Πριν από τρία χρόνια το Facebook δαπάνησε 2 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Oculus, η οποία ανέπτυσσε επαναστατικές τεχνολογίες στον τομέα του 3D. Οπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, η Oculus έκανε αίτηση για άδεια ευρεσιτεχνίας για ένα ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.
Σε αντίθεση με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) Virtual Reality που επιχειρεί να μεταφέρει τον χρήστη σε έναν κόσμο διαφορετικό από τον πραγματικό, η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) Angmented Reality έχει στόχο να «εμπλουτίσει» τον κόσμο μας παρεμβάλλοντας μεταξύ των ματιών μας και του περιβάλλοντος πακέτα ψηφιακών πληροφοριών. Οι εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας είναι πρακτικά απεριόριστες. Ενα ζευγάρι τέτοιων γυαλιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς λόγους αλλά και για ψυχαγωγία. Στην περίπτωση των γυαλιών της Oculus στόχος είναι φυσικά οι χρήστες των γυαλιών να μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα και γρήγορα το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να βλέπουν όταν δεν έχουν μαζί τους κάποια ηλεκτρονική συσκευή ποσταρίσματα, σχόλια, βίντεο και ό,τι άλλο τούς ενδιαφέρει στο Facebook.

«Η επαυξημένη πραγματικότητα σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τον κόσμο, αλλά και να παραδοθείτε στην κορυφή του πραγματικού κόσμου» είχε πει ο ιδρυτής και αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε μια ομιλία του για την επαναστατική αυτή τεχνολογία.

Παράθυρο υψηλού IQ

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα δυναμικό «έξυπνο» παράθυρο που μπορεί να μετατραπεί από διαφανές σε αδιαφανές και το αντίστροφο σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το παράθυρο αποτελείται από πλάκες ηλεκτρικά αγώγιμου γυαλιού, τα οποία περιέχουν ιόντα μετάλλου διάσπαρτα πάνω στην επιφάνειά του και μπλοκάρουν το φως όταν τα διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Joule» που παρουσιάζει θέματα πράσινης τεχνολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας. Τέτοιου είδους δυναμικά παράθυρα μπορούν μελλοντικά να μεταμορφώσουν τα σπίτια, τα γραφεία και τα αυτοκίνητα, μειώνοντας τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης, καθώς και την ανάγκη για «στόρια», ρολά και περσίδες.

Αληθινό τεστ άμυνας της Γης

Η NASA θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά έναν πραγματικό – και όχι προσομοιωμένο σε υπολογιστή – διαστημικό βράχο για να δοκιμάσει τον βαθμό επάρκειας και ετοιμότητας του διεθνούς δικτύου παρατηρητηρίων, πανεπιστημίων και επιστημόνων που έχουν επιφορτιστεί με την άμυνα του πλανήτη από πιθανή προσέγγιση κάποιου επικίνδυνου ουράνιου σώματος, που θα μπορούσε ακόμα και να πέσει πάνω στη Γη. Το τεστ θα γίνει με τον επερχόμενο μικρό αστεροειδή «2012 TC4», ο οποίος θα πλησιάσει πολύ τον πλανήτη μας στις 12 Οκτωβρίου. Αν και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, είναι μια ευκαιρία να ελεγχθούν τα έως τώρα συστήματα προειδοποίησης, τα σχέδια εκκένωσης περιοχών και διάσωσης, καθώς και τα πιθανά σενάρια έγκαιρης αποτροπής του πλήγματος.

Τα σαλόνια γίνονται… σινεμά

Η Samsung ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η πώληση της τηλεόρασης Q9, η οποία κόβει την ανάσα με το μέγεθος και τις επιδόσεις της. Η συσκευή που ανήκει στη σειρά QLED του νοτιοκορεατικού βιομηχανικού γίγαντα έχει διαστάσεις 88 ιντσών και ανάλυση 4K. Διαθέτει απίστευτα χρώματα, 240 Hz ανανέωση σήματος και φυσικά υποστήριξη WiFi Direct, Bluetooth καθώς και τέσσερις HDMI θύρες. Η τεχνολογία QLED είναι η απάντηση στην OLED της LG, με τη Samsung να υποστηρίζει ότι η τηλεόρασή της καλύπτει το 100% του χρωματικού προτύπου DCI-P3 HDR, κάτι που οι OLED τηλεοράσεις δεν υποστηρίζουν. Η τιμή της είναι ανάλογη του μεγέθους της, αφού θα αγγίζει τα 20.000 δολάρια. Ετσι όποιος θέλει να μετατρέψει το σαλόνι του σε κινηματογραφική αίθουσα ή να απολαμβάνει σπορ σαν να είναι στις εξέδρες των γηπέδων θα πρέπει να βάλει (πολύ) βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ