Πολλοί θεωρούν ότι η εμφάνιση που έκανε η Τζάνετ Γέλεν την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας των ΗΠΑ ήταν και η τελευταία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, την πρόεδρο της Fed θα διαδεχθεί ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον. Οι ειδικοί, όμως, στις αγορές ομολόγων δεν ανησυχούν. Θεωρούν ότι είτε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανανεώσει τον προσεχή Φεβρουάριο τη θητεία τής ηλικίας 71 ετών κεντρικής τραπεζίτισσας είτε την αντικαταστήσει με τον ηλικίας 57 ετών οικονομικό του σύμβουλο, το δολάριο δεν πρόκειται να κινδυνεύσει.

«Μια Fed του Κον δεν θα διαφέρει δραματικά από τη Fed της Γέλεν. Οι πολιτικές της τράπεζας σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και το εθνικό νόμισμα δεν θα αλλάξουν» δήλωσε στο Bloomberg ο Στιβ Μπαρτολίνι που διαχειρίζεται 204 δισ. δολ. για λογαριασμό της Τ. Rowe Price Group. Και γιατί να αλλάξουν, αφού και ο πολωνοεβραϊκής καταγωγής πρώην τραπεζίτης όχι μόνο υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς αλλά είναι και μέλος του Κόμματος;

Η «κόκκινη τραπεζίτισσα»
Ασφαλώς δεν είναι τόσο αριστερός όσο είναι (για τα αμερικανικά δεδομένα) η Γέλεν, που έχει το προσωνύμιο «η κόκκινη τραπεζίτισσα» λόγω των δεδηλωμένων κεϊνσιανικών αντιλήψεών της –υπήρξε φοιτήτρια και μεγάλη θαυμάστρια του Τζέιμς Τόμπιν, του νομπελίστα που συνέδεσε το όνομά του με την ιδέα της φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κράτος πρόνοιας.

Φιλελεύθερη προσωπικότητα
Ο Κον ίσως να μη θέτει τη μείωση της ανεργίας ως κορυφαίο παράγοντα άσκησης της νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως κάνει η Γέλεν. Αλλά διαθέτει μια σαφώς φιλελεύθερη (πολιτικά) προσωπικότητα, για αυτό και λέγεται ότι έφθασε στα πρόθυρα της παραίτησης από τον Λευκό Οίκο εξαιτίας των γνωστών ρατσιστικών σχολίων περί υπεροχής της λευκής φυλής που έκανε προσφάτως ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν παραιτήθηκε, οι παράγοντες της αγοράς που είχαν ανησυχήσει, ηρέμησαν και τώρα ο Γκάρι Κον προβάλλει ως ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί την Τζάνετ Γέλεν στη Fed. Εχει όλα τα εχέγγυα. Τραπεζίτης στην Goldman Sachs, έφθασε ως τα ανώτατα διοικητικά αξιώματα της «τράπεζας που κυβερνά τον κόσμο», κατά τον συγγραφέα Μαρκ Ρος. Εχει γραφτεί ότι αν δεν παραιτείτο τον περασμένο Ιανουάριο για να μεταπηδήσει στον Λευκό Οίκο θα διαδεχόταν σίγουρα τον Λόιντ Μπλανκφέιν.
Παρών και στην Ελλάδα
Μπορεί να μη γίνει διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ο Κον είναι όμως ήδη επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων που συμβουλεύει τον πλανητάρχη –ενώ σε λίγους μήνες ίσως καθορίζει τις τύχες του ισχυρότερου νομίσματος στον πλανήτη. Διόλου ευκαταφρόνητα επιτεύγματα για ένα δυσλεκτικό παιδί μεταναστών, η δασκάλα του οποίου είχε πληροφορήσει κάποτε τους γονείς του ότι «αν ήταν πολύ τυχερό και αν δούλευε πολύ για να ξεπεράσει το πρόβλημά του θα μπορούσε όταν μεγαλώσει να γίνει ένας καλός οδηγός φορτηγού».
Αντί για οδηγός βαρέων οχημάτων, ως επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της Goldman Sachs, ο Γκάρι Κον είχε δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ηταν το μακρινό 2009 και σε συνάντηση που είχε με τον τότε πρωθυπουργό στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» λέγεται ότι είχε προτείνει σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και ταυτόχρονα νέα χρηματοδότηση από διεθνή funds (δέκα deals) που θα εξασφάλιζαν 50 δισ. ευρώ και (ίσως…) απέτρεπαν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στη χώρα και στην καταστροφή. Ολα αυτά, όμως, είναι παρελθόν. Ο κ. Κον έχει μόνο μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ