Τα πέντε νέα πρόσωπα της «Δουνκέρκης»

Πέρα από κάθε άλλο, μεγάλος σταρ της «Δουνκέρκης», η οποία προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη σε

Πέρα από κάθε άλλο, μεγάλος σταρ της «Δουνκέρκης», η οποία προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη σε παραπάνω από 120 αίθουσες του πανελληνίου, είναι ο σκηνοθέτης της. Ο κυβερνήτης της. Η «Δουνκέρκη» είναι ταινία Δημιουργού! Το όραμα του Βρετανού Κρίστοφερ Νόλαν να τιμήσει την Επιχείρηση Δυναμό, μία από τις πιο δύσκολες πολεμικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία αφορούσε τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων αποκλεισμένων στη Δουνκέρκη, αποκρυσταλλώθηκε σε μια ταινία-ορόσημο, ένα πολεμικό δράμα που, κατά τη γνώμη του υπογράφοντος, κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι ταινία αναφοράς.
Υπερασπιστής του παραδοσιακού φιλμ, δημιουργός των πιο εντυπωσιακών ταινιών «Batman», του «Inception» και του «Interstellar», ο Νόλαν με τη «Δουνκέρκη» τίμησε τους συμπατριώτες του με τον ομορφότερο τρόπο, μια ταινία σκληρή αλλά και ποιητική, έντιμη, ντόμπρα, αποστασιοποιημένη.
Αλλά ο Νόλαν θριάμβευσε και σε έναν ακόμα τομέα: στην επιλογή των νέων ηθοποιών που υποδύονται νέους ανθρώπους, είτε στρατιώτες είτε πολίτες που συνέβαλαν στην προσπάθεια σωτηρίας των εγκλωβισμένων.
Πέντε νέα πρόσωπα που εδώ παρουσιάζουμε εν συντομία, έχοντας επίσης τη χαρά να τα δούμε από κοντά τον περασμένο Ιούλιο στο Λονδίνο.


Φιόν Γουάιτχεντ / Τόμι

«Με τον Κρις (σ.σ.: Νόλαν) δεν καταλαβαίνεις ποτέ τι ακριβώς γίνεται στο γύρισμα, αλλά είναι τόσο ιδιοφυής προσωπικότητα που τα έχει όλα τακτοποιημένα στο μυαλό του. Και μπορεί να κάνει τα πάντα. Για παράδειγμα, πετούσε ο ίδιος τα προπαγανδιστικά φυλλάδια στην πρώτη σκηνή της ταινίας για να είναι κοντά μου και να ξέρει από πρώτο χέρι τι ακριβώς γίνεται». Στον ρόλο του Τόμι, ενός νεαρού βρετανού πεζικάριου που βρίσκεται εγκλωβισμένος μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολεμιστές του στη Δουνκέρκη ελπίζοντας στη σωτηρία του, ο Φιόν Γουάιτχεντ έχει ίσως τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τη σκηνική παρουσία αλλά και το μέγεθος του ρόλου στην ταινία. Ο Γουάιτχεντ είναι ένα πολύ σοβαρό παιδί, πολύ αφοσιωμένο στη δουλειά του, που περιλαμβάνει θέατρο, σινεμά και τηλεόραση. Με τη «Δουνκέρκη» έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, ενώ αναμένεται να τον δούμε δίπλα στην Εμα Τόμσον και τον Στάνλεϊ Τούτσι στην ταινία του Ρίτσαρντ Εϊρ «The children act».
Χάρι Στάιλς / Αλεξ

Ο Χάρι Στάιλς έγινε ποπ φαινόμενο από το βρετανικό «X Factor» και με το συγκρότημα One Direction έγινε ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου με παραπάνω από 65 εκατομμύρια δίσκους να έχουν πωληθεί σε όλον τον κόσμο. Τον περασμένο Μάιο παρουσίασε το πρώτο σόλο μουσικό άλμπουμ του και την ημέρα κυκλοφορίας του το τραγούδι του «Sign of the Times» έφτασε στην κορυφή των iTunes σε παραπάνω από 84 χώρες. «Αν ενδιαφέρεσαι για την ηθοποιία, δεν μπορείς να αρνηθείς μια τέτοια πρόταση» μας είπε στο Λονδίνο για την απόφασή του να κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στη «Δουνκέρκη» υποδυόμενος έναν άλλο φαντάρο που προσπαθεί και αυτός να σωθεί (παρεμπιπτόντως, ο Νόλαν δεν γνώριζε τον Στάιλς και τον επέλεξε από την οντισιόν). «Η ιστορία της Δουνκέρκης αξίζει να ειπωθεί διότι αποτελεί τεράστιο κομμάτι της βρετανικής ιστορίας, αν και στη χώρα μου δεν την πολυσυζητάμε. Τονίζει το πνεύμα της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που νομίζω ότι στις μέρες μας έχει αρχίσει να ζωντανεύει ξανά».


Τομ Γκλιν-Κάρνεϊ / Πίτερ

Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση και για τον 22χρονο ηθοποιό από το Σάλφορντ του Λάνκασιρ, ο οποίος φαίνεται ότι ακολουθεί εξέχουσα θεατρική καριέρα, με πιο πρόσφατη δουλειά του το «The Ferryman» στο Royal Court Theatre, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες. Το έργο έσπασε ταμεία στην Αγγλία και αργότερα μεταφέρθηκε στο Gielgud Theatre του West End με ανάλογη επιτυχία. «Μου άρεσε που η ταινία εστιάζει στην ενότητα μιας κοινωνίας σε κρίση όπως η βρετανική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» μας είπε ο Γκλιν-Κάρνεϊ στο Λονδίνο όπου τον συναντήσαμε για τη «Δουνκέρκη» (υποδύεται έναν πολίτη που συμμετέχει στη διάσωση των συμπατριωτών του). «Θεωρώ ότι σήμερα πολύς κόσμος ζητεί μια τέτοια ενότητα, νιώθει την ανάγκη να είναι ελαστικός, να κάνει παραχωρήσεις και να συμμετέχει στο γενικό καλό. Ισως γι’ αυτό η ταινία να δείχνει τόσο επίκαιρη». Αυτό το καλοκαίρι ο Γκλιν-Κάρνεϊ πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «The last post» του Πίτερ Μόφατ. Αλλες θεατρικές εμφανίσεις έχει κάνει στον «Πίτερ Παν» αλλά και στον «Μακμπέθ» στο Royal Exchange Theatre του Μάντσεστερ.
Μπάρι Κέογκαν / Τζορτζ

«Ο καθένας μας βρισκόταν στη δική του, μικρή ιστορία, ήταν σαν να παίζαμε ο καθένας σε μια μικρού μήκους ταινία, και αυτό το βρήκα πολύ ενδιαφέρον» είπε για τη «Δουνκέρκη» στο «Βήμα» ο ηθοποιός που κρατά τον ρόλο-κλειδί στην τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού». Στη «Δουνκέρκη» ο Κέογκαν υποδύεται τον Τζορτζ, έναν νεαρό πολίτη που παίρνει μέρος στην Επιχείρηση Δυναμό ως μέλος του πληρώματος ενός από τα σκάφη που πήγαν να βοηθήσουν στην εκκένωση. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ο Κέογκαν έχει τη μεγαλύτερη κινηματογραφική καριέρα συγκρινόμενος με τους υπόλοιπους τέσσερις συναδέλφους του που παρουσιάζουμε εδώ. Μετρά παραπάνω από 17 τίτλους ταινιών ενώ έχει κάνει και εμφανίσεις σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Rebellion» και το «Fair city». Η επόμενη κινηματογραφική ταινία του τιτλοφορείται «Black 47» και αναφέρεται στον Μεγάλο Λιμό της Ιρλανδίας (1845-1852) που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.


Τζακ Λόουντεν / Κόλινς

Οι εμπειρίες του Τζακ Λόουντεν στον χώρο του θεάματος δεν είναι λίγες λαμβανομένου υπόψη ότι ο ηθοποιός που μεγάλωσε στα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας είναι μόλις 27 ετών. Θεωρείται ένας από τους πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της γενιάς του στο θέατρο και έχει βραβευθεί τόσο με το βραβείο Ιαν Τσάρλσον όσο και με το Λόρενς Ολίβιε για τον ρόλο του στους «Βρικόλακες» του Ιψεν. Για τη «Δουνκέρκη», όπου υποδύεται έναν πιλότο της RAF, ο Λόουντεν δούλεψε κυρίως σε ένα αεροδρόμιο στη Βόρεια Γαλλία. Μας περιέγραψε με πολύ ζωηρά χρώματα το πάθος με το οποίο ο Νόλαν κρατούσε τη μηχανή καθισμένος πάνω στη «μύτη» του αεροπλάνου. «Ο Κρις γυρίζει τόσο γρήγορα που αν πάει κάτι λάθος έχει τη λύση αμέσως στο κεφάλι του» είπε χαρακτηριστικά. «Η εμπειρία μου μαζί του ήταν ένα πολύ μεγάλο masterclass». Από την ερχόμενη Πέμπτη θα προβληθεί η ταινία «Ηνωμένο Βασίλειο», στην οποία ο Λόουντεν κρατά έναν ρόλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.