«Σίγουρα δεν μας κοροϊδεύει;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του, όταν τον επισκέφθηκε ο επικεφαλής της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης και του ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης.
Αυτό αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου τριπλασιασμό τους. «Η Ελλάδα γίνεται ξανά σημαντικός επενδυτικός προορισμός» είπε και έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια σχετικά με την τοποθέτησή του έναντι των επενδύσεων. Και αυτό διότι πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς για τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης και βασικών υπουργών της.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους, εάν δει κανείς τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω του μνημονίου. Π.χ. το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατεγράφη τριπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων, όχι γιατί ξαφνικά υπήρξε τεράστια άφιξη επενδυτών, αλλά για τον εξής απλό λόγο: Το 2015 είχε σημειωθεί κατάρρευση των ξένων άμεσων επενδύσεων, ενώ το 2016 προχώρησαν ορισμένες αποκρατικοποιήσεις και αυτό συνέβαλλε να αλλάξει το κλίμα και να βελτιωθούν οι δείκτες.
Σύμφωνα όμως με την Παγκόσμια Έκθεση Επενδύσεων (UNCTAD -United Nations Conference on Trade and Development) τα έτη 2011-2016, περίπου 6,5-7 δισεκ. ευρώ έφυγαν από την Ελλάδα προς άλλους επενδυτικούς προορισμούς. Πολλές φορές συζητάμε για το τι έγινε σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, και βγήκαν από τα μνημόνια.
Έχει ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου την εξαετία, 2011-2016 οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν 34, 96 δισεκ. δολ., όταν στην Ελλάδα έφθασαν στα 12,6 δισεκ. δολ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να έρθει κανείς στην Ελλάδα να επενδύσει, καθώς πρέπει άμεσα να βελτιωθούν οι υποδομές, να υπάρξει στροφή σε νέες τεχνολογίες, να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και να υπάρξει σταθερό και ελκυστικό φορολογικό σύστημα.
Πολλοί θα πουν ότι αυτά είναι εύκολες λύσεις. Μόνο που δεν προωθούνται ή υπάρχει μεγάλη χρονοκαθυστέρηση που επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και επηρεάζει όλες τις υποδομές της. Και εδώ, υπάρχει ο κίνδυνος οι ξένοι επενδυτές να διερωτηθούν _όπως και ο Πρωθυπουργός για την επένδυση της Παπαστράτος_ όταν τους ζητείται να επενδύσουν στη χώρα μας και βλέπουν καθυστερήσεις και ολιγωρίες: «Σίγουρα δεν μας κοροϊδεύουν;».
Εάν ειλικρινά πιστεύει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα πολλές αποφάσεις για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, πρέπει άμεσα να δώσει χώρο και να αναβαθμίσει τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να συνδράμουν και σίγουρα δεν θα τον…κοροϊδέψουν με πολλά «θα» και υποσχέσεις για θετικά αποτελέσματα.