Εκθέσεις: Από το Barbican στη Στέγη

Από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ ως το «Star Wars» και το «Alien», βιβλία, κόμικ, ταινίες, μουσικές που έχουν συνδεθεί με την απεραντοσύνη του Διαστήματος

Από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ ως το «Star Wars» και το «Alien», βιβλία, κόμικ, ταινίες, μουσικές που έχουν συνδεθεί με την απεραντοσύνη του Διαστήματος, ή τουλάχιστον με όσα έχει επινοήσει η φαντασία του ανθρώπου για να δαμάσει το τρομακτικό άγνωστο πέρα από τα γήινα δικά μας, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Επιστημονική φαντασία: ένα ταξίδι στο άγνωστο» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (9/10/17-7/1/18).
Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη έκθεση «Digital Revolution», η οποία και τότε είχε διοργανωθεί έπειτα από συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου, μικροί και μεγάλοι από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και προτιμήσεων αναμένεται να κατακλύσουν τη Στέγη για να περιηγηθούν σε περισσότερα από 800 «έργα» με τα οποία όλοι είμαστε λίγο ή πολύ γνώριμοι, μέσα από τέσσερις ενότητες. Στα «Εξαιρετικά ασυνήθιστα ταξίδια» ο επισκέπτης θα ταξιδέψει σε απρόσιτες περιοχές της γης και των πλανητών, για παράδειγμα μέσα από τα αρχικά χειρόγραφα του Ιουλίου Βερν έως τα props από την ταινία «Jurassic Park».
Στη δεύτερη ενότητα, «Οδύσσειες του Διαστήματος», η εξερεύνηση συνεχίζεται μακριά από τη γη μέσα από αντικείμενα από ταινίες-ορόσημα του sci-fi, όπως οι «Στενές επαφές τρίτου τύπου», «Star Wars», «Interstellar». Στους «Θαυμαστούς καινούργιους κόσμους» η έκθεση εστιάζει στους πολιτισμούς που δημιούργησε η ανθρωπότητα, ή έστω οραματίστηκε με ανατριχιαστική διορατικότητα, έτσι όπως σκιαγραφούνται μέσα από δυστοπικά κείμενα όπως τα «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι ή το «Hunger Games» της Σουζάν Κόλινς και το «Handmaid’s Tale» της Μάργκαρετ Αντγουντ. Εδώ φιλοξενούνται επίσης στιγμιότυπα από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες όπως τα «Metropolis» και «The Prisoner».
Τέλος, με τα «Απώτατα σύνορα» ετοιμαστείτε να γνωρίσετε από κοντά κλώνους, ρομπότ, cybοrg σε βιβλία-ορόσημα όπως τα bestsellers των Φίλιπ Ντικ και Γουίλιαμ Γκίμπσον αλλά και από ταινίες όπως οι «Doctor Who», «Donnie Darko», «ExistenZ». Επίσης, θα είναι διαθέσιμη μια εκδοχή του «Blade Runner» που έχει γίνει με τη χρήση αυτόματης κωδικοποίησης (auto-encoder).
Ενθύμια Σεφέρη στο Ιδρυμα Θεοχαράκη
Χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, το Νομπέλ του ’63 αλλά και έργα και αντικείμενα που ζωγράφισε ο μεγάλος ποιητής μαζί με πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το έργο του (Μόραλης, Τσαρούχης, Βασιλείου, Φασιανός, Λεβίδης κ.ά.) μαζί με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ποιητή από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Οταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τις φωτογραφίες» στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (3/11/2017-21/1/2018). Η επιμέλεια ανήκει στον Τάκη Μαυρωτά ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του Παναγιώτη Ροϊλού, κατόχου της Εδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από την ίδρυση της οποίας συμπληρώνονται σαράντα χρόνια.

O συλλέκτης Φωτόπουλος στο ΜΙΕΤ
Ζωγράφοι σχεδιάζουν άλλους ζωγράφους ή λογοτέχνες αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ο Κόντογλου τον Εγγονόπουλο. Ο Μπότσογλου τον Μπουζιάνη. Ο Μπουζιάνης τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Ο Μαντζαβίνος και ο Εδουάρδος Σακαγιάν τον Τσαρούχη. Ο ίδιος ο Τσαρούχης αυτοπροσωπογραφείται με το κοστούμι της Αϊντα, ενώ ο Σάμιος τον ζωγραφίζει μαζί με τον Φωτόπουλο (φωτογραφία). Στην έκθεση «Εαυτούς και Αλλήλους. Από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου» στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μέγαρο Εϋνάρδου στα τέλη Νοεμβρίου) θα παρουσιαστούν περίπου 300 έργα που έχει στην κατοχή του ο σπουδαίος σκηνογράφος και επίμονος συλλέκτης, σε επιμέλεια Διονύση Καψάλη. Σχεδόν ταυτόχρονα θα κυκλοφορήσει ένα μεγάλο, εντυπωσιακό λεύκωμα-κατάλογος της έκθεσης από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ.

Τα πάντα για το Χρήμα στο Κυκλαδικής
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank θα παρουσιάσουν την έκθεση «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα» (2/11/2017 – 15/4/2018). Γιατί τα αρχαία νομίσματα δεν ήταν απλώς μέσα συναλλαγής αλλά επιπροσθέτως σύμβολα απτά, με παραστάσεις οι οποίες μας παρέχουν σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τον τόπο και την αρχή που τα εξέδωσε. Η έκθεση λοιπόν σχετίζεται με τις ερμηνείες αυτών των συμβόλων πάνω σε νομίσματα από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ έως τη ρωμαϊκή περίοδο ενώ παράλληλα θα συμπεριληφθούν σε αυτήν και αντικείμενα από Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού τα οποία τεκμηριώνουν επιστημονικά τις παραστάσεις στις επιφάνειές τους. Σε επιμέλεια Νίκου Σταμπολίδη, Γιώργου Τασούλα και Δήμητρας Τσαγκάρη.

Από το βιβλίο του Αλέξανδρου Σχινά
Στην γκαλερί Ζουμπουλάκη ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος εμπνέεται από το βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Αλέξανδρου Σχινά (1924-2012) «Αναφορά περιπτώσεων» (1966) και στήνει την ομώνυμη ομαδική έκθεση ως έναν διάλογο ή μια «προσωρινή συγκατοίκηση» της συλλογής των 18 πεζογραφημάτων της επαυξημένης έκδοσης που κυκλοφόρησε από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας το 1989 και είναι από καιρό εξαντλημένη, με εικαστικά έργα καλλιτεχνών όπως οι Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Βαρελάς, Βαλέριος Καλούτσης, Ρένα Παπασπύρου, Ραλλού Παναγιώτου, Αλίκη Παλάσκα, τα οποία υπέπεσαν στην προσοχή του επιμελητή τα τελευταία χρόνια σε εργαστήρια, σπίτια και αρχεία των εικαστικών (14/9-7/10). Η επόμενη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί της πλατείας Κολωνακίου θα είναι μια ατομική του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου.
Τι ΝΕΟΝ στην πόλη

O Οργανισμός ΝΕΟΝ ξεκινάει τη σεζόν με την έκθεση «Fortress of Solitude» του Μάικ Κέλι, την πρώτη ατομική και ταυτόχρονα αναδρομική του αείμνηστου αμερικανού εικαστικού στην Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (16/11-25/2). Στο πλαίσιο δε του προγράμματος Εργο στην Πόλη 2017, αναθέτει τη δημιουργία εγκατάστασης στον Κωστή Βελώνη (Οκτώβριος 2017 – Ιανουάριος 2018).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.