Θερμό φθινόπωρο για τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία

Δύο στους τρεις Γάλλους πολίτες εκφράζουν την αποδοκιμασία τους στην προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να

Δύο στους τρεις Γάλλους πολίτες εκφράζουν την αποδοκιμασία τους στην προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον Εργατικό Κώδικα και μάλιστα με προεδρικά διατάγματα. Για δύσκολη επιστροφή του νέου προέδρου και της κυβέρνησης Εντουάρ Φιλίπ από τις διακοπές κάνει λόγο ο γαλλικός τύπος, καθώς το εργατικό συνδικάτο CGT και η αριστερή αντιπολίτευση (το κόμμα της Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν) έχουν εξαγγείλει ήδη κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το δίκτυο RTL, το 63% των Γάλλων δεν επιστεύονται τον Μακρόν και την κυβέρνησή του για να τροποποιήσουν τον Εργατικό Κώδικα. Μόνο το 37% θεωρούν ότι «ο πρόεδρος πρόκειται να αλλάξει αποτελεσματικά τον Κώδικα», ενώ μόνο το 8% εκφράζουν ανεπιφύλακτα την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο.
Ο Μακρόν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του κινήματός του En Marche στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει (το 89% τις εγκρίνει). Από τους ψηφοφόρους της Δεξιάς τις μεταρρυθμίσεις εγκρίνει μόνο το 41%, στους ψηφοφόρους της Αριστεράς το ποσοστό πέφτει στο 29%, ενώ στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στο 11%.
Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (σε ποσοστό 56%), πάνως, θεωρεί ότι ο ισχύων Κώδικας συνιστά μια τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού. Σημειωτέον ότι η σκοπούμενη από τον Μακρόν και την κυβέρνηση Φιλίπ αναθεώρηση του Εργατικού Κώδικα διευκολύνει τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις και εν γένει περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
Αίσθηση προκαλεί η πεποίθηση των Γάλλων (σε ποσοστό 80%) ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις θα πυροδοτήσει ένα γενικευμένο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που θα εκφραστεί με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις αμέσως μετά την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού.
Ήδη το CGT, ένα από τα αρχαιότερα και με μεγάλη επιρροή εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας, έχει προκηρύξει κινητοποιήσεις για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κέρδισε 19% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, σχεδιάζει τη διοργάνωση διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων στις 23 Σεπτεμβρίου τόσο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά όσο και για τις περικοπές φόρων και δαπανών που, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις και διαρροές, θα προβλέπει ο προϋπολογισμός της γαλλικής κυβέρνησης για το 2018.
Το θερμό φθινόπωρο, που αναμένεται στη Γαλλία, συμπίπτει με μια ταχεία «ωρίμαση» της δημοτικότητας του νέου προέδρου, καθώς από το 64% που ήταν μετά την εκλογή του τον Ιούνιο, υποχώρησε στο 50% τον Ιούλιο και έπεσε άλλες 10 μονάδες, στο 40% τον Αύγουστο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου IFOP.
Την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, η κυβέρνηση Φιλίπ θα ανακοινώσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για τη μεταρρύθμιση του Εργατικού Κώδικα, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τις μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης και στις δημόσιες δαπάνες που θα περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2018.
«Η κυβέρνησή μας είναι πολύ αποφασισμένη να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα καθώς εισηγείται τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ετοιμάζει τον Προϋπολογισμό του 2018», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.