Εμπόδια από μπετόν
Ιδέα της Αλ Κάιντα
Πώς ο διπρόσωπος ιμάμης στρατολόγησε τους τρομοκράτες της Βαρκελώνης
Είχε εκπαιδευθεί από την Αλ Κάιντα και εφάρμοσε ό,τι έμαθε για να σκοτώσει για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι παρίστανε τον μετριοπαθή αλλά στην πραγματικότητα στρατολογούσε νεαρούς μουσουλμάνους και σχεδίαζε μεγάλη βομβιστική επίθεση, η οποία ματαιώθηκε επειδή ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη από λάθος στο Αλκανάρ, την παραμονή της επίθεσης στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας τον ίδιο και ένα ακόμα μέλος του τρομοκρατικού πυρήνα του. Τέτοια ήταν η πλύση εγκεφάλου που είχε κάνει στους υπόλοιπους που αποφάσισαν να προχωρήσουν, χρησιμοποιώντας το φορτηγό που είχαν νοικιάσει για να πέσουν πάνω σε πεζούς στη Λας Ράμπλας αντί να το παγιδεύσουν με εκρηκτικά, σκοτώνοντας 15 πολίτες.
Για να μην κινεί υποψίες, ο Ες Σάτι φορούσε τζιν παντελόνια – «ντυνόταν σαν χίπστερ» έγραψαν οι «New York Times» – και είχε μικρό μούσι. Ηταν ευγενικός και πολύ διακριτικός, και είχε εκπαιδεύσει και τους υπόλοιπους να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό κατάφερε να ξεφύγει από το ραντάρ της αστυνομίας, η οποία μετά τον θάνατό του εντόπισε στοιχεία – όπως ένα βιβλίο με τίτλο «Στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους στη Γη της Ανδαλουσίας» – και αποκάλυψε την τρομοκρατική του δραστηριότητα.
Ο Ες Σάτι γεννήθηκε στο Μαρόκο πριν από περίπου 45 χρόνια, σε χωριό κοντά στην Ταγγέρη. Ελάχιστα είναι γνωστά για την παιδική του ηλικία.
Το όνομα του Ες Σάτι έγινε πρώτη φορά γνωστό στις ισπανικές Αρχές το 2006, όταν συνδέθηκε με μια υπόθεση στρατολόγησης μουτζαχεντίν για να πολεμήσουν στο Ιράκ. Τουλάχιστον ένας από τους κατηγορουμένους για εκείνη την υπόθεση είχε βοηθήσει να διαφύγουν οι υπεύθυνοι για την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη το 2004.
Η επόμενη φορά που ο Ες Σάτι είχε πάρε-δώσε με την αστυνομία ήταν το 2010, όταν συνελήφθη για τη μεταφορά 12 κιλών χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία. Καταδικάστηκε σε τετραετή ποινή φυλάκισης την οποία εξέτισε στη φυλακή του Καστεγιόν, κοντά στη Βαλένθια, όπου έγινε στενός φίλος του Ρασίφ Αγκλίφ, του αποκαλουμένου και «Ελ Κονέχο» («Το Κουνέλι»), που εκτίει 18 χρόνια για ανάμειξη στην τρομοκρατική επίθεση της Μαδρίτης.
Οταν αποφυλακίστηκε, ισπανός δικαστής ανέτρεψε διαταγή για την απέλασή του από την Ισπανία με το σκεπτικό ότι «είχε εργασία και επεδείκνυε προσπάθεια ένταξης» στην κοινωνία. Ο Ες Σάτι εγκαταστάθηκε στη Βιλανόβα ι λα Ζελτρού, κοντά στη Βαρκελώνη. Εκεί μοιράστηκε το διαμέρισμα του Μοχάμεντ Μραμπέτ Φάσι, ο οποίος είχε περάσει επτά χρόνια στη φυλακή για την τρομοκρατική επίθεση της Μαδρίτης.
Το 2015 εγκαταστάθηκε στο Ριπόλ που αναζητούσε ιμάμη. Νοίκιασε ένα δυάρι, προς 150 ευρώ τον μήνα, το οποίο μοιραζόταν με συγκάτοικο. Αρχικά ανέλαβε το μικρό τζαμί της πόλης αυτής των 10.000 κατοίκων, από τους οποίους οι 500 μουσουλμάνοι, και στη συνέχεια άνοιξε μεγαλύτερο τζαμί.
Σύντομα άρχισε να πλησιάζει τους νεαρούς μουσουλμάνους του Ριπόλ που είχε ξεχωρίσει για στρατολόγηση. Ολοι όσοι μπήκαν στο στόχαστρό του ήταν «κανονικοί» νέοι: είχαν δουλειά, ήταν ενταγμένοι στην κοινωνία, μιλούσαν ισπανικά και καταλανικά.
Νέοι 18 ως 21 ετών
Η στρατηγική που ακολούθησε ήταν εκείνη που περιγράφει εγχειρίδιο της Αλ Κάιντα. Επικεντρώθηκε σε νέους 18 ως 21 ετών επειδή είναι «αγνοί» και λιγότερο επιρρεπείς στο να προδώσουν την ομάδα. Στρατολόγησε αδέλφια – ανάμεσα στους 12 τρομοκράτες της Βαρκελώνης υπήρχαν τέσσερα ζεύγη αδελφών – επειδή οι οικογενειακοί δεσμοί ενισχύουν την αφοσίωσή τους. Εκανε επίκληση στην τιμή τους, στο αίσθημα δικαιοσύνης και σε άλλες παρόμοιες αξίες – αν ήταν ευαίσθητοι στην αδικία, για παράδειγμα, τους μιλούσε μέρα-νύχτα για τις αδικίες που διαπράττονται κατά των παιδιών και των γυναικών στη Συρία και στο Ιράκ. Επέλεγε νέους με φτωχούς και συχνά αναλφάβητους γονείς που δεν είχαν κανέναν έλεγχο των παιδιών τους. Πρέπει να του πήρε αρκετό καιρό για να επιλέξει ποιους θα στρατολογούσε και λιγότερο για να ολοκληρώσει την πλύση εγκεφάλου τους.
Λορέντζο Βιντίνο: «Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στην Κεντρική Ευρώπη, αμελητέος στην Ελλάδα»
«Οι ευρωπαϊκές χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης είναι εκείνες που εμφανίζουν μεγαλύτερη τζιχαντιστική δραστηριότητα» λέει στο «Βήμα» ο Λορέντζο Βιντίνο, διευθυντής του Προγράμματος για τον Εξτρεμισμό του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. «Πρόκειται κυρίως για χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης».
Ως ειδικός στον ισλαμισμό στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, με έρευνες που τα τελευταία 15 χρόνια επικεντρώνονται στα τζιχαντιστικά δίκτυα στη Δύση, ο δρ Βιντίνο είναι ο πρώτος που έκανε τη διασύνδεση ανάμεσα στη μικρή πόλη Καμπρίλς – όπου πέντε από τους τζιχαντιστές του πυρήνα που σκόρπισε τον θάνατο στην Καταλωνία έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε πεζούς – και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: «Δίπλα στο Καμπρίλς βρίσκεται το Σαλού, η πόλη όπου ο Μοχάμεντ Ατα (σ.σ.: ο επικεφαλής των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου) πραγματοποίησε την τελευταία του συνάντηση στην Ευρώπη» προτού πιλοτάρει το πρώτο αεροπλάνο που έπεσε στους Δίδυμους Πύργους. Πιστεύεται ότι στο Σαλού, ο Ατα συναντήθηκε με ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα.
«Στην Ευρώπη, παρατηρούμε ότι οι περισσότερες τρομοκρατικές απειλές είναι γηγενείς: τα άτομα που τις πραγματοποιούν προέρχονται από τις περιοχές όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ζουν ή ακόμη και έχουν γεννηθεί εκεί» συνεχίζει μιλώντας στο «Βήμα». «Μερικοί από αυτούς μπορεί να πήγαν στη Συρία και να επέστρεψαν, οι περισσότεροι όμως είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής όπου δρουν».
Σύμφωνα με τον δρα Βιντίνο, μεγαλύτερο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης διατρέχουν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες. Παρά την επίθεση στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, «η Νότια Ευρώπη διατρέχει μικρότερο κίνδυνο».
«Υπάρχουν τζιχαντιστικά δίκτυα στην Ιταλία, στην Ισπανία και ένα μικροσκοπικό στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα, την τελευταία φορά που την επισκέφθηκα, το περυσινό καλοκαίρι, συναντήθηκα με αντιτρομοκρατικές αρχές και τόσο η δική μου όσο και η δική τους εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει γηγενής ισλαμιστική τρομοκρατία. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες προσφυγικές ροές και έχει αποτελέσει πέρασμα γνωστών τζιχαντιστών, όπως εκείνου που έδρασε στη Γαλλία το 2015, αλλά δεν δίνω μεγάλη σημασία στο πέρασμα. Οι τρομοκράτες βρίσκονται ήδη εδώ στην Ευρώπη, εμείς τους παράγουμε. Μερικοί επιστρέφουν από τη Συρία μέσω των προσφυγικών ροών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει ανάμεσα στους πρόσφυγες άτομα που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες».
Η Ιταλία έχει προς το παρόν «γλιτώσει» από την ισλαμιστική τρομοκρατία για τρεις λόγους: «Πρώτον, εμφανίζει χαμηλά επίπεδα ριζοσπαστικοποίησης, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των ξένων μαχητών που στέλνει κάθε χώρα στη Συρία: από τη Γαλλία έχουν πάει 1.800, τη Γερμανία 1.000, τη Βρετανία 1.000, το Βέλγιο 600 και την Αυστρία 350, ενώ από την Ιταλία 125 και την Ισπανία 200 – αυτό μας δίνει μια ιδέα για το ότι το πρόβλημα είναι μικρότερο».
«Δεύτερον, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ιταλίας δρα πολύ επιθετικά και απελαύνει δύο με τρία άτομα την εβδομάδα. Οποιος εμφανίζει ριζοσπαστικοποίηση και δεν έχει ιταλική υπηκοότητα απελαύνεται πάραυτα, το οποίο εμποδίζει τον σχηματισμό ενός τζιχαντιστικού πυρήνα. Εχουν απελαθεί περισσότερα από 70 άτομα από την αρχή του 2017».
«Ο τρίτος λόγος είναι η τύχη, η σύμπτωση. Δεν μπορώ να πω γιατί στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη» καταλήγει.
Επιθέσεις και θυματα
Εξετάζονται οι επιθέσεις που είχαν τουλάχιστον ένα θύμα από το 2002 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη (περιλαμβάνεται η Ρωσία και η Τουρκία).
Με όπλα
21 επιθέσεις
89 νεκροί ανά επίθεση κατά μέσο όρο
266 τραυματίες ανά επίθεση κατά μέσο όρο
Με εκρηκτικά
69 επιθέσεις
86νεκροί ανά επίθεση κατά μέσο όρο
349 τραυματίες ανά επίθεση κατά μέσο όρο
Με όχημα-όπλο
12 επιθέσεις
15νεκροί ανά επίθεση κατά μέσο όρο
44τραυματίες ανά επίθεση κατά μέσο όρο
Με ελαφρά όπλα, όπως μαχαίρι
11 επιθέσεις
2 νεκροί ανά επίθεση
κατά μέσο όρο
13 τραυματίες ανά επίθεση κατά μέσο όρο
Πηγή: «Le Monde»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ