Η ενεργοποίηση των δύο ρηγμάτων (κρασπεδικών), της Βεγορίτιδας και κυρίως του οικισμού των Αναργύρων, ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην κατολίσθηση του ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με το πόρισμα (108 σελιδων) της επιτροπής καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το οποίο παραδόθηκε στην επιχείρηση, η κατολίσθηση προκλήθηκε από συρροή πολλών παραγόντων.
Εκτός από την ενεργοποίηση των ρηγμάτων, ρόλο έπαιξε η πλήρωση με νερό της σημαντικής ρωγμής που εμφανίστηκε στις 15-05-2017 στο δυτικό τμήμα του νοτιοδυτικού πρανούς και επεκτάθηκε, καθώς και ο συνδυασμός της στροφικής λειτουργίας του δυτικού τμήματος του πρανούς και της μέσης κλίσης βύθισης της βάσης των λιγνιτικών στρώσεων προς τα βορειοδυτικά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται «περί μη τυπικού φαινομένου», με την έννοια ότι δεν οφείλεται στους συνήθεις παράγοντες που οδηγούν στις κατολισθήσεις των ορυχείων, όπως είναι η κλίση του πρανούς, οι υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, η έλλειψη στήριξης του πρανούς κλπ.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται και οι εργασίες της Επιτροπής που έχει ορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναζήτηση των αιτιών της κατολίσθησης. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, προ ημέρων αναχώρησαν για το Αμύνταιο επιστήμονες από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) προκειμένου να κάνουν αυτοψία. Είχαν προηγηθεί, το προηγούμενο διάστημα, επισκέψεις άλλων στελέχων της Επιτροπής. Το αντίστοιχο πόρισμα αναμένεται να έχει παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εντός του Σεπτεμβρίου.