Με αιχμή του δόρατος το ενδιαφέρον για την εξαγορά ή τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό σε εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) που αποτελούν τον πιο ασφαλή τρόπο για να τοποθετηθεί κάποιος σε ακίνητη περιουσία, οι ιδιοκτησίες τόσο στη χώρα αλλά κυρίως στην Αθήνα αλλάζουν χέρια.
Σαφώς και το real estate δεν αφορά μια ομογενοποιημένη αγορά αλλά μια αγορά με πολλές ταχύτητες, με μία όμως κοινή συνισταμένη: καταγράφεται μεγάλη προσφορά προς πώληση ακινήτων που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές και ταυτόχρονα έλληνες και ξένοι επενδυτές με μεγάλη ρευστότητα επιλεκτικά βγαίνουν αγοραστές.

«Αυτή την περίοδο πωλείται όλη η Ελλάδα» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» παράγοντας του χώρου και εξηγεί: «Τα μεγάλα projects όπως Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Κασσιόπη, Αφάντου κ.ά. έχουν προσελκύσει τους ξένους επενδυτές και λίγο-πολύ έχουν βρει τον δρόμο τους. Τέτοια μεγέθους έργα δεν έχουμε άλλα καθώς είμαστε μια μικρή χώρα. Αντιθέτως, έντονη κινητικότητα καταγράφεται στον κλάδο των ξενοδοχειακών μονάδων, με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς να έχουν ήδη προχωρήσει σε αγοραπωλησίες λόγω της διαρκούς αύξησης της τουριστικής κίνησης. Υπάρχει ζήτηση για σύγχρονα κτίρια γραφείων, ενώ η κατοικία υποφέρει».

Εισροές κεφαλαίων
Σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων έχουν καταγραφεί εκτός από τον κλάδο των ξενοδοχείων στις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακινήτων. Στην Πανγαία ο όμιλος Invel επένδυσε 650 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 66% της εταιρείας, στην Grivalia η Fairfax έβαλε επιπλέον 88 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στο 51% και άλλα 45 εκατ. έβαλε ο κολοσσός στη διαχείριση κεφαλαίων Pimco για να αποκτήσει 5 εκατ. μετοχές της Grivalia. Επίσης, η αμερικανική Varde κατέβαλε 61,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 31,7% της εταιρείας Lamda Malls που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα The Mall, Golden Hall και Mediterranean.
H Grivalia και η Πανγαία έχουν ήδη επενδύσει στη διάρκεια της κρίσης περίπου 1 δισ. ευρώ για την αγορά ακινήτων σε όλη την Eλλάδα, ενώ δρομολογούν επενδύσεις ακόμη 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Διαδικασία εκποίησης
Αυτή την περίοδο η PQH, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των δεκαέξι πιστωτικών και χρηματοδοτικών υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκποίηση έξιακινήτων επί συνόλου 300 που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

«Θα βγάζουμε κάθε δύο μήνες σε πλειστηριασμό 5 μεγάλα και 15 μικρά ακίνητα σε τιμές αγοράς με αποδόσεις σημερινές» δηλώνει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της PQH κ. Κώστας Μητρόπουλος. Η PQH πωλεί και χαρτοφυλάκιο συμβάσεων leasing, που αφορούν ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ.
Αναθέρμανση εν τω μεταξύ καταγράφεται και στην αγορά επαγγελματικών κτιρίων και κτιρίων γραφείων. Σήμερα περίπου το 1/3 αυτών είναι άδεια ως απόρροια της κρίσης αφού πολλές εταιρείες έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία ΑΕΕΑΠ: «Στα κτίρια γραφείων η κατάσταση σιγά-σιγά βελτιώνεται. Για τα πολύ καλά κτίρια υπάρχει ζήτηση, ενώ αντιθέτως παλαιά κτίρια δύσκολα θα επανέλθουν στην αγορά. Εμείς επενδύουμε σε καινούργιες, πράσινες χρήσεις ώστε να προσελκύσουμε πελάτες».
Η «μάχη» για το King’s Palace
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Αγροτικής για την πολυετή μίσθωση (30 ετών) του κτιρίου που βρίσκεται στη γωνία Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, εμβαδού 11.000 τετραγωνικών μέτρων.
Πρόκειται για το κτίριο που στέγαζε το ξενοδοχείο King’s Palace και στη συνέχεια μετατράπηκε σε γραφεία της ΑΤΕ. Κατά τις πληροφορίες το προσφερθέν σταθερό μίσθωμα αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως ενώ υπάρχει και ρήτρα κερδών (ποσοστό επί του τζίρου που υπερβαίνει το 20%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η επένδυση θα ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ καθώς το ξενοδοχείο θα έχει περισσότερα από 180 δωμάτια.
Το κλειδί για να προχωρήσει αυτή η επένδυση στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων της ΑΤΕ που θα λάβει τις αποφάσεις. Στη διαδικασία εκμίσθωσης προβάδισμα έχει ο Ομιλος Λάμψα καθώς η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού έχει αναδείξει τον Ομιλο που έχει τη Μεγάλη Βρεταννία ως πλειοδότη.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο όμιλος Λάμψα περιμένει εξελίξεις και για τον διαγωνισμό που αφορά το ξενοδοχείο King George, για το οποίο η ιδιοκτήτρια τράπεζα Eurobank προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησής του.
Το King George το έχει μισθώσει ήδη για 20 χρόνια ο όμιλος Λάμψα και το διαχειρίζεται από τα τέλη του 2012, μαζί με τη ναυαρχίδα του ομίλου, που βρίσκεται δίπλα, τη Μεγάλη Βρεταννία. Στη συμφωνία μίσθωσης του ξενοδοχείου υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίο η Λάμψα διατηρεί δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση που η Eurobank αποφάσιζε να πουλήσει το πολυτελές ξενοδοχείο. Η διοίκηση του ομίλου αναμένει την «πρόσκληση» της Eurobank προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, στον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από οκτώ επιχειρηματικά σχήματα, και να αποφασίσουν σχετικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ