Ο Τσίπρας αρχίζει να γνωρίζει την… Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας (με τη σύντροφό του Περιστέρα - για τους φίλους Μπέτυ) αρχίζει σιγά

Ο Αλέξης Τσίπρας (με τη σύντροφό του Περιστέρα –για τους φίλους Μπέτυ) αρχίζει σιγά – σιγά να απολαμβάνει και να γνωρίζει τις ομορφιές της Ελλάδας. Η ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να γνωρίσει την πατρίδα του είναι μοναδική και έτσι χωρίς κανέναν δισταγμό δέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τις Πρέσπες για τα Πρέσπεια. Και από εκεί έκανε βόλτα στα αξιοθέατα, από τον Εθνικό Δρυμό των λιμνών με τα υγρά λιβάδια και τους αιωνόβιος κέδρους, τα ασκητήρια των Πρεσπών, τους Ψαράδες, τον Αγιο Γερμανό και βεβαίως τον Αγιο Αχίλλειο, τον ομφαλό, όπως ονομάζεται της Πρέσπας. Εμεινε εκεί για ένα Σαββατοκύριακο, γεύτηκε τις τοπικές λιχουδιές, έφαγε την κρεατόσουπα, τα μήλα, τα πεπόνια, το κρασί (του Κτήματος ΑΛΦΑ) και βεβαίως απόλαυσε το ραβανί χωρίς ίχνος συνείδησης ότι μπορεί να βλάψει τη σιλουέτα του. Ακόμα, πήγε στα τοπικά μπαράκια (όπως το μπαρ «Η Πλαγιά»), όπου έκανε και πολιτική ανάλυση, έτσι όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται…
nnn
Βεβαίως η ανάλυση του κ. Τσίπρα στο μπαράκι «Η Πλαγιά», στον Αγιο Γερμανό, έγινε ενώπιον συριζαίικου κατά βάση ακροατηρίου, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει τι είπε. Μου μετέφεραν λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και ζήτησε απ’ όλους και κυρίως από τη ΝΔ να το συνειδητοποιήσουν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί (σύμφωνα με όσα μου είπαν από την παρέα του) και στα εσωτερικά της ΝΔ, προβλέποντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσει στο επόμενο διάστημα δύσκολα προβλήματα καθώς θα έχει θέμα με τους καραμανλικούς, με τους… Αδώνιδες και τις άλλες «φυλές» της ΝΔ. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές «θα είναι δικές μας», γιατί τον Αύγουστο θα βγούμε στις αγορές και ο δρόμος για την ανάπτυξη θα είναι ορθάνοικτος.
nnn
Εκεί στον Αγιο Γερμανό ο κ. Τσίπρας και η σύντροφός του έμειναν, όπως έμαθα, κατενθουσιασμένοι. Του εξήγησαν πως είναι το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας, ότι οι ντόπιοι το αποκαλούν και Γκέρμαν και του έδειξαν τις δύο εκκλησίες που είναι κολλημένες μεταξύ τους. Η πολύ μικρή, του είπαν, είναι του 11ου αιώνα και έχει ανεκτίμητη αξία. Η μεγάλη δένεται σφιχτά μαζί της, για να πάρει, όπως του εξήγησαν, όλη αυτή την ανείπωτη ενέργεια. Στη λειτουργία βεβαίως δεν έμεινε, έτσι έχασε τους ήχους μιας τελετουργίας που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Η θρησκευόμενη Μαρέβα


Και μια και μιλάμε για εκκλησίες, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω κάτι που μου εκμυστηρεύτηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη. Μου είπε λοιπόν ότι κάθε Κυριακή εκκλησιάζεται «βρέξει – χιονίσει». Είναι θρησκευόμενη και το δείχνει με τον συχνό εκκλησιασμό. Ακόμα, έμαθα ότι της αρέσει να πηγαίνει και στις εκκλησίες που εορτάζουν, όπως έκανε την Κυριακή, του Αγίου Φανουρίου, που πήγε στο Ιλιον μαζί με την κόρη της για να ανάψει μερικά κεράκια. Τη ρώτησα εάν ήθελε να κάνει κάποιο τάμα και να της φανερωθεί κάποιος ή κάτι και μου απάντησε αρνητικά: «Πήγα μόνο για να προσκυνήσω και να ανάψω κεράκια». Τη ρώτησα επίσης εάν ο σύζυγός της Κυριάκος Μητσοτάκης την ακολουθεί στις εκκλησίες και η απάντησή της ήταν «όχι πολύ συχνά». Να σημειώσω εδώ ότι η Μαρέβα ετοιμάζεται για τη «μεγάλη συνάντηση», αυτή που θα γίνει το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Εκεί θα συναντήσει πέραν της Μπριζίτ και τη σύντροφο του Πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα. Τη ρώτησα τι θα της πει όταν τη συναντήσει. Μου απάντησε γελώντας: «Θα της πω ένα ευχαριστώ» αλλά δεν κατάλαβα το γιατί.


Η πρώτη αντίσταση υπουργών


Γέμισε το προαύλιο της Βουλής με υπουργικά αυτοκίνητα (ορισμένα τζιποειδή και… «Μπέμπες») στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές, το οποίο να σημειώσω αναλώθηκε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και κρατήθηκε για μια άλλη συνεδρίαση το πολυνομοσχέδιο του Π. Κουρουμπλή για τη Ναυτιλία. Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τους υπουργούς τους λέγοντάς τους «Καλό χειμώνα». Αλλά βρήκε… αντίσταση: «Καλό φθινόπωρο», του απάντησαν, «όχι ακόμα καλό χειμώνα». Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν μπήκε σε… διαπραγμάτευση και επέμεινε στον «καλό χειμώνα», συμπληρώνοντας μάλιστα αυστηρά ότι «τον χειμώνα μας περιμένει πολλή δουλειά και να στρωθείτε»… Ουδείς έφερε την παραμικρή αντίρρηση.
nnn
Αλλαγές ετοιμάζονται στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες λίαν συντόμως, πιθανότατα έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, να τοποθετηθεί νέος εκπρόσωπος Τύπου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει εδώ και καιρό ότι όσοι στενοί του συνεργάτες πολιτευθούν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις που κατέχουν στο οργανόγραμμα του κόμματος. Ενας από αυτούς είναι και ο Μακάριος Λαζαρίδης που θα πολιτευθεί στην Καβάλα, όπου και βρίσκεται τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά. Και όπως λέγεται στο παρασκήνιο, δεν αποκλείεται το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου να προέρχεται από τον χώρο των ΜΜΕ. Φήμες αναφέρουν ότι για τη θέση αυτή προαλείφεται ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου και όχι ο Αρης Πορτοσάλτε.
nnn

Και επειδή μιλάμε για αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. να σας ενημερώσω ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και αναδιάταξη στο Μέγαρο Μαξίμου στο πεδίο της επικοινωνίας. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι θα αποχωρήσει από το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού, ο έμπειρος Θόδωρος Μιχόπουλος. Επειδή έχει ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν και δεν έχει γίνει, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και αυτή τη φορά.

Η κλειστή ομάδα Τσίπρα

Εσχάτως όμως όσοι παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έχει ενισχυθεί δίπλα στον Πρωθυπουργό, είναι αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου (κυβερνητικού εκπροσώπου), Μιχάλη Καλογήρου (γενικού γραμματέα της κυβέρνησης), Δημήτρη Λιάκου (υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό), Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενώ με τις πυρκαγιές επανέκαμψε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Επίσης στην κλειστή αυτή ομάδα μετέχουν και η Εφη Αχτισόγλου καθώς και ο Αλέξης Χαρίτσης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, που οι μετοχές του στο κόμμα και στην κυβέρνηση, μαθαίνω, πως εξακολουθούν να είναι υψηλές.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.