Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο δίπολο «Αριστερά – συντήρηση»

Στην ανάδειξη του διπόλου «Αριστερά - συντήρηση» προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάδειξη του διπόλου «Αριστερά – συντήρηση» προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση με τη ΝΔ «αποκαλύπτει τον διχαστικό λόγο και την ακροδεξιά ρητορική που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση», στάση η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ «αριστερή ασπίδα» και «εκθέτει τον Κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του». Η πρόσφατη σύγκρουση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μποϊκοτάρει τη Διεθνή Διάσκεψη της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ για τα θύματα του ολοκληρωτισμού, έφερε στην επιφάνεια με οξύτητα τη διπολική σύγκρουση που μαίνεται και θα επιδεινώνεται στην πορεία προς τις επερχόμενες εκλογές.

Σκληρή σύγκρουση
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αντιπαράθεση αυτή ενεργοποιεί τα προοδευτικά αντανακλαστικά σημαντικού μέρους της κοινωνίας, ενώ από την άλλη δεν βοηθά την περαιτέρω συσπείρωση της ΝΔ, ούτε προσκομίζει «κέρδη» προς όφελός της από την πλευρά της Χρυσής Αυγής. Πιστεύουν δε ότι οι εξελίξεις μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και υπό το φως των επικείμενων γερμανικών εκλογών, αλλά και των γενικότερων διεργασιών που συντελούνται στην Ευρώπη με μια διαφαινόμενη στροφή προς την κοινωνική ατζέντα, αποτελούν «ενέσεις αισιοδοξίας» για την κυβέρνηση και παράλληλα «αφαιρούν οξυγόνο» από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μέσω αυτής της θεώρησης βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει με λογική αντι-ΣΥΡΙΖΑ», ενώ όσον αφορά τον σκόπελο της τρίτης αξιολόγησης του φθινοπώρου, αν και δηλώνουν έτοιμοι για την on time ολοκλήρωσή της, ωστόσο δεν είναι απολύτως καθησυχαστικοί περιμένοντας να δουν τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο, όπως λένε, είχε στο παρελθόν την τάση «να μηδενίζει το κοντέρ» προβάλλοντας νέες αιτιάσεις και αξιώσεις.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανήκει σε εκείνους που προκρίνουν την αναγκαιότητα να αφήσει η κυβέρνηση αυτή ένα ισχυρό αριστερό αποτύπωμα πέραν της διαχείρισης των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε –αν και αυτές προσδιορίζουν το πλαίσιο και το εύρος των κινήσεων που έχει περιθώριο να κάνει. Είναι δε μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι η ιδεολογική σύγκρουση πρέπει να είναι αμείλικτη.
Για αυτό και δεν δίστασε προσφάτως, παρά τον θεσμικό του ρόλο, να διατυμπανίσει ότι «η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική, ούτε η μεταμνημονιακή Ελλάδα, για την οποία όλοι πρέπει να εργαζόμαστε και να έχουμε ένα όραμα, μπορεί να είναι «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»», επισημαίνοντας ότι «η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας η οποία παραπέμπει, σε τελευταία ανάλυση, σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδας». Η άποψη αυτή δεν εξόργισε μόνο την Εκκλησία και τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για παραληρηματική ιδεοληψία του Προέδρου της Βουλής, αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, φέρνοντας για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ανίερης κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συμμαχίες και στρατόπεδα
Στο διπολικό σχήμα ο κ. Βούτσης εντάσσει τη ΝΔ, όχι όμως και την υπό διαμόρφωση Κεντροαριστερά. Στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Βούτσης θεωρεί ότι η ύπαρξη των δύο αντίπαλων στρατοπέδων γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη και επ’ αυτού του διλήμματος θα κληθούν στις εκλογές να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Στον προοδευτικό πόλο ανήκουν και οι δυνάμεις που αναφέρονται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και έχουν σοσιαλιστική ή σοσιαλδημοκρατική έμπνευση και προοπτική. Και για αυτό πιστεύει ότι βγαίνοντας από την επιτήρηση θα είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια σύγκλιση δυνάμεων, ενώ θεωρεί ότι το κεντροαριστερό σχήμα που θα προκύψει, παρά το έλλειμμα προγραμματικών συγκλίσεων και παραγοντισμού του χώρου που παρατηρεί, «οφείλει να αντιστοιχείται με τις διαδικασίες αποκόλλησης από τις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές και όχι με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
Η διαπραγμάτευση, οι ανησυχίες και η «κοινωνική Ευρώπη»

«Η σύγκρουση του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους μπορεί να φέρει νέα προβλήματα στην επιφάνεια»

λέει στους συνομιλητές του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη διαπραγμάτευση, δίχως να είμαστε εφησυχασμένοι». Οι φόβοι που υπάρχουν, έστω και χωρίς κάποια ένδειξη προς το παρόν, είναι μήπως επαναληφθεί το προηγούμενο της δεύτερης αξιολόγησης όσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν μιλούν καθόλου για τις κυβερνητικές ευθύνες ως προς την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και του κόστους που επέφερε, όμως εμφανίζονται πλέον υποψιασμένοι και για αυτό δηλώνουν ότι είναι προσανατολισμένοι στο έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία δεν αφορά νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ο ενδόμυχος φόβος όμως που υπάρχει είναι μήπως επαναληφθεί η τάση κάποιων ισχυρών πόλων των δανειστών, εν προκειμένω του ΔΝΤ, «να μηδενίσει το κοντέρ και να επαναφέρει θέματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενες φάσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης στις συζητήσεις του.
Πάντως ο ίδιος θεωρεί ότι η φάση που διανύουμε είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, όχι μόνο λόγω του εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη που κλείνει με τις γερμανικές εκλογές, αλλά και με τις συζητήσεις που γίνονται για την «ατζέντα της κοινωνικής Ευρώπης», θέμα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εντός του τρέχοντος έτους, ενώ επιπλέον, όπως εκτιμά ο ίδιος, το ελληνικό ζήτημα έχει κλείσει σε έναν μεγάλο βαθμό τον κύκλο του και για τους Ευρωπαίους.

Οι εκτιμήσεις
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πιστεύει είναι ότι το καθοριστικό πεδίο θα είναι η πραγματική οικονομία και οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα που συγκροτούν την καθημερινή ζωή των πολιτών με το βλέμμα στραμμένο, εφόσον υπάρξουν σημαντικά βήματα στον τομέα αυτόν, στην επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων.
Ο Νίκος Βούτσης ανήκει σε εκείνους που προκρίνουν την αναγκαιότητα να αφήσει η κυβέρνηση αυτή ένα ισχυρό αριστερό αποτύπωμα, πέραν της διαχείρισης των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε.

***

Στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Βούτσης θεωρεί ότι η ύπαρξη των δύο αντίπαλων στρατοπέδων γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη και επ’ αυτού του διλήμματος θα κληθούν στις εκλογές να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

***

Οι φόβοι που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση, έστω και χωρίς κάποια ένδειξη προς το παρόν, είναι μήπως επαναληφθεί το προηγούμενο της δεύτερης αξιολόγησης όσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.