Ανοίγει η έρευνα για τις τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών, κατέθεσε σήμερα Πέμπτη στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης σε βάρος της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «Stem - Health Hellas» που λειτουργούσε τράπεζα βλαστοκυττάρων, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών, κατέθεσε σήμερα Πέμπτη στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης σε βάρος της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «Stem –Health Hellas» που λειτουργούσε τράπεζα βλαστοκυττάρων, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
O κ. Ζαγορίτης προσκόμισε όλα τα σχετικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά τη διερεύνηση αναφορών οι οποίες υποβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό γονέων που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία. Η Stem Health λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Η υπόθεση απασχολεί από τις αρχές του καλοκαιριού τη Δικαιοσύνη, μετά το «κανόνι» της «Stem –Health Hellas» και το ενημερωτικό της mail περί «άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων», που σκόρπισε αγωνία σε περίπου 30.000 γονείς, οι οποίοι την είχαν μέχρι τότε εμπιστευθεί για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.
Η σημερινή αναφορά κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς ανοίγει τη βεντάλια της έρευνας από την Εισαγγελία σε όλες τις λειτουργούσες ιδιωτικές εταιρείες –τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οι οποίες φέρονται να μη διαθέτουν άδεια. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τόνιζαν στο vima.gr ότι οι τράπεζες υπερβαίνουν τις 15 τον αριθμό, με εκατοντάδες χιλιάδες γονείς να εμπλέκονται στην ιστορία αυτή, έχοντας ήδη καταβάλλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ έκαστος για τη φύλαξη του πολύτιμου γενετικού υλικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαγορίτης ζήτησε επίσης να διερευνηθεί από τους εισαγγελείς αν έχει παραβιασθεί η νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών –καταναλωτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.