Αν και η χώρα απέχει από το να στηρίξει τη χρηματοδότηση της οικονομίας στην ικανότητά της να εκδίδει χρέος με ανταγωνιστικό, χαμηλό κόστος, τη στιγμή μάλιστα που το νέο πενταετές ομόλογο κινείται στις τιμές έκδοσής του ενώ η απόδοση της δεκαετίας βρίσκεται υψηλότερα, στην αγορά υποστηρίζεται ευρέως πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιχειρήσει δύο ή και περισσότερες νέες προσπάθειες εξόδου στις αγορές.
Η επόμενη προγραμματίζεται για μετά τις γερμανικές εκλογές, στους τελευταίους μήνες του έτους.
Την ίδια στιγμή οι αναλυτές Mate Nemes και Margarita Streltses της ελβετικής τράπεζας UBS –η οποία προβλέπει μάλιστα ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα εφέτος –σημείωναν ότι και οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν την επιστροφή τους μετά το φθινόπωρο.
Εκτός από τις δοκιμαστικές εξόδους, για να πραγματοποιήσει η Ελλάδα καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης ως τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να αποδείξει ότι έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, οι οποίες φθάνουν τα 14 δισ. ευρώ για το 2019 και τα 5 δισ. ευρώ για το 2020, ανέφερε η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι αν η χώρα αποτύχει σε αυτό, τότε ως πιο πιθανό σενάριο βλέπει πως θα οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο.
Από την πλευρά της, δύο σενάρια βλέπει για τη συνέχεια η Μιράντα Ξαφά του Center for Ιnternational Governance Innovation (CIGI):

1.
Η κυβέρνηση κλείνει όπως όπως την τρίτη αξιολόγηση και φθάνει ως το καλοκαίρι του 2018, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει «αποθεματικό ασφαλείας» 10-12 δισ. ευρώ, ή έστω μια συμφωνημένη προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL) χρηματοδοτούμενη από αχρησιμοποίητους πόρους του τρίτου μνημονίου που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για έξοδο στις αγορές.
Σε αυτό το σενάριο, προχωρεί σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018, επιχειρώντας να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και της ελάφρυνσης χρέους, που πιθανότατα θα συνοδεύεται από όρους. Θα υπεκφύγει έτσι της ευθύνης για το κόστος των ήδη ψηφισμένων μέτρων που θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2019 και μάλιστα χωρίς αντιστάθμισμα από τα περίφημα αντίμετρα, τα οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να περιμένουν ως το… 2023 που θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

2.
Οι πιστωτές πιέζουν για μέτρα ήδη από το 2018 προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν επιτρέπουν νέες εκδόσεις με λογικά επιτόκια. Ο κ. Τσίπρας προκαλεί εκλογές την άνοιξη του 2018 ρίχνοντας την ευθύνη στους κακούς ξένους, γνωρίζοντας ότι θα χάσει αλλά ελπίζοντας να παραμείνει στο παιχνίδι ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για την Capital Economics πάντως, καθώς τα ελληνικά spreads παραμένουν υψηλά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι από τις προοπτικές της χώρας. Η HSBC δεν απέκλεισε η ζήτηση των επενδυτών για το ελληνικό μακροπρόθεσμο χρέος να εξαντληθεί, καθώς χωρίς τελική λύση για το χρέος δύσκολα η Ελλάδα θα επιστρέψει σε «Investment Grade», δηλαδή σε επενδύσιμη αξιολόγηση, από την οποία απέχει σήμερα 6 βαθμίδες.
Οι Γερμανοί και ο κ. Τσίπρας
Η στάση των Γερμανών στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα δείξει και κατά πόσο η νέα γερμανική κυβέρνηση θα θελήσει να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα ή αν θα επιλέξει να δώσει κάποια πιο διευρυμένα μέτρα ελάφρυνσης στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας όταν και όποτε γίνουν εκλογές, ανέφεραν διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πράγματα.
H Fitch πάντως, η οποία αναβάθμισε προσφάτως το ελληνικό αξιόχρεο, εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους το 2018. Παράλληλα, η συμμετοχή στο QE εξαρτάται από τη θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi, η ΕΚΤ θα αποφασίσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2018 στα 40-45 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα.
Η JP Morgan υπολόγισε πως με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο β’ τρίμηνο του 2018 τα ελληνικά ομόλογα που μπορεί να αγοραστούν ως τον Ιούλιο του 2018 φθάνουν τα 4,4 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ