθηκε τον περασμένο Απρίλιο με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ü Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εκτός από τα οκτώ ιδρυτικά μέλη-εταιρείες, η «Ελληνική Παραγωγή» σύντομα θα αριθμεί 40 μέλη, αφού έχει εγκριθεί η είσοδος άλλων 32 μεγάλων μεταποιητικών επιχειρήσεων στον φορέα που τυπικά δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τον ΣΕΒ, αλλά ουσιαστικά το πράττει. Ü Στα οκτώ ιδρυτικά μέλη (Ελβάλ, Χαλκόρ, Ηρακλής, Επίλεκτος, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, Νάσιοναλ Καν, ΕΛΜΙΝ και ΠΑΚΟ) θα προστεθούν γνωστά ονόματα από τους κλάδους τροφίμων, συσκευασίας, καπνοβιομηχανίας, αμυντικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας και μετάλλων. Για τις δράσεις της «Ελληνικής Παραγωγής» ο γενικός διευθυντής της Κώστας Θέος ενημέρωσε μάλιστα τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ανεργοι και Μνημόνιο
Να λοιπόν που μπήκε στο τραπέζι και μια ρεαλιστική πρόταση για χαλάρωση του Μνημονίου. Ü Μετά την αναγνώριση από τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να εξαιρούνται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης από τον προσδιορισμό του ελλείμματος, η Κομισιόν βλέπει με καλό μάτι μια άλλη πρόταση. Ü Αυτή που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου (σκίτσο), να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος τα κονδύλια που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά νέων και μακροχρόνια ανέργων. Ü Η πρόταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες όπου η ανεργία των νέων –Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά. –χτυπούν κόκκινο, με ποσοστά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ü Η κυρία Αντωνοπούλου βρήκε σύμμαχο τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Thomas Haendel.
13 χρόνια μετά
Η ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάστηκε 13 ολόκληρα χρόνια για να αγοράσει τα ακτινολογικά μηχανήματα που ελέγχουν φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνια και τελωνεία, όχι μόνο για λαθραία τσιγάρα, αλλά κυρίως για όπλα και επικίνδυνα εμπορεύματα. Ü Η προμήθειά τους προβλεπόταν από το 2004 στο σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός Οικονομικών δεν προχώρησε στην αγορά. Ü Την περασμένη εβδομάδα παρελήφθησαν 4 μηχανήματα Χ-rays, μετά τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, τα οποία ακόμη βρίσκονται σε αποθήκη του ΟΛΠ. Τον Οκτώβριο 40 τελωνειακοί θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση και στη συνέχεια τα μηχανήματα αυτά θα εγκατασταθούν στα Τελωνεία Γ’ Πειραιά, Α’ Θεσσαλονίκης, Κήπων και Κακαβιάς. Ü Κάτι είναι κι αυτό.
Η ήττα είναι… ορφανή
«Η νίκη έχει… πολλούς πατεράδες, ενώ η ήττα είναι ορφανή» λέει ο σοφός λαός. Το αυτό ισχύει και κατά την παρουσίαση των «θετικών» νομοσχεδίων που σπανίζουν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ü Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε την ευκαιρία να παραταχθεί σύσσωμη κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας, συνεπικουρούμενη μάλιστα και από τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη όπου φάνηκε η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να επικοινωνήσει τα όποια θετικά –για την κοινωνία –μέτρα. Ü Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα του «θετικού πρόσημου» και μοίρασε τον λόγο, κατά σειρά, στον υφυπουργό για την Κοινωνική Ασφάλιση Αν. Πετρόπουλο και στην αναπληρώτρια Θεανώ Φωτίου (αρμόδια για την Κοινωνική Πρόνοια). Ο κ. Βερναρδάκης, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, μίλησε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ενώ τον λόγο πήρε και η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στυλιανή Βρακά. Ü Μένει να δούμε αν θα παρουσιάσουν όλοι μαζί και το νομοσχέδιο για την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών…
Στις ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt και μίλησαν για μπίζνες. Ü Το ενδιαφέρον αμερικανών επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είναι δεδομένο, αλλά όλα βέβαια θα ξανασυζητηθούν (και θα φανούν) στο ταξίδι του κ. Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ