Η αξιολόγηση και η σύγκρουση στο υπουργείο Οικονομίας

Η ενέργεια αποτελεί το «αγκάθι» της τρίτης αξιολόγησης και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτελεί το «αγκάθι» του ανασχηματισμού. Η σχέση του υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου και του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα είναι κακή, παρότι και οι δύο τηρούν τα προσχήματα. Για το συγκεκριμένο υπουργείο θα δοθεί μάχη.

Η ενέργεια αποτελεί το «αγκάθι» της τρίτης αξιολόγησης και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτελεί το «αγκάθι» του ανασχηματισμού. Η σχέση του υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου και του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα είναι κακή, παρότι και οι δύο τηρούν τα προσχήματα. Για το συγκεκριμένο υπουργείο θα δοθεί μάχη. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κερδίσει την αγορά αλλά και την εμπιστοσύνη των Κινέζων έχοντας αναλάβει έναν ρόλο άτυπου συνδέσμου ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην Cosco και άλλους κινέζους επιχειρηματίες. Ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ είχε συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στο πρώτο του ταξίδι στην Κίνα και έκτοτε απέκτησε σταθερή σχέση με τους κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, οι οποίοι φρόντιζαν να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έβλεπαν όταν επισκέπτονταν την Ελλάδα. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην εφετινή ΔΕΘ και ο κ. Πιτσιόρλας λέγεται ότι κίνησε τα κατάλληλα νήματα ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής για την ενέργεια, στη Θεσσαλονίκη στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου, από την άλλη πλευρά, έχει τη στήριξη των Αμερικανών και προσπαθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εμποδίσει την περαιτέρω διείσδυση των Κινέζων. Κυρίως, όμως, λένε οι κακές γλώσσες νοιάζεται για τη στήριξη του Ινστιτούτου Levy, στο οποίο είναι πρόεδρος. Κατηγορεί τον υφυπουργό του ότι διώχνει τους επενδυτές και ότι έχει διαμορφώσει μια ψευδή εικόνα για τις ικανότητές του, ο κ. Πιτσιόρλας ωστόσο έχει απευθείας επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και οι μετοχές του κ. Παπαδημητρίου στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν πάρει την κατιούσα.
Πόλεμο δέχεται και η σύζυγός του Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός αντιμετωπίζει την αναπληρώτριά της ως persona non grata και επιθυμεί να της αφαιρέσει αρμοδιότητες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με τα προνοιακά επιδόματα. Σύντροφοί της περιγράφουν την κυρία Αχτσιόγλου ως σκληρή καριερίστα, η οποία από δεύτερη βοηθός του Γιώργου Κατρούγκαλου κατάφερε να ενταχθεί στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης και από εκεί να αναρριχηθεί στον υπουργικό θώκο, βαδίζοντας στα χνάρια του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος πάντα προέτρεπε τον κ. Τσίπρα να φτιάξει τη δική του ομάδα. Στο υπουργείο Εργασίας ο κυνισμός των νέων συναντά την ίντριγκα των παλαιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου φέρεται να έχει προσεγγίσει τη νεαρή υπουργό και να της έχει υποσχεθεί στήριξη στις «εκκαθαρίσεις»: «Εγώ θα σου φτιάξω πολιτική καριέρα» μεταδίδεται ότι της έταξε.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να έχασε τη στήριξη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι έχουν απορροφηθεί από τις δυσκολίες του Brexit, ίσως όμως να κέρδισε έναν ισχυρότερο σύμμαχο. Τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου (είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψή του μετά το Βερολίνο) και αναμένεται να προσφέρει τη στήριξη του στον Πρωθυπουργό σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Γαλλικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για διάφορες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αντίστοιχης αγοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.