Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία και στο Δημόσιο

Πέρασε πρώτα από τον Ασπρόπυργο και τον «Παπαστράτο» για να διακηρύξει εμφατικά, πέρα από τις εργασιακές προοπτικές στη χώρα, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός φιλικού κλίματος για την «υγιή» επιχειρηματικότητα.

Πέρασε πρώτα από τον Ασπρόπυργο και τον «Παπαστράτο» για να διακηρύξει εμφατικά, πέρα από τις εργασιακές προοπτικές στη χώρα, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός φιλικού κλίματος για την «υγιή» επιχειρηματικότητα.
Μια μέρα μετά, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κάνει στάση στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην οδό Πειραιώς, στο μουσείο Μπενάκη, για να δείξει με πανηγυρικό τρόπο ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα, με αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες, την απλοποίηση των διαδικασιών και την αποκομματικοποιημένη δημόσια διοίκηση. Θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».
Ετσι, με δυο απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις του ξεκαθαρίζει την αλληλεξάρτηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη μνημονιακή εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Παράλληλα, με εμφατικό τρόπο η ελληνική κυβέρνηση – όχι μόνο ενόψει του ερχομού του Γάλλου προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν –αναδεικνύει ότι τον μίτο για να βγει ο δημόσιος τομέας από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας τον κρατούν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που παρέχουν την τεχνογνωσία τους. Με αιχμή του δόρατος, τους Γάλλους ειδικούς, κατ΄εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν (Structural Reform Support Service – SRSS), η οποία είναι μετεξέλιξη της Task Force, επιταχύνονται οι αλλαγές στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών, των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της διαμόρφωσης του νέου συστήματος μετακινήσεων του προσωπικού.
Ο δημόσιος γαλλικός οργανισμός διεθνούς συνεργασίας «Expertise France», παρέχει τεχνική υποστήριξη στο ελληνικό δημόσιο με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, την εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων, καθώς και τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.
Είναι ενδιαφέρον ότι μόλις πριν από επτά μήνες , η «Expertise France» άνοιξε γραφείο στην Ελλάδα , «με σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της τεχνικής βοήθειας που παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση» , όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα (https://gr.ambafrance.org/Ouverture-des-locaux-d-Expertise-France-en-Grece-19-janvier-2017-8887).
Ο γαλλικός οργανισμός ειδικεύεται σε θέματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι να δει κάποιος τη δράση της «Expertise France» στον κόσμο η οποία αναπτύσσεται γύρω τέσσερις βασικούς άξονες : α) «δημοκρατική, οικονομική και χρηματοοικονομική διακυβέρνηση», β) «σταθεροποίηση των χωρών που βρίσκονται σε κρίση / ή σε μετά κρίση κατάσταση, και ασφάλεια», γ) «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αστική βιώσιμη ανάπτυξη» και δ) «ενίσχυση των συστημάτων υγείας, κοινωνική προστασία και απασχόληση».
Μάλιστα, όπως τονίζεται από τους Γάλλους αρμοδίους, «με έναν όγκο δραστηριοτήτων 130 εκατομμυρίων ευρώ, με περισσότερα από 400 προγράμματα σε 80 χώρες και με 63.000 ημέρες εμπειρογνωμοσύνης τον χρόνο, η «Expertise France» εντάσσει τη δράση της στο πλαίσιο της πολιτικής αλληλεγγύης και της οικονομικής διπλωματίας της Γαλλίας».
Μπορεί γραφείο στην Ελλάδα η Expertise France» να άνοιξε τον περασμένο Γενάρη, όμως συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013, και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας στο Μουσείο Μπενάκη, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Chantepy . Την εκδήλωση θα ανοίξει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη και η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής θα γίνει από τον ΓΓ του υπουργείου κ. Γρηγόρη Θεοδωράκη.
Ελληνική κυβέρνηση και Γάλλοι εμπειρογνώμονες, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές συμφωνίες, προωθούν δράσεις για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στη δημόσια διοίκηση αλλά και, μέσω του νέου συστήματος κινητικότητας, πεδίο για κατανομή των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες με «ευέλικτο τρόπο».
Οι αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο επιταχύνονται και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού, την υλοποίηση έργων πληροφορικής, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Προτάσσει τις νέες τεχνολογίες στο Δημόσιο, και τη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος μεταξύ των φορέων για διασταύρωση στοιχείων αλλά και εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων χωρίς καθυστερήσεις.
Η ηλικιακή ανανέωση των δημοσίων υπαλλήλων έχει τεθεί σε πρώτο πλάνο από την κυβέρνηση, τους γάλλους εμπειρογνώμονες, τον ΟΟΣΑ και τους εκπροσώπους των δανειστών. Επιδιώκουν να εισέλθει κύμα νεαρών προσοντούχων υπαλλήλων αλλά και να ενισχυθεί το στελεχικό δυναμικό με υψηλή τεχνολογική κατάρτιση και δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση θεωρούν ότι θα βοηθήσει η βελτίωση της αναλογίας που αφορά τις αποχωρήσεις σε σχέση με τις προσλήψεις, καθώς από μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις το 2016 έχει συμφωνηθεί να ισχύει μία προς τέσσερις το 2017 και μία προς τρεις το 2018. Επίσης, προωθείται η ενεργοποίηση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που θα ανανεώσει και ηλικιακά το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης οικοδομεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών, ενισχύει το κοινωνικό κράτος και αξιοποιεί στο βέλτιστο τους διαθέσιμους πόρους.
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, οι οποίες απαντούν στα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού.
Το επιτελείο της κυρίας Γεροβασίλη επισημαίνει ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με τη σωστή χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, μέσα από την περιστολή της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών.
Άλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι, όπως έχει γράψει το «Βήμα», σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος στον κρατικό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» εστιάζει στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα ενσωματώνει πολιτικές και υλοποιεί δράσεις για: την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, την επαγγελματική σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, και τη σταδιακή μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.