Ξεκινούν οι συζητήσεις με τη DG COM για τους λιγνίτες

Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ.

Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ. Η ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα βρεθεί στα γραφεία της Γενικής ΔιεύθυνσηςΑνταγωνισμού της Κομισιόν (DG COM) προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους κοινοτικούς, τη διαμόρφωση της τελικής λίστας με τις μονάδες που θα περιλαμβάνει το σχέδιο αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.
Η συζήτηση, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του ΥΠΕΝ, θα γίνει με βάση την ελληνική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την πώληση των δύο μονάδων του Αμυνταίου (550 MW) και της Μελίτη Ι (330 MW), της άδειας για τη Μελίτη ΙΙ (450 MW) καθώς και τα λιγνιτορυχεία τους, δηλαδή του Αμύνταιου, στο οποίο σημειώθηκε πρόσφατα σοβαρή κατολίσθηση, της Λακκιάς και της Βεύης. Οι όποιες ενστάσεις των κοινοτικών ως προς το πακέτο που προτείνει η Ελλάδα, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, μπορούν να απαντηθούν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Στόχος είναι οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε τον Οκτώβριο να προχωρήσει το market test, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Πάντως, τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν, όπως είναι το υψηλό κόστος για τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των μονάδων του Αμύνταιου (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=897235), αλλά και η πρόθεση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.