«Κρυμμένα» από την Εφορία εισοδήματα 4,5 δισ. ευρώ έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα από 1.500 και πλέον φορολογουμένους, οι οποίοι αξιοποιώντας τις διατάξεις του νόμου για «οικειοθελή αποκάλυψη» υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις στις Εφορίες μεγάλου πλούτου ή στις ΔΟΥ στις οποίες υπάγονται.
Πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους που είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης ή πολύ νωρίτερα και τα ονόματά τους αποκαλύφθηκαν μέσα από τις λίστες Λαγκάρντ ή Μπόργιανς, με τις καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.
Στα εργαλεία ελέγχου έχει προστεθεί και η λίστα… Στουρνάρα με όλους όσοι έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011.
Οπως λένε κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για εισοδηματίες, δικηγόρους, γιατρούς, επαγγελματίες, ακόμη και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν «μαύρα», δηλαδή αφορολόγητα ποσά, να τα φέρουν στην Ελλάδα και να πληρώσουν τον χαμηλότερο δυνατό φόρο κατανέμοντας τα ποσά σε χρονιές από την τελευταία δεκαετία που είχαν δηλώσει πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Η σχετική ευεργετική ρύθμιση, στον βαθμό που τους απαλλάσσει από πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα ισχύσει μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ότι το ποσό των εισοδημάτων που θα δηλωθούν θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ (θα διπλασιαστούν) καθώς όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή της προθεσμίας και θα εντείνονται οι έλεγχοι, τόσο όσοι έχουν φυγαδεύσει χρήματα στο εξωτερικό θα… παραδίδονται.
Αυτό αυτή την εξέλιξη το Δημόσιο έχει εισπράξει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατ. τους τελευταίους μήνες.
Τα χρήματα που εισπράττονται καταγράφονται στα «έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών», κωδικός στον οποίο εφέτος καταγράφεται υπέρβαση στόχου άνω των 100 εκατ. ευρώ και λόγω του ύψους τους αποτελούν «δημοσιονομικό μέγεθος».
Φρένο στην προσπάθεια αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων μπήκε προσωρινά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία διευκρινίστηκε ότι δεν επιτρέπεται με διάταξη η παράταση της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πέραν την πενταετίας, που ισχύει για όλες τις φορολογικές υποθέσεις.
Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την ερμηνεία της. Με εργαλείο αυτή τη γνωμοδότηση το υπουργείο θέλει να διατηρήσει φορολογικά ανοιχτές τις υποθέσεις φοροδιαφυγής από τις λίστες που έχει στα χέρια του.
Η γνωμοδότηση, κατά τις πληροφορίες, θα αναφέρει ότι οι λίστες χαρακτηρίζονται ως «νέα στοιχεία» που αυτομάτως παρατείνουν την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων από τα πέντε στα δέκα χρόνια.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο χαρακτηρισμός των φορολογικών δηλώσεων ως «ανακριβών» κατόπιν ελέγχου δίνει αυτόματα παράταση της παραγραφής.
Οι λίστες
Οπως είναι γνωστό, η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 έλληνες φορολογουμένους με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC. Η λίστα Μπόργιανς αφορά 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Η λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος (λίστα Στουρνάρα όπως είναι γνωστή) με τα εμβάσματα εξωτερικού περιλαμβάνει πάνω από 25.000 περιπτώσεις Ελλήνων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011.
Οπως σημειώνει η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, οι έλεγχοι θα ενταθούν και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι «η Εφορία τους γνωρίζει. Καλό είναι να… παραδοθούν». Ο νοών νοείτω…
HeliosPlus