Mέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε επενδυτικές πρωτοβουλίες προβάλλοντας κάθε είδους δικαιολογία εκτός από την πραγματική: οι επενδύσεις, η διακίνηση κεφαλαίων και το κέρδος που επιδιώκει ένας ιδιώτης τού προκαλούν αλλεργία. Τα παραδείγματα πολλά. Από την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική ως το Ελληνικό, για να μη θυμηθούμε την ευθύνη του άλλοτε ακτιβιστικού κόμματος στη χρεοκοπία μιας εταιρείας, της Μπάμπης Βωβός, όταν μπλοκάρισε η επένδυση στον Βοτανικό, η επιχείρηση δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα δάνειά της και εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο.
Η «αλλεργία» αυτή για επενδύσεις δυστυχώς δεν χαρακτηρίζει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλούς συμπολίτες μας. Λέμε δυστυχώς, γιατί άλλο είναι ο κάθε πολίτης να έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και να αγωνίζεται ώστε η επένδυση που θα έρθει στην περιοχή του να πληροί όλες τις προδιαγραφές και άλλο η εμμονή πως κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και παρέμβαση, ακόμη και αν αυτή δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αποτελεί συνώνυμο της καταστροφής.
Δύο μεγάλες επενδύσεις
Δύο τέτοια παραδείγματα έλαβαν χώρα με διαφορά δύο εβδομάδων το ένα από το άλλο με στόχο να μπλοκάρουν δύο μεγάλες επενδύσεις, εκ των οποίων η μία «πράσινη».
H πρώτη αφορά την ανάπτυξη της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιόπη Κέρκυρας από την NCH Capital. Υπενθυμίζεται ότι η έκταση έχει μεταβιβαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Δεκέμβριο στον επενδυτή και η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει εγκρίνει το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους πολίτες που συμμετέχουν στον περιβαλλοντικό σύλλογο «Ερημίτης Πλους», ο οποίος προσέφυγε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητεί προκαταρκτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παράλληλα σχεδιάζει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για την πολεοδομική μελέτη.
Εχουν μεταβιβαστεί 438 στρέμματα, εκ των οποίων τα 320 θα είναι προσβάσιμα στο κοινό. Η NCH Capital θα αξιοποιήσει 35.000 τ.µ. για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, εξοχικών κατοικιώνκαι μαρίνας 60 θέσεων. Συνολικά θα δαπανηθούν 120 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη επένδυση αφορά τη δημιουργία αιολικού πάρκου 154 MW από την ιταλική Enel στο ακρωτήριο Καφηρέας στην Εύβοια.
Η Enel πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για να συνδεθεί η συστοιχία αιολικών πάρκων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η επένδυση θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 129.000 νοικοκυριών, αποσοβώντας παράλληλα την εκπομπή 433.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Η επένδυση ύστερα από πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια είχε εκκινήσει, καθώς είχε εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και η εταιρεία είχε παραγγείλει τις γεννήτριες. Ωστόσο το ΣτΕ ύστερα από προσφυγή ενός τοπικού φορέα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή και επιπλέον τεσσάρων(!) κατοίκων αποφάσισε την αναστολή όλων των εργασιών ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και θα λάβει την οριστική απόφασή του.
Ελληνικό και Σκουριές
Για την επένδυση των 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό και τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας παραμένουν οι εκκρεμότητες του Δασικού και της Αρχαιολογίας, λες και τα τελευταία 50 χρόνια στην έκταση δεν προσγειώνονταν και απογειώνονταν χιλιάδες αεροπλάνα και μεταφέρονταν εκατομμύρια επιβάτες χωρίς να επισημάνει κανένας φορέας ότι η περιοχή είναι δασική ή αρχαιολογικός χώρος. Οι εκκρεμότητες, όσο και αν θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να τις υποβαθμίσει, είναι σημαντικές και ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις. Το «στοίχημα» είναι ως το τέλος του 2017 να εισπραχθεί η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. του τιμήματος.
Για την επένδυση στις Σκουριές το θέμα πλέον είναι καθαρά πολιτικό μετά και την ενέργεια του υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να προσφύγει στη διαιτητική διαδικασία θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επένδυση των 2,8 δισ. δολαρίων αλλά κυρίως τις θέσεις εργασίας 900 εργαζομένων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ