Ποια η διαδικασία για την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Τους κανόνες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε την Παρασκευή η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Τους κανόνες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε την Παρασκευή η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι κάλπες θα στηθούν στις 5 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 12 Νοεμβρίου. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου και οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταβάλλουν ένα παράβολο της τάξης των 2000 ευρώ. Παράλληλα θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου να προσκομίζουν 1000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 περιφέρειες της χώρας με μίνιμουμ τις 50 υπογραφές σε κάθε περιφέρεια. Οι υποψηφιότητες θα επικυρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στο φλέγον θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορία, δεν υπάρχει απόφαση λόγω των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί για την εξασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση της η επιτροπή επισημαίνει ότι « έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από την δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της με βάση τις προτάσεις των ειδικών, υπό τον απαράβατο όρο ότι θα διασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του δικτύου.»

Σε ότι αφορά τα debate μεταξύ των υποψηφίων, δεν υπάρχει απόφαση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Επιτροπή ενθαρρύνει και –αν της ζητηθεί- συνδράμει στην διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων (debates) μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την διεξαγωγή μιας τουλάχιστον τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη, ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.»

Για την συμμετοχή στη ψηφοφορία όπως αναφέρεται «οι πολίτες θα καταβάλλουν εισφορά 4 το πολύ ευρώ. Η επιτροπή επιφυλάσσεται να καθορίσει το ακριβές ύψος της εισφοράς, προβλέποντας μικρότερο ποσό για νέους και ανέργους. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.» Επίσης με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, «σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.»

Βασικοί κανόνες της εκλογικής διαδικασίας


Δήλωση υποψηφιότητας

Οδηγίες για δήλωση υποψηφιότητας

Εκπρόσωποι Επιτροπής κατά Περιφέρεια

Μέλη της Επιτροπής

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.