Η συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει και στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για τις πιέσεις που μπορεί να υπάρξουν από την πλευρά των πιστωτών.
Για μια ακόμη φορά άρχισαν σε διάφορα γραφεία η σεναριολογία για το εάν θα προκύψουν πολιτικές εξελίξεις και ποιες μπορεί να είναι αυτές. Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει πολύ νερό στο ιδεολογικό…κρασί του!
Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να εκπλήξει έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, μετά από μακρά περίοδο που επηρέασε σημαντικά την οικονομία, την δεύτερη αξιολόγηση, αποδεχόμενη πολλές από τις απαιτήσεις που προέβαλλαν οι πιστωτές. Εξάλλου τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι βασικοί υπουργοί είχαν καταστήσει σαφές στην πλευρά των πιστωτών ότι δεν έχουν καμία διάθεση να αποκλίνουν από τις ντιρεκτίβες του διεθνούς οικονομικού διευθυντηρίου, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για «κόκκινες γραμμές».
Πριν υπογράψει τη συμφωνία με τους πιστωτές η κυβέρνηση έθεσε ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή των περιοριστικών δημοσιονομικών και ασφαλιστικών μέτρων λιτότητας, την υιοθέτηση δράσεων για την μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Η συζήτηση για το χρέος είναι ανοικτή, αλλά τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα ψηφίστηκαν και μένει να εφαρμοστούν.
Σε επιχειρηματικά και πολιτικά γραφεία εκτιμούν, σύμφωνα με όσα μαθαίνουν από συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να μην θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018 τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα. Η ελληνική πλευρά εμμένει να υπάρξει από την πλευρά των πιστωτών η συμφωνία για όλες εκείνες τις απαραίτητες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που θα αναδιαρθρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι από την πλευρά των πιστωτών παραπέμπεται σε μεγανέστερο χρόνο _το καλοκαίρι 2018_ και αφού πρώτα όμως έχει λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματά του, δηλ. σε χρόνο που θα έχουν ήδη εφαρμοστεί τα περιοριστικά, δημοσιονομικά και ασφαλιστικά, μέτρα, την οποία συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν κερδίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, είναι ανοικτό το θέμα της μη εφαρμογής των περιοριστικών, δημοσιονομικών και ασφαλιστικών μέτρων. Εξάλλου, η εφαρμογή τους, εάν δεν υπάρξει κάποια λύση στο ζήτημα του χρέους, θα πλήξει καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ που θα επιχειρήσει με πρώτο σταθμό την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να παίξει το χαρτί της προοπτικής εξόδου από τα μνημόνια. Επί της ουσίας, όλα τα πολιτικά σενάρια πρέπει να εξεταστούν με βάση τη στρατηγική Τσίπρα, η οποία έχει στον πυρήνα της, την σημαντική μείωση του ωφέλιμου πολιτικά χρόνου που θα έχει στην διάθεσή της η επόμενη κυβέρνηση.
Έχει σημασία να θυμηθεί κανείς ότι τον Μάιο του 2019, θα διενεργηθούν στην Ελλάδα, ευρωεκλογές, θα ακολουθήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) που θα μετατεθούν για τον Οκτώβριο του 2019 με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα προβλέπει την απλή αναλογική.
Πριν από τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, πρέπει να εκλεγεί από την Βουλή, με 180 ψήφους κατ’ ελάχιστο, ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και στους υπολογισμούς που γίνονται οφείλει κανείς να συνεκτιμήσει ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ έχουν τη σημασία τους και οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά.
Προβολές από το μέλλον, εν μέσω παρασκηνιακών διεργασιών σε όλα τα κόμματα.