Η Αθήνα του 1917 μέσα από το βλέμμα και τις αναζητήσεις των ξένων στρατιωτών που βρέθηκαν στους αραιοκατοικημένους δρόμους της πριν από εκατό χρόνια παρουσιάζεται στην έκθεση που εγκαινιάζει το πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Στην «Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της στρατιάς της Ανατολής» (15/9-12/11), η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, θα παρουσιαστεί σπάνιο οπτικό υλικό, εικόνες που έχουν περάσει πλέον στη λήθη, καθώς και αθέατες πτυχές της πόλης, μνημεία, δρόμοι και γωνιές όπως καταγράφηκαν αυτή τη μεταβατική όσο και κομβική από ιστορική άποψη χρονιά για την Ελλάδα από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, γνωστού ως «Στρατιά της Ανατολής», το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη από το 1915 όταν γαλλοαγγλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Στην αρχή του Εθνικού Διχασμού και με τα Νοεμβριανά να διχάζουν τη χώρα το επίκεντρο των στρατιωτικών εξελίξεων βρισκόταν στη Βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, η Φωτογραφική Υπηρεσία της Στρατιάς της Ανατολής πραγματοποίησε τις περισσότερες λήψεις της στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι για το 1917 η αναλογία είναι 505 φωτογραφίες για την Αθήνα και μόλις 149 για τη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το πλούσιο αρχείο με τη δουλειά γάλλων φωτογράφων και κινηματογραφιστών της Στρατιάς της Ανατολής, το οποίο φυλάσσεται στο Παρίσι.
Η φωτογραφική και κινηματογραφική υπηρεσία του στρατού είχε συσταθεί το 1917 με τη συγχώνευση της φωτογραφικής υπηρεσίας στρατού με την κινηματογραφική με στόχο να αντιταχθεί ενωμένη στη γερμανική προπαγάνδα πολέμου και να καταρτίσει ένα αρχείο για τον ιστορικό του μέλλοντος. Η επιστημονική επιμέλεια ανήκει στους Τάσο Αναστασιάδη και Λένα Κορμά.
Αδριανός στο Εθνικό Αρχαιολογικό
Με αφορμή την επέτειο των 1.900 χρόνων από την ανάρρηση του Αδριανού στον θρόνο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνδιοργανώνει με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας μια έκθεση αφιερωμένη στον ρωμαίο αυτοκράτορα. Ο Αδριανός ανέπτυξε μια ιδιαίτερη πνευματική σχέση με την Αθήνα της διανόησης και της αναγέννησης των ελληνικών Γραμμάτων στην εποχή του και προώθησε την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση συμμετέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση της κοινής πολιτισμικής τους βάσης, αυτής δηλαδή που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού (27/11 ως τα τέλη του 2018). Με τη συγκεκριμένη έκθεση το Μουσείο σηματοδοτεί και προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Ζανγκ Γιεξίνγκ στην Bernier/EliadesΜε μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της νέας γενιάς των κινέζων καλλιτεχνών ανοίγει η γκαλερί Bernier/Eliades το πρόγραμμά της για εφέτος. Ο Ζανγκ Γιεξίνγκ (1981-) παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στην Ευρώπη μέσα από αυτή την ατομική έκθεση (28/9-14/11), για την οποία ζωγραφίζει αντικείμενα που βρίσκονται στο στούντιό του με τη χαρακτηριστική τεχνική του, κοινώς τις αλλεπάλληλες στρώσεις χρώματος που τρίβει και επικαλύπτει με λαδομπογιά με αποτέλεσμα να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ονειρικού τοπίου. To εκθεσιακό πρόγραμμα για το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς περιλαμβάνει από την άλλη τους παλιούς γνώριμους (μεταξύ τους αλλά και σε εμάς) Gilbert & George, οι οποίοι θα παρουσιάσουν νέα δουλειά τους με τίτλο «The beard pictures».
10 χρόνια Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
Να που η Μπιενάλε του Βορρά κλείνει τα δέκα της χρόνια και φτάνει στην έκτη διοργάνωσή της, η οποία θα έχει τίτλο «Φαντασιακές Εστίες / Imagined Homes» (30/9/2017-14/1/2018). Σε αυτήν θα συμμετάσχουν 95 καλλιτέχνες και ομάδες από 35 χώρες, παράλληλα με το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης (13-21/10), το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα μαζί με την κεντρική έκθεση. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε από τη δεκαμελή επιμελητική ομάδα της Μπιενάλε είτε με απευθείας ανάθεση, είτε αφότου εικαστικοί ανταποκρίθηκαν σε ανοιχτή πρόσκληση της διοργάνωσης, είτε επειδή συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών είτε τέλος επειδή επρόκειτο να παρουσιάσουν δουλειά τους στην Μπιενάλε του Τσανάκαλε τη χρονιά που μας πέρασε, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.
Κινεζική ζωγραφική στο ΕΜΣΤ
Μετά την documenta το ΕΜΣΤ προσπαθεί να μην το βάλει κάτω. Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ετους Ελλάδας-Κίνας 2017 στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιαστεί η έκθεση «Κινεζική Ζωγραφική Xie-Yi – Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας» (21/9-14/11). Στα σκαριά είναι και μια έκθεση με τα νέα αποκτήματα της συλλογής του μουσείου, τα οποία συγκεντρώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως από δωρεές (Οκτώβριος – Δεκέμβριος). Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Face Forward» σε συνεργασία με τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Δηλαδή εργαστήρια στους χώρους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΜΣΤ και εν συνεχεία έκθεση με τα παραγόμενα έργα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ