Συλλογή γραμμάτων του Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε σε ντουλάπι αρχειοθέτησης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από ακαδημαϊκό. Τα χειρόγραφα, που χρονολογούνται γύρω στο 1949 με 1954 και που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας για τουλάχιστον 30 χρόνια, περιέχουν ελάχιστες πληροφορίες για την ταραχώδη προσωπική ζωή του βρετανού μαθηματικού και κρυπτογράφου, αναδεικνύουν, ωστόσο, μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στις απόψεις του για την Αμερική.
Συγκεκριμένα, σε πρόκληση που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 1953, για να μιλήσει σε συνέδριο, ο «πατέρας» της επιστήμης των υπολογιστών, απάντησε αρνητικά. «Δεν θα μου άρεσε το ταξίδι προς την Αμερική, την απεχθάνομαι».
Η αληλογραφία, που τοποθετείται χρονολογικά από το 1949 έως τον θάνατο του βρετανού μαθηματικού το 1954, βρέθηκε τυχαία όταν ένας ακαδημαϊκός ξεκαθάρισε ντουλάπι αρχειοθέτησης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν αναπληρωτής διευθυντής του εργαστηρίου υπολογιστών από το 1948, μετά την ηρωική αποκωδικοποίηση στο Μπλέτσλεϊ Παρκ.
Ο Τούρινγκ ήταν ένας οραματιστής μαθηματικός, που θεωρείται σήμερα ο «πατέρας» των υπολογιστών, που έσπασε τον κωδικό Enigma των ναζί, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ζωή του έγινε ταινία το 2014 με το «Παιχνίδι της Μίμησης».
Ο Τζιμ Μάιλς, καθηγητής του τμήματος πληροφορικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε ενθουσιασμένος που βρήκε αυτά τα έγγραφα, με σκονισμένο το όνομα του Άλαν Τούρινγκ πάνω σε αυτά.
«Όταν τα βρήκα, σκέφτηκα αρχικά ότι ‘αποκλείεται να είναι αυτό που νομίζω’. Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά έδειξε ότι ήταν όντως αλληλογραφία του Άλαν Τούρινγκ».
«Είμαι έκπληκτος που κάτι τέτοιο παρέμεινε κρυφό για τόσο καιρό. Κανείς εδώ στο πανεπιστήμιο δεν γνώριζε ούτε την ύπαρξή του. Πρόκειται, πραγματικά, για μια φοβερή ανακάλυψη».
Η συλλογή επικεντρώνεται κυρίως στην ακαδημαϊκή έρευνα του Τούρινγκ, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς του γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, την πληροφορική και τα μαθηματικά, αλλά και προσκλήσεις για διαλέξεις σε μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως το ΜΙΤ.
Ακόμη, περιέχει γράμμα που δέχτηκε ο Τούρινγκ το 1952, το οποίο ζητούσε μια φωτογραφία του Βρετανού για να συνοδεύσει την επίσημη ιστορία του Μπλέτσλεϊ Παρκ. Παράλληλα, στη συλλογή βρίσκεται και ένα χειρόγραφο του ραδιοφωμικού προγράμματος του BBC, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και τίτλο «Μπορούν οι μηχανές να σκέφτονται»;
Ο Τζέιμς Πίτερς, υπεύθυνος αρχείου στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είπε ότι «πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη. Υλικό αρχείου σχετικό με τον Τούρινγκ είναι εξαιρετικά σπάνιο, συνεπώς το να έχουμε μέρος της αλληλογραφίας του είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς και για τη συλλογή μας».
«Μας δίνει μια εικόνα και μια βαθιά ματιά σχετικά με τις πρακτικές της δουλειάς του, αλλά και της ακαδημαϊκής του ζωής. Τα γράμματα επιβεβαιώνουν ουσιαστικά όσα είναι ήδη γνωστά για τον λαμπρό Βρετανό, αλλά προσθέτουν μια παραπάνω διάσταση κατανόησης του ίδιου του Τούρινγκ ως άνθρωπο, αλλά και της έρευνάς του».