Με την ανακοίνωση των στοιχείων της Στατιστικής Αρχής για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τα πρώτα πυρά που αντάλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε η «μάχη» της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα» είναι το μότο με το οποίο θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας, «η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη με τόσους φόρους και αρνητικές επενδύσεις» απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα σε μια επίσκεψη προετοιμασίας της εμφάνισης του στη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.
Και οι δύο αρχηγοί γνωρίζουν ότι ο Σεπτέμβριος της Θεσσαλονίκης αποτελεί αφετηρία μιας μακράς προεκλογικής κατ΄ουσίαν διαδρομής αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο (τον Αύγουστο του 2018) εκπνέει το μνημόνιο, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει…
Στη «μάχη» αυτή το Μέγαρο Μαξίμου θα υποστηρίξει ότι ενώ «η ΝΔ προέβλεπε για πολλοστή φορά την καταστροφή, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 και κατά 0,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016«.
Η Νέα Δημοκρατία απαντά ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος του ευρωπαικού μέσου όρου και ακόμη και με τα νέα στοιχεία, βρίσκεται κάτω από τις επιδόσεις του 2014 όταν ουσιαστικά ξκεκίνησε η άνοδος του τουριστικού ρεύματος«.
Παράλληλα η ΝΔ προβάλει την ανάγκη για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη περικοπή δαπανών και μείωση φόρων, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και το κυριότερο να γίνει ελκυστική η οικονομία στα επενδυτικά κεφάλαια.
Την αντιπολιτευτική αυτή γραμμή «κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ» αλλά ταυτόχρονα «θετικής προσέγγισης» για την οικονομία χαράσσει ο κ. Μητσοτάκης. Ρόλο στη διαμόρφωση της έχει ο πρώην υπουργός Χρήστος Σταικούρας ο οποίος ακολουθώντας το κλίμα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και θετικές πτυχές όπως είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων που του θυμίζουν το καλοκαίρι του 2014 όταν και τότε είχε επιχειρηθεί επιτυχώς η – δοκιμαστική έστω – επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Και είναι γεγονός ότι το μεσημέρι της Παρασκευής η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 6,6 μονάδες βάσης στο 5,54% και του διετούς στο 3,13%.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά άλλωστε στο βαθμό που στο τιμόνι του ΟΔΔΗΧ βρίσκεται ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος ο οποίος και τότε και σήμερα διαχειρίστηκε επιτυχώς την επάνοδο της χώρας στις αγορές.
Η πραγματική οικονομία
Το κρίσιμο όμως ζήτημα, αυτό που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις είναι ασφαλώς τα λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων, η λαίλαπα της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών (μέσω ασφαλιστικών εισφορών) και το δράμα του ενός εκατομμυρίου ανέργων (ποσοστό ανεργίας 21,7%).
Οσο κι αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία» κι ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαίου 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας (1,6 δισ ευρώ) τα στοιχεία από την πορεία του ΑΕΠ δείχνουν βουτιά των επενδύσεων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι υπήρξε μείωση 17,4% στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου ενώ η αύξηση της κατανάλωσης δεν προήλθε από τα νοικοκυριά αλλά από τον τουρισμό και τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (αύξηση 3,3%). Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 9,2% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μέν αλλά με χαμηλό ρυθμό 3,1%.
Βασικό στοιχείο είναι ότι εφέτος ανακάμπτει η βιομηχανία με ρυθμό αύξησης της παραγωγής 6%, η μεγαλύτερη από το 2000 μέχρι σήμερα.
Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει σύσκεψη εργασίας με τους παραγωγικούς – εξαγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, καθώς και με τα επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει για την παρουσία του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και έχουν συζητήσει το πρόγραμμα επαφών και εκδηλώσεων. Μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ προετοιμάζει για να έτοιμος να παρουσιάσει «πρόγραμμα 100 ημερών» της ΝΔ προεξοφλώντας ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Το πρόγραμματου πρωθυπουργού κι η επίσκεψη Μακρόν
Ο Πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες ενόψει της ΔΕΘ και την Τρίτη θα εγκαινιάσει την «Ιονία Οδό».
Ομως, όπως μεταδίδει το Μαξίμου ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας κι εκεί είναι εστιασμένη η προσοχή του καθώς συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και έμπρακτη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από μια μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.
Η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς:
-Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.
-Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές
-Το μέλλον της Ευρωζώνης.
Ο Πρόεδρος Μακρόν πέρα από την προφανή στήριξη στη χώρα αναμένεται να αναφερθεί στα στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και ευρωζώνης που συζητώνται μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες και που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες.