Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και η Θεσσαλονίκη

Πολύ στα σοβαρά έχει πάρει εφέτος ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση που λέγεται ΔΕΘ

Πολύ στα σοβαρά έχει πάρει εφέτος ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) την υπόθεση που λέγεται ΔΕΘ και άρχισε να προετοιμάζεται πυρετωδώς (διάβαζε συσκέψεις, σημειώματα από υπουργούς και φορείς), γιατί για τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ αποτελούν κομβικό σημείο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι από τη ΔΕΘ και από αυτό το περιβόητο πρόγραμμα που εξήγγειλε άρχισαν όλα, με κατάληξη να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ετσι δεν είναι μόνον ότι εφέτος αποφάσισε να παραμείνει στη συμπρωτεύουσα πέντε ολόκληρες ημέρες (και ίσως να έμενε και περισσότερο εάν δεν συνέπιπτε η περαιτέρω παραμονή του με την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη), είναι και το τι θα εξαγγείλει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι υποσχέσεις που είχε δώσει στη ΔΕΘ διαψεύστηκαν και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βρεθεί ξανά στην ίδια αμήχανη θέση…
Προσέγγιση με τη νεολαία
Εκείνο που του απομένει είναι, όπως μου λένε οι συνεργάτες του, να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές προτεραιότητες, να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη έξοδο της χώρας από τις αγορές (να αναγγείλει ότι θα υπάρξει και δεύτερη έξοδος) και να επαναλάβει την έξοδο από το Πρόγραμμα το 2018 με την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα εξαγγείλει και παροχές. Μαθαίνω λοιπόν ότι όλο το καλοκαίρι ο Γ. Χουλιαράκης έκανε καλή δουλειά με την εξοικονόμηση της σπατάλης στα υπουργεία, ότι έχει (ή θα έχει συγκεντρώσει) περί τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να τα κεφαλαιοποιήσει σε παροχές. Πάντοτε όμως στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας, γιατί, βλέπετε, έρχεται και η τρίτη αξιολόγηση, με την Ντέλια να καραδοκεί. Μαθαίνω επίσης ότι θα δώσει έμφαση στις startup επιχειρήσεις και βεβαίως στη νεολαία (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει τις δυνάμεις του), ενώ δεν είναι απίθανο σε αυτό το πεδίο να υπάρξουν και συγκεκριμένες εξαγγελίες για θεσμικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση αλλά και για παρεμβάσεις υλικής υποστήριξης στα πανεπιστήμια.
«Γαλάζιες» εξορμήσεις

Αλλά και στη ΝΔ ετοιμάζονται για τη ΔΕΘ. Με έναν όμως ιδιαίτερο τρόπο. Ο Κ. Μητσοτάκης συγκαλεί σύσκεψη τομεαρχών και εν συνεχεία καλεί όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα για διαβουλεύσεις. Ακολούθως ζήτησε τα… κλασικά, δηλαδή σημειώματα από όλους τους τομεάρχες και προτάσεις τι θα επισκεφθεί στη συμπρωτεύουσα και τι όχι. Καλά θα πείτε, τι είδους ιδιαιτερότητα έχει για τη ΝΔ η εφετινή ΔΕΘ; Ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης εξέδωσε πρόγραμμα εξορμήσεων στην Περιφέρεια όλων των βουλευτών. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές να εξορμούν, πλην όμως δεν ξέρουν τι θα λένε. Δεν υπήρξε οδηγία, ούτε καν ένα non paper, απλώς θα λένε πόσο καταστροφική είναι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα απαριθμούν τα ψέματα που είπε πέρυσι στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.
Τα φαναράκια του Μπουτάρη

Και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ. Μάλιστα θα τοποθετήσει και κόκκινα φαναράκια στην πόλη, όχι επειδή έρχονται οι πολιτικοί, αλλά επειδή η τιμώμενη χώρα στην Εκθεση θα είναι η Κίνα. Ηδη, όπως λέει, τον ειδοποίησαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως θα έχει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και όσο για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, λέει ότι «όποιος θέλει ας έρθει στο γραφείο μου να τον δω». Οταν ρωτήθηκε ποιο θέμα τον ενόχλησε περισσότερο και θέλει να το θίξει στον Πρωθυπουργό, απάντησε αμέσως «η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ». Προς το παρόν, προτού αρχίσει να κρεμάει τα φαναράκια, ο κ. Μπουτάρης επιχειρεί να λύσει ένα θέμα. Ακούστηκε (και γράφτηκε) ότι ο κινέζος παίκτης του «Surviror» Ορέστης Τσανγκ έχει αναλάβει από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης τις δημόσιες σχέσεις του δήμου με τους Κινέζους: «Τέτοιο πράγμα δεν συνέβη ποτέ. Αυτός ο Τσανγκ χώνεται παντού, χώνεται, μέσω της κινεζικής κοινότητας, στη ΔΕΘ χωρίς να του το ζητήσει κανείς. Σιγά που θα τον προσλάμβανα» λέει ο κ. Μπουτάρης.


Λαϊκoπόπ και ΣΥΡΙΖΑ

Παραδοσιακά οι Συριζαίοι από τον καιρό του ΚΚΕ εσωτ. ταυτίζονταν με το έντεχνο τραγούδι. Αλλά η εξουσία, βλέπετε, αλλάζει ακόμα και τα μουσικά γούστα. Αλλους τούς κάνει να ακούνε –ή να εμφανίζονται ότι ακούνε –όπερα και άλλους τους στρέφει στο λαϊκοπόπ. Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι κυβερνώντες. Γιατί το λέω αυτό; Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης έδωσε αυτό το μουσικό στίγμα στα Music Events της 82ης ΔΕΘ. Κάθε βράδυ από τις 10 ως τις 17 Σεπτεμβρίου στις 21.30 στη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ θα δίνονται συναυλίες. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα τραγουδήσει ο Γιώργος Μαζωνάκης, στις 12 Σεπτεμβρίου ο Σταμάτης Γονίδης μαζί με τον Νίκο Μακρόπουλο, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα τραγουδήσουν η Τάμτα, οι Μέλισσες και οι Playmen και την Κυριακή 17 του μηνός το πρόγραμμα θα κλείσει με τον Σάκη Ρουβά (όχι, νομίζατε ότι θα άφηναν έξω τον Σάκη). «Παραφωνία» στο όλο πρόγραμμα θεωρώ τη 13η του μηνός, οπότε οι Γιώργος Νταλάρας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα παρουσιάσουν στη ΔΕΘ το πλούσιο ρεπερτόριό τους.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.