Εχει ειπωθεί πως η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει λάβει μέτρα που δεν θα περνούσαν εύκολα από άλλες κυβερνήσεις. Η νωχελική αντίδραση των πολιτών στο κόψιμο των συντάξεων, στη μείωση του αφορολογήτου αλλά και στην επιβολή υπέρμετρης φορολόγησης για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι μια πραγματικότητα που πιστώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τους δανειστές.
Βεβαίως είναι άλλη κουβέντα ότι όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα λόγω της αστοχίας των επιλογών του Πρωθυπουργού κατά το διάστημα της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» το 2015 και της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτή την περίοδο λοιπόν συντελείται από την αριστερή κυβέρνηση μια σημαντική μεταρρύθμιση, αυτή της ανάρτησης των δασικών χαρτών, κάτι που είχε επιχειρήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και έπεσαν να τον… φάνε.
Στις 7 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ανάρτησή τους. Οι δασικοί χάρτες είχαν εκπονηθεί εδώ και χρόνια αλλά ελάχιστοι είχαν κυρωθεί. Στην Αττική είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν κυρωθεί μόνο σε έξι δήμους (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Κηφισιά, Δροσιά και Εκάλη).
Με την καταγραφή οριοθετείται και διασφαλίζεται ο δασικός χώρος –όσο και να τον κάψεις, δασικός θα παραμείνει -, γίνεται πιο εύκολη η διαχείριση της υπαίθρου και κυρίως τακτοποιείται η σχέση γεωργικής εκμετάλλευσης – δάσους και μπορεί να προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Αυτή λοιπόν η μεταρρύθμιση είναι ένα βαρύ «αντιλαϊκό» μέτρο με την έννοια που δίνουν οι νεοέλληνες σε κάθε μέτρο που τους επιβαρύνει. Και αυτό γιατί ένας αγρότης που καλλιεργεί επί σαράντα χρόνια μια έκταση θα πρέπει να αποδείξει ότι του ανήκει και πώς από δάσος έγινε αγρός. Αν υποβάλει ένσταση, θα πρέπει να πληρώσει παράβολο-χαράτσι και αν δεν δικαιωθεί θα πρέπει να αγοράσει την έκταση από το κράτος στο 25% της αντικειμενικής της αξίας. Πολλοί αγρότες δεν θα υποβάλουν ενστάσεις γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν. Το Δημόσιο όμως θα τους την έχει «στημένη» στις μεταβιβάσεις και στις κληρονομιές στο απώτερο μέλλον.
Να λοιπόν ένα αντιλαϊκό μέτρο χωρίς εισαγωγικά που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ