Η ούγια έγραφε ΠαΣοΚ

Πολύ «κομψά» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε σε ορισμένες σχετικές «θετικές προσπάθειες» του παρελθόντος - «ιδίως της δεκαετίας του '80» .

Πολύ «κομψά» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε σε ορισμένες σχετικές «θετικές προσπάθειες» του παρελθόντος –«ιδίως της δεκαετίας του ’80» .
nnn
Αν τις δούμε όμως πιο προσεκτικά, οι «θετικές προσπάθειες» ήταν στην πραγματικότητα σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες που διευκόλυναν τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Συγκεκριμένα: στη δεκαετία του ’80 ιδρύθηκε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με πρωτοβουλία Κουτσόγιωργα, το 1994 θεσπίστηκε το ΑΣΕΠ (νόμος Πεπονή). Στη συνέχεια, επί κυβερνήσεων Σημίτη, θεσπίστηκαν αυτά που ανέφερε ο Πρωθυπουργός: ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (1999) και η δημιουργία των ΚΕΠ (που ξεκίνησαν από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και ιδρύθηκαν από τον Σταύρο Μπένο).
nnn
Οι ενστάσεις που ανέφερε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας –ως προς την «αποσπασματικότητα» των έργων της πληροφορικής –διαψεύδονται από την ηλεκτρονική μνήμη της Ιστορίας, που θυμίζει ότι: το πρώτο κείμενο στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας εκπονήθηκε με ευθύνη Σημίτη (ως υπουργού Βιομηχανίας) στην περίοδο 1993-1995, το μεγάλο πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας διαμορφώθηκε το 1999, το πρόγραμμα για τις ευρυζωνικές υποδομές (που είχε αποσπάσει τους επαίνους του επιτρόπου Λικάνεν) το 2003, ενώ η δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας για τη Δημόσια Διοίκηση διαμορφώθηκε το 2003.
nnn
Για το φρεσκάρισμα της μνήμης του Πρωθυπουργού να του υπενθυμίσω, τέλος, και το πρόγραμμα taxisnet (θεσπίστηκε το 1997), το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ιδρύθηκε το 1998), το πρόγραμμα της Διαύγειας (2010) και το πρόγραμμα της Εθνικής Συνταγογράφησης (το 2011). (Η ούγια έγραφε ΠαΣοΚ…)
Οι πρώτες κυρίες επί το έργον
Σας έχω νέα για την επίσκεψη της χρονιάς στην Αθήνα, αυτή του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ Τρονιέ. Να σημειώσω ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που θα έχει η σύζυγός του. Το πρόγραμμα της πρώτης κυρίας της Γαλλίας επιμελήθηκαν δύο κυρίες. Η κυρία Βλασία (Σίσσυ) Παυλοπούλου-Πελτσεμή (ως η πρώτη κυρία της Ελλάδος) και η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο κυρίες θα συνοδεύουν την κυρία Μακρόν στις επισκέψεις της σε διάφορα ιδρύματα, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, πρόγραμμα όμως που κρατείται προς το παρόν μυστικό (για λόγους ασφαλείας φαντάζομαι).
nnn
Πάντως ο πρώτος ενθουσιασμός από τους συριζαίους για την επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας έχει τώρα μετριαστεί από το γεγονός ότι η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου έπεσε πολύ χαμηλά (από τους πρώτους κιόλας μήνες της προεδρίας του) και από το γεγονός ότι φέρνει προς ψήφιση έναν αντεργατικό νόμο που ξεσήκωσε τα συνδικάτα στη Γαλλία και που ανάγκασε τη «δικιά» μας υπουργό, αρμόδια για την Εργασία και Απασχόληση Εφη Αχτσιόγλου, να δηλώσει ότι άλλο Γαλλία και άλλο Ελλάδα, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που ήδη συζητείται στη Βουλή. Η υπουργός μάλιστα διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να ρυθμιστούν ζητήματα σε ό,τι αφορά την προστασία των εργαζομένων. Εκανε, ωστόσο, κατά την αντιπολίτευση, το λάθος να παραδεχθεί ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κόπηκαν (έστω κατά… 11 ευρώ) οι συντάξεις.
nnn
Ας ξαναγυρίσω όμως στην επίσκεψη Μακρόν, παραβλέποντας τα τελετουργικά (κατάθεση στεφάνου, υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, ομιλία στην Πνύκα, επίσκεψη στο Γαλλικό Ινστιτούτο κ.τ.λ.), και να σας μεταφέρω το… χάπενινγκ της επίσκεψης, που δεν είναι τίποτε άλλο από το επίσημο δείπνο μετά των συζύγων που θα παραθέσει στην αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι θα είναι ένα δείπνο… υπερπαραγωγή, εφάμιλλο με τα δείπνα προς τους Ομπάμα και Ολάντ. Η αίθουσα είναι χωρητικότητας 120 ατόμων και δεν μπαίνει ούτε ένα τραπέζι παραπάνω, εκτός εάν σπάσουν τον σχεδιασμό «Π» και τον κάνουν κυκλικό, οπότε μπορούν να χωρέσουν άλλα 10 άτομα. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή υπάρχει… υπερζήτηση για τις προσκλήσεις. Με μία όμως διαφορά. Οταν λέμε «μετά των συζύγων» δεν σημαίνει ότι όλοι θα φέρουν μαζί τούς ή τις συζύγους τους. Προσκλήσεις θα λάβουν μόνον οι σύζυγοι του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και βεβαίως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μη νομίζετε όμως ότι στάλθηκαν και οι 120 προσκλήσεις. Ορισμένοι από αυτούς είναι πιθανόν στην πορεία να… κοπούν γιατί ακόμη ο κ. Μακρόν δεν έχει δώσει κατάλογο σχετικά με το ποιοι θα τον συνοδεύουν.
nnn
Ας οριοθετήσουμε τώρα την έννοια του «δείπνου-υπερπαραγωγή». Πέραν των ορεκτικών, του φαγητού και του γλυκού, που θα ετοιμάσει ο γαλλοσπουδαγμένος σεφ του Προεδρικού Αθ. Σκούρας, προβλέπεται στην αίθουσα και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα παιανίσει τον εθνικό ύμνο των δύο χωρών, το Λύκειο Ελληνίδων (για παραδοσιακούς χορούς) και η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα τραγουδήσει Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και κάνα γαλλικό τραγούδι.

Ο Τσίπρας και ο Γκονζάλες
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και βεβαίως έχουν τις προτιμήσεις τους. Ημέρα που είναι σήμερα, καθώς συμπληρώνονται 43 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου μου θύμισε μια παλαιότερη αναφορά του Πρωθυπουργού στον ιδρυτή του Κινήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο του 2013, σε ένα συνέδριο στην Ισπανία, εξήρε τη σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του 1980 έναντι της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με θετική αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Φελίπε Γκονζάλες και στον Μάριο Σοάρες. Πού είναι το ενδιαφέρον; Οτι τον Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, θα τιμήσει στα μέσα του μήνα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που διεκδικεί την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με το Βραβείο Δημοκρατίας.
nnn
Μάχη για να μην προχωρήσουν τα όποια σχέδια έχουν κάποιοι για διάλυση του ΠαΣοΚ δίνει στο παρασκήνιο ο Κώστας Λαλιώτης, εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος της ιστορικής διαδρομής του Κινήματος. Ο κ. Λαλιώτης εμφανίζεται υπέρμαχος της άποψης ότι ο νέος πολιτικός φορέας στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι πολυτασικός και προφανώς να μη διαλυθεί το ΠαΣοΚ. Και, όπως λένε και οι μυημένοι, η απόφαση, εάν υπάρξει θέμα, θα ληφθεί με δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ντέλια φεύγει, Ιβα έρχεται
Μια Ρουμάνα φεύγει, μια Βουλγάρα έρχεται. Από ό,τι φαίνεται, δεν θα γλιτώσει η κυβέρνηση από τα… γαμψά νύχια γυναικών από τα Βαλκάνια που έχουν κεντρικό ρόλο στο ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου φεύγει και στη θέση της έρχεται η Βουλγάρα Ιβα Πέτροβα, που χαρακτηρίζεται πολύ σκληρή… Νεότερα με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης!
Η γαλάζια ραστώνη
Οργισμένος μαθαίνω ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία εξακολουθεί και κινείται με θερινούς ρυθμούς.
nnn
Σε ένα μείζον νομοσχέδιο προ ημερών στη Βουλή, η εικόνα της ΝΔ ήταν τραγική. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, ο μόνος βουλευτής που έδωσε το παρών ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Ουδείς άλλος. Οι άλλοι μάλλον βρίσκονταν ακόμη στις παραλίες…
nnn
Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής να αντικρούσει τα όσα έλεγε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εικόνα της ΚΟ της ΝΔ είναι τραγική. Αναμένονται άμεσα κινήσεις, καθώς είχε παρατηρηθεί και πάλι κακή εικόνα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
***

Ηταν σε καλό κλίμα η συνάντηση της Παρασκευής του Αλέξη Τσίπρα με τους τραπεζίτες. Εμαθα μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τρία σοβαρά θέματα που αφορούν την Οικονομία: τις ιδιωτικοποιήσεις, την κόπωση των εσόδων και τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την ανάπτυξη. Εις εκ των τραπεζιτών τότε παρατήρησε: «Πρόεδρε, οι μεταρρυθμίσεις είναι το μεγάλο θέμα, να προχωρήσετε με ταχύτητα». Ο κ. Τσίπρας του αντέτεινε με το γνωστό του ύφος: «Τα ίδια λέει και η τρόικα»!

***

Η παρουσία του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου ως εγγυητή των διαδικασιών για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα ήταν καταλυτική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Χάρη στη δική του παρουσία πείστηκαν τόσο ο Γ. Καμίνης όσο και ο Στ. Θεοδωράκης να πάρουν μέρος στη διαδικασία, διευρύνοντας έτσι τα όρια της παράταξης. Εχει βέβαια να λύσει αρκετά προβλήματα ακόμη, αφού ορισμένοι στο ΠαΣοΚ αντιστέκονται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και στα ντιμπέιτ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.