Την εκποίηση 10.000 ακινήτων ως και τα τέλη του 2018 μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σχεδιάζουν οι τράπεζες. Το αργότερο σε έναν μήνα από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα καταστήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα δυνατή τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και εκτός ειρηνοδικείων.
Οι πωλήσεις ακινήτων με το νέο σύστημα θα γίνονται διαδικτυακά, από Τετάρτη ως και Παρασκευή, σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, με έδρα τα γραφεία των συμβολαιογράφων. Πρόσβαση στην e-εφαρμογή, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στην τελική φάση υλοποίησης, θα έχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» αναπληρωτής CEO συστημικού ομίλου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί να μην «πειραχθεί» η πρώτη κατοικία. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα θα αποτελέσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσοι δηλαδή κρύβονται από τις τράπεζες, παρότι μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, αλλά και όσοι έχουν χρηματοδοτηθεί για την αγορά ακινήτων μεγάλης αξίας και επιφάνειας, τα οποία πλέον η οικονομική τους κατάσταση δεν μπορεί να υποστηρίξει.
Μέσο τίμημα 150.000 ευρώ
Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι το μέσο τίμημα ανά ακίνητο που θα βγει στο σφυρί τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, αποφέροντας συνολικά έσοδα της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ περίπου.
Πρόκειται περίπου για το 10% της συνολικής προσαρμογής που καλούνται να επιτύχουν οι τράπεζες στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα που θα υποστηρίζει τον νέο τρόπο πώλησης ακινήτων θα είναι έτοιμο το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο, καθώς απαιτείται διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών για τη μετάπτωση ενός πλειστηριασμού που βρίσκεται… στον δρόμο προς το ειρηνοδικείο, από το φυσικό στο web περιβάλλον.
Οι πράξεις που θα ανοίξουν την αυλαία θα αφορούν ακίνητα που επρόκειτο να εκποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2017, αλλά οι τράπεζες θα ζητήσουν η πώλησή τους να γίνει διαδικτυακά.
Σύμφωνα με έμπειρους συμβολαιογράφους, οι πλειστηριασμοί μέσω υπολογιστή αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς. Και αυτό διότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φτάσει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό κινείται γύρω στους επτά μήνες από την έναρξη της όλης διαδικασίας.
Η επιλογή των ακινήτων
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι τράπεζες σχεδιάζουν ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα σε όλες τις κατηγορίες πίστης, εξαντλώντας τα περιθώρια συνεννόησης με τους δανειολήπτες, ώστε να γίνει η τελική επιλογή των ακινήτων που θα ρευστοποιηθούν το 2018.
Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την προώθηση γενναίων ρυθμίσεων σε όσες περιπτώσεις το χρέος μπορεί να γίνει ξανά βιώσιμο και την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε οφειλέτες που είναι δύσκολο να ανακάμψουν ή που δεν είναι συνεργάσιμοι. Στο στόχαστρο των νομικών τμημάτων των τραπεζών θα βρεθούν κατοικίες μεγάλης αξίας, εξοχικά, οικόπεδα και επαγγελματικά ακίνητα, για τα οποία αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των πλειστηριασμών.
Οπως επισημαίνει κορυφαία τραπεζική πηγή, τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, επιλέγοντας το κατάλληλο μείγμα δράσεων για την επίτευξη ικανοποιητικών εισπράξεων, χωρίς ωστόσο να προκληθεί μεγάλη πίεση των τιμών στην κτηματαγορά από την αναπόφευκτη αύξηση της προσφοράς.
Και αυτό διότι εάν υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποτιμήσεις των ακινήτων, θα προκληθεί «ρήγμα» στα βιβλία των τραπεζών, λόγω της μείωσης της αξίας των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα δάνεια, εξανεμίζοντας τα οφέλη από την αύξηση των εσόδων μέσω των πλειστηριασμών. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμάται ότι εφόσον οι εκποιήσεις κινηθούν στα επίπεδα των 10.000 ακινήτων οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους τους χωρίς σημαντικές παρενέργειες στην εγχώρια κτηματαγορά.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ακόμη και στα καταγγελμένα δάνεια οφειλετών που δεν έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έλαβαν για ρύθμισή τους θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες προτιμούν μια υγιή ρύθμιση παρά έναν πλειστηριασμό. Ωστόσο, αν βρεθεί κοινή συνισταμένη για την εξόφληση του χρέους και ο δανειολήπτης αποδειχθεί εκ νέου ασυνεπής, η ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων θα είναι μονόδρομος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ