Καταλύτης σημαντικών εξελίξεων στην Attica Bank αναμένεται να αποτελέσει η επικείμενη αναγκαστική αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, που η τράπεζα «κουβαλά» από το πρώτο πακέτο στήριξης του κλάδου το 2009. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύουν να προσμετρούνται στους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας, βάσει των νέων εποπτικών κανόνων, αφήνοντας ένα κενό 100 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί.
Ο τρόπος που θα επιλεγεί για να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα καθορίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, άρα και τη φυσιογνωμία της τράπεζας, η οποία σήμερα ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 56%, μετά την ενοποίηση της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του παραδοσιακού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη της Rothschild για την εκπόνηση μελέτης με όλα τα εναλλακτικά σενάρια, η οποία θα είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στους βασικούς μετόχους της τράπεζας το φθινόπωρο.
Ο επικεφαλής του πιστωτικού ιδρύματος, λίγους μόλις μήνες μετά το κλείσιμο της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησής του, με την πώληση του συνόλου των καταγγελμένων επιχειρηματικών της δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε τρίτους, θα κληθεί να φέρει σε πέρας μία ακόμη αποστολή, υλοποιώντας αυτή τη φορά τη στρατηγική που θα επιλεγεί από μετόχους και εποπτικές αρχές για τον τρόπο αναπλήρωσης του κεφαλαιακού ελλείμματος.


Τα τρία ενδεχόμενα
Για τους σκοπούς της άσκησης που τρέχει ο οίκος Rothschild, εξετάζεται το σενάριο μιας αύξησης κεφαλαίου της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορεί να καλυφθεί με τους ακόλουθους τρόπους:
n Με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα καλύψει το σύνολο της αύξησης.
n Με κάλυψη μέρους της αύξησης από στρατηγικό επενδυτή και του υπολοίπου με ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα που προσμετρούνται στα εποπτικά κεφάλαια (έχει ήδη ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση).
n Κάλυψη του συνόλου της αύξησης με τα προαναφερθέντα μετατρέψιμα ομόλογα.
Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν πολιτική υπόθεση την τύχη της Attica Bank, σημειώνοντας ότι από τη μία πλευρά Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΚΤ και Κομισιόν επιθυμούν μία λύση χωρίς νέα κρατική στήριξη και από την άλλη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως όχημα για τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανασταλτικό παράγοντα για τις κυβερνητικές επιθυμίες πέρα από τη θέση των αρμόδιων αρχών, αποτελούν και οι σημαντικές απώλειες που έχουν καταγράψει το ΤΣΜΕΔΕ και άλλες ΔΕΚΟ από τις κεφαλαιακές ενέσεις που παρείχαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην τράπεζα. Μόνο από την τελευταία έκδοση μετοχών το 2015 στην οποία συμμετείχε το ΤΣΜΕΔΕ, οι ζημιές του φτάνουν τα 260 εκατ. ευρώ.
Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες σενάρια για είσοδο γαλλικού ομίλου που έχει αποχωρήσει με μεγάλες ζημιές από την ελληνική αγορά ως στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, στο α’ τρίμηνο του 2017 η τράπεζα εμφάνισε οριακές ζημιές 4,3 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό δημιουργίας ζημιών να επιβραδύνεται σημαντικά έναντι του δ’ τριμήνου του 2016 (ζημία 23,2 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των ενεργειών εξυγίανσης του ομίλου από τη νυν διοίκηση, η οποία στηρίζεται στη μείωση των εξόδων λειτουργίας, με την αποχώρηση προσωπικού μέσω της τελευταίας εθελουσίας εξόδου και τις μειώσεις μισθών που αποφασίστηκαν.
αγης μαρκου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ