Η Φώφη Γεννηματά υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο, στο γραφείο της στον 6ο όροφο της Χαρ. Τρικούπη, τον Γιώργο Καμίνη. Η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων που ανακοινώθηκε και επισήμως λίγες ώρες νωρίτερα ήταν αυτή που, κατά γενική ομολογία, ξεκλείδωσε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, δίνοντας άλλη διάσταση στην διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής του νέου φορέα. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του παιχνιδιού από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο αναγνώρισε, στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση τους, ο κ. Καμίνης: «Έδωσα συγχαρητήρια στην κυρία Γεννηματά για το μεγάλο άνοιγμα που έκανε στο θέμα της εκλογής. Αξίζει τα εύσημα», ανέφερε. Λίγο αργότερα, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις: «Είναι θετικό ότι ο κ. Καμίνης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και συμμετέχει στη διαδικασία για την αναγέννηση της μεγάλης και ενιαίας δημοκρατικής παράταξης. Η συμμετοχή όλων των υποψηφίων, δεν διχάζει και δεν διαιρεί αντίθετα προσθέτει και πολλαπλασιάζει δυνάμεις και αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς» τόνισε.
Τα διαδικαστικά θέματα
Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρουν συνεργάτες και των δύο πλευρών συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα. Αφορούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο της εκλογής. Είναι άγνωστο που υπήρξαν συγκλίσεις και που αποκλίσεις. Δεν πέρασε όμως απαρατήρητο ότι ο κ. Καμίνης, μετά τη συνάντηση, επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις που συνόδευσαν τις αρχικές πληροφορίες για την υποψηφιότητα του και στις οποίες δεν αναφέρθηκε στη δήλωση επισημοποίησης της. Να είναι η διαδικασία ανοιχτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να υπάρχει άνεση προεκλογικού χρόνου και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία της διαδικασίας. Σε ότι αφορά την άνεση του προεκλογικού χρόνου δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιοι ιδιαίτερο ζήτημα. ¨Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία, που θα είναι δύο γύρων, θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το πώς η διαδικασία θα είναι ανοιχτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η διαφάνεια και η αξιοπιστία της.
Συνάντηση Γεννηματά-Αλιβιζάτου
Η επιτροπή Αλιβιζάτου εκτιμά ότι το άνοιγμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με το δικαίωμα της εξ αποστάσεως ψήφου. Η Χαρ. Τρικούπη δεν απορρίπτει αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στο ενδεχόμενο αυτό. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι επιθέσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, Β. Κεγκέρογλου στον Θ. Καρούνο που έχει επωμιστεί την επίβλεψη της, έχουν ως σκοπό την ακύρωση της. Ο κ. Κεγκέρογλου με συνεχόμενες αναρτήσεις του στο twitter, επί της ουσίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία του κ. Καρούνου, θέτοντας θέμα συμμετοχής του στην επιτροπή Αλιβιζάτου, λόγω της συνεργασίας που έχει με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, που όμως ήταν γνωστή εδώ και μήνες χωρίς αρχικά να προκαλέσει κάποια αντίδραση. Οι επιθέσεις του κ. Κεγκέρογλου στον κ. Καρούνο που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Αλιβιζάτου, προκάλεσαν την ενόχληση μελών της επιτροπής αλλά και των Κινήσεων Πολιτών που είναι μέλος τους. Αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό και στις τάξεις του ΠαΣοΚ. Ο κ. Κεγκέρογλου, διευκρινίζεται, εκφράζει προσωπικές του απόψεις που κάποια στελέχη θεωρούν ότι έχουν βάση. Κάποια άλλα τονίζουν ότι λόγω της θεσμικής του ιδιότητας όφειλε να είναι πιο προσεχτικός αφού δημιουργεί την εντύπωση ότι το ΠαΣοΚ θέλει να λόγους διατήρησης των υπέρ της κυρίας Γεννηματά συσχετισμών να αποφύγει την διαδικασία αυτή.
Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν «εκτενώς και σε καλό κλίμα», σε συνάντηση που είχε ο κ. Ν. Αλιβιζάτος με την Φώφη Γεννηματά, λίγο μετά την συνάντηση της με τον κ. Καμίνη και ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να συζητηθούν λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.
Ταυτόχρονη διάψευση για την «διάλυση των κομμάτων»
Τη Δευτέρα, τα επιτελεία της Χαρ. Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως, είχαν την πρώτη του συνεργασία μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Σταύρου Θεοδωράκη να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου φορέα. Μετά από τηλεφωνικές συνεννοήσεις, προχώρησαν όπως έκριναν σκόπιμο, σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν τον επικεφαλής του Ποταμιού να ζητά από την Φώφη Γεννηματά να ζητά την διάλυση των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στον νέο φορέα. Όμως το θέμα της μορφής του νέου φορέα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό. Στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, αναφέρουν ότι είναι υπέρ ενός ενιαίου και όχι ενός ομοσπονδιακού φορέα αναγνωρίζουν όμως ότι τα κόμματα δεν μπορούν διαλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σημειώνουν πάντως ότι είναι ανοιχτοί «ακόμα και από σήμερα σε ένα συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης στην παρέμβαση του στα «Νέα». «Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του».
Εκείνο πάντως που είναι αναγκαίο, αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής η παράταξη να αποκτήσει δομή και αιρετά όργανα μέσα από το ιδρυτικό Συνέδριο. Δεν θα κυβερνιέται από «συμβούλιο αρχηγών». Παράλληλα, αν συμμετέχει Tο Ποτάμι, να ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η κοινοβουλευτική της ισχύς και έκφραση» σημείωσε.
Κινητικότητα υποψηφίων
Στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων ο Γιώργος Καμίνης, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αρχίσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Την Τρίτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Κινήσεων Πολιτών, την Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, που εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο ΚΙΔΗΣΟ προσανατολίζονται στο να μην κατεβάσουν δικό του υποψήφιο για την αρχηγία, ενώ ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει τις πιέσεις που δέχεται να πάρει μέρος στην κούρσα. Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις από την πλευρά των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιάννη Μανιάτη, ενώ η υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη θα εκδηλωθεί μετά την δημοσιοποίηση από την επιτροπή Αλιβιζάτου των κανόνων διεξαγωγής της ψηφοφορίας.