Σε πενταετή κάθειρξη για διαφθορά καταδίκασε την Παρασκευή δικαστήριο της Νότιας Κορέας τον δισεκατομμυριούχο κληρονόμο και επικεφαλής του ομίλου Samsung Λι Τζάε Γιονγκ. Ο Λι κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκουν Χίε.
Ο ηλικίας 49 ετών κληρονόμος και μάνατζερ του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής συσκευών έξυπνων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο καταδικάστηκε για δωρεές συνολικού ύψους 41 δισ. γουόν (36 εκατ. δολαρίων) που είχε χορηγήσει σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που λειτουργούσε ο Τσόι Σουν Σιλ, ένας φίλος του πρώην προέδρου της χώρας Παρκ.
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι χάρη στις δωρεές αυτές ο Λι εξασφάλιζε την εύνοια της πολιτικής εξουσίας. Συγκεκριμένα, ότι οι δωρεές εξασφάλιζαν στον Λι την κυβερνητική στήριξη στο πρόγραμμα διοικητικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Samsung που σχεδίασε και εκτέλεσε και το οποίο ενίσχυε τον έλεγχο του Λι στη Samsung Electronics. Η υπεράσπιση του Λι υποστήριξε ότι οι πληρωμές στα ιδρύματα έγιναν ερήμην του καταδικασθέντος. Μετά την έκδοση της απόφασης οι συνήγοροι του Λι ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.
Ο Λι αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως 12 ετών (κατηγορήθηκε επίσης για υπεξαίρεση και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό). Ο ίδιος παραδέχθηκε τις σχέσεις που είχε με το προεδρικό περιβάλλον. Οτι, για παράδειγμα, είχε χαρίσει ένα άλογο κούρσας και ότι είχε ενισχύσει με χρήματα την κόρη του προεδρικού φίλου Τσόι, Τσουνγκ Γιου Ρα, προκειμένου να τη βοηθήσει στην καριέρα της αμαζόνας που ήθελε να κάνει. Ομως αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ζήτησε ανταλλάγματα για τη βοήθειά του αυτή.
Οργή κατά των «τσαεμπόλ»
Δεν είναι η πρώτη φορά στη Νότια Κορέα που ανώτατο επιχειρηματικό στέλεχος καταδικάζεται για διαφθορά. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μάνατζερ είτε καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή είτε έλαβαν χάρη από τον πρόεδρο της χώρας. Εν προκειμένω, η εμπλοκή του πρώην προέδρου Παρκ είναι πιθανόν να στοιχίσει στον επικεφαλής της Samsung την έκτιση της ποινής του, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ Γιογκίτα Λιμαγέ.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας Μουν Τζάε Ιν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα συνεχίσει την πολιτική απονομής χάριτος που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του. Αλλά και η νέα κυβέρνηση της Σεούλ έχει στείλει σαφές μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο να λειτουργεί με διαφάνεια και νομιμότητα. Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαπλοκής έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης κατά των πολιτικών αλλά και κατά των γιγαντιαίων ομίλων της χώρας, γνωστών ως «τσαεμπόλ».
Σε ό,τι αφορά τη Samsung, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εγκλεισμός στη φυλακή του Λι πλήττει το κύρος του μεγαλύτερου «τσαεμπόλ» –η μετοχή του έχασε το 1% της αξίας της μόλις έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση. Εκτιμούν επίσης ότι δημιουργεί διοικητικά προβλήματα καθώς ο Λι ασκούσε ντε φάκτο καθήκοντα προέδρου από το 2014, μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστη ο πατέρας του Λι Κουν Χι. Εχει δύο αδελφές που απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις στον όμιλο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι είναι εφικτή η διαδοχή του στην ηγεσία από κάποια εξ αυτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ