Η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα αποτυπώνει την επικρατούσα αστάθεια στη Χερσόνησο. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-ουν είναι γνωστός και επιδεινώνει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, όμως, φαίνεται πως οι απειλές που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκτοξεύσει εναντίον του κάθε άλλο παρά τον επηρεάζουν. Το ίδιο ίσως συμβαίνει και με τις νέες κυρώσεις που ομόφωνα ψηφίστηκαν εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βορείου Κορέας – αν και απίθανο – δεν πρέπει να αποκλειστεί. Βρίσκεται στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου από τη στιγμή που αναθεωρήθηκε το δόγμα της «στρατηγικής υπομονής» τον περασμένο Μάρτιο. Η πρόσφατη απομάκρυνση του στενού συμβούλου του, Στιβ Μπάνον από το Λευκό Οίκο, μάλιστα, συνδέεται πιθανώς με μία δημόσια τοποθέτησή του πως δεν πρέπει να υπάρχει στρατιωτική λύση. Οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας, Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις, επίσης, δε βλέπουν θετικά τη στρατιωτική εμπλοκή της Ουάσιγκτον στη Βόρειο Κορέα αλλά στο τέλος αυτός που θα αποφασίσει θα είναι ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει από την Κίνα να πράξει περισσότερα όσον αφορά το βορειοκορεατικό ζήτημα, δηλαδή να μεσολαβήσει. Προσπαθώντας να πιέσει το Πεκίνο αποφάσισε πριν από περίπου δύο βδομάδες να ξεκινήσει μια διαδικασία έρευνας που ίσως οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων εναντίον του για αμφιλεγόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, η δυνατότητα της Κίνας να ελέγξει πλήρως τη συμπεριφορά του Κιμ Γιονγκ-ουν δεν είναι δεδομένη. Έτσι, πορευόμαστε προς το άγνωστο, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης ναρκοθετεί την όποια δυνατότητα συνεργασίας της Πιονγκγιάνκ με τη διεθνή κοινότητα ενώ η σινοαμερικανική αντιπαράθεση γύρω από την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στην Ασία – κυρίως στη Νότιο Κορέα – εντείνεται.
Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι κύριος Ερευνητής στο Centre International de Formation Europeenne (CIFE) και ιδρυτής του chinaandgreece.com.