Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 118 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο του 2017, γυρίζοντας σε θετικό το αποτέλεσμα του ομίλου στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Σε γραπτή του δήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης τόνισε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα διατηρώντας υψηλή τη λειτουργική της κερδοφορία παρά την απομόχλευση του ισολογισμού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χρηματοδοτική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ συνεχίσθηκε η ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσεως, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να αυξηθεί στο 17,8%».
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «επιτύχαμε τον τεθέντα στόχο μειώσεως των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων σύμφωνα με το επιχειρησιακό μας σχέδιο».
Αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον σημείωσε πως «ενισχύθηκε από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος για τον τουρισμό καθώς και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο».
Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Μαντζούνης, «κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επικεντρωνόμεθα στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, καθώς ξεκινάει η υλοποίηση των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας κερδίζει έδαφος».
Τα αποτελέσματα αναλυτικά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, τα κυριότερα σημεία των οικονομικών της καταστάσεων είναι τα εξής:
– Το α΄ εξάμηνο 2017, τα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 118 εκατ. ευρώ
– Κέρδη μετά από Φόρους 49,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017, συμπεριλαμβανομένων ζημιών μετά από φόρους από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανακυκλώσεως στα αποτελέσματα
του αποθεματικού συναλλαγματικών διαφορών, μετά την ολοκλήρωση της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.
– Ισχυρή Κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) σε 17,9%, ενισχυμένο κατά 74 μονάδες βάσεως σε τριμηνιαία βάση. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν σε 9 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
– Τα Κύρια Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ανήλθαν σε 622,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017, αυξημένα κατά 5,1% σε ετήσια βάση.
– Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο 2017 σε 59,8 εκατ. ευρώ Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 46,2%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
– Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο ανήλθαν σε 34,0 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2017, αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2016.
– Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2017. Τον Αύγουστο 2017, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) της Τραπέζης, διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 4,1 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.
– Πτώση των Δανείων σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα κατά 0,7 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Αντίστοιχα, μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων κατά 0,5 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2017.
– Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 463,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017, μειωμένες κατά 23,5% σε ετήσια βάση, και αντιστοιχούν σε 155 μονάδες βάσεως.
– Το α΄ εξάμηνο 2017, τα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 118 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της επιπτώσεως των ζημιών από διακοπείσες δραστηριότητες, τα Κέρδη μετά από φόρους
διαμορφώνονται σε 49,6 εκατ. ευρώ
Χρηματοοικονομική επίδοση
– Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 493,6 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο θετικά από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και το όφελος του μεγαλύτερου ημερολογιακού τριμήνου.
– Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 85,8 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2017, αυξημένα κατά 13,3%, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των προμηθειών χορηγήσεων κυρίως λόγω της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing) και από τη βελτίωση των συνθηκών αγοράς.
– Τα επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε 534,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017, μειωμένα κατά 1,4% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του Δικτύου. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 46,2% το α΄ εξάμηνο 2017 έναντι 47,8% πέρυσι.
– Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το β΄ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε 216,6 εκατ. ευρώ έναντι 246,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και αντιστοιχούν σε 146 μονάδες βάσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, έναντι 164 μονάδων βάσεως το προηγούμενο τρίμηνο.
– Κέρδη μετά από Φόρους 49,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017, συμπεριλαμβανομένων ζημιών μετά από φόρους από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανακυκλώσεως στα αποτελέσματα του αποθεματικού συναλλαγματικών διαφορών, μετά την ολοκλήρωση της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.
Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού
– Απομόχλευση Ενεργητικού κατά 1,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμόρφωσή του σε 62,7 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω μειώσεως των υπολοίπων δανείων κατά 0,4 δισ. ευρώ και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά 0,3 δισ. ευρώ
– Τα υπόλοιπα καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 33,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2017. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 27,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω συμμετοχής σε μεγάλη χρηματοδότηση έργου (project finance).
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων συνέχισαν το σταθερό ρυθμό ανακάμψεως, αυξημένα κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.
– Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2017 και ανήλθε σε 15 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων διατραπεζικών συναλλαγών (repos), της περαιτέρω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και των εισροών καταθέσεων στις θυγατρικές στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 11,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,8 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ, σε 3,6 δισ. ευρώ
– Το β΄ τρίμηνο 2017, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 717 εκατ. ευρώ, μετά από διαγραφές. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,6% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 69%.
Αντιστοίχως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 505 εκατ. ευρώ μετά από διαγραφές, κατά το β΄ τρίμηνο 2017. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 53,7%, ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Καλύψεως ανήλθε σε 48%.
– Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 25,9% του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε 8,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να αυξηθεί κατά 74 μονάδες βάσεως το β΄ τρίμηνο, σε 17,9%, επηρεασμένος θετικά από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2017, από τα αποτελέσματα περιόδου, τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο Δείκτης ανέρχεται σε 17,8%. Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις στο τέλος Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις που δύνανται να μετασχηματισθούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, σε 9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2017, επηρεασμένα θετικά από τα αποτελέσματα περιόδου και τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε 5,9.