Ολοκληρώνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Σε δέκα ημέρες ολοκληρώνεται η φάση της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, οι οποίοι καλύπτουν μια έκταση συνολικά 46.8 εκατομμυρίων στρεμμάτων.



Σε δέκα ημέρες ολοκληρώνεται η φάση της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, οι οποίοι καλύπτουν μια έκταση συνολικά 46.8 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Προκειμένου, να προχωρήσει η διαδικασία έπρεπε να αναζητηθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα τα οποία αφορούσαν κυρίως τους οικισμούς αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επινόησε, σε μια «νομική ακροβασία», τις οικιστικές πυκνώσεις (ν. 4389/16). Έτσι ονόμασε τα «αυθαίρετα χωριά», τα οποία έχουν αναπτυχθεί κυρίως σε δασικές περιοχές της χώρας με υψηλή αξία γης.

Σε πρώτη φάση έπρεπε οι δήμοι να οριοθετήσουν τις «πυκνώσεις» που βρίσκονται στην περιοχή τους, ώστε να εξαιρεθούν από την ανάρτηση και να προχωρήσει η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών. Σε δεύτερη φάση το υπουργείο θα αποφασίσει για την τύχη αυτού του δάσους αυθαιρέτων. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να περιορίσει τις αντιρρήσεις που θα υποβληθούν και να επιταχύνει την κύρωση για τις υπόλοιπες περιοχές που αποτυπώνονται στους Δασικούς Χάρτες, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο νομιμοποίησης αυθαιρέτων μέσα σε δάση.
Τους πρώτους μήνες του 2017, μόλις 36 στους 120 δήμους (περίπου 30%) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στους Δασικούς Χάρτες. Σήμερα μόνον εννέα δήμοι _ Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου, Πύλου –Νέστορος, Σιθωνίας _ δεν έχουν στείλει όλες τις πληροφορίες για τους Δασικούς Χάρτες.
Στον αέρα οι πυκνώσεις
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περίφημες οικιστικές πυκνώσεις βρίσκονται στον «αέρα», καθώς τον περασμένο μήνα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και η εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα το φθινόπωρο.
Να σημειωθεί ότι η ανάρτηση ολοκληρώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου και, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου, δεν προβλέπεται νέα παράταση της διαδικασίας. Οπότε, όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αντίρρηση, αίτημα εξαγοράς ή έγκριση επέμβασης πρέπει να βιαστούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.