Η συναρπαστική βιογραφική ιστορία του Σερέτσε Kάμα, ανώτατου φυλάρχου της Μποτσουάνα, που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν παντρεύτηκε τη Βρετανίδα Ρουθ Γουίλιαμς αλλά στη συνέχεια κατάφερε να μείνει στην Ιστορία για το γεγονός ότι οδήγησε το έθνος του στην ανεξαρτησία (έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας), είναι το θέμα της ταινίας «Ενα Ενωμένο Βασίλειο» (A United Kingdom). Η τελευταία ταινία της Αμα Ασάντε θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Αυγούστου.
Η Αμα Ασάντε έχει αρκετή πείρα από θέματα παρόμοιου προβληματισμού, καθώς πριν από μερικά χρόνια είδαμε την ταινία της «Selma» όπου είχε πλάσει το πορτρέτο του αφροαμερικανού ακτιβιστή Mάρτιν Λούθερ Κινγκ. Εξάλλου ο ίδιος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Κινγκ σε εκείνη την ταινία, ο Ντέιβιντ Ογελόγουο, φέρει τώρα το πρόσωπο του Σερέτσε Κάμα δίπλα στη Ρόζαμουντ Πάικ ως Ρουθ Γουίλιαμς.
Το «Ενωμένο Βασίλειο» τοποθετείται στο 1947, χρονιά που ο Κάμα, ως βασιλιάς της Μποτσουάνα, συνάντησε την Αγγλίδα Γουίλιαμς. Η έλξη μεταξύ τους θα είναι μοιραία. Η Γουίλιαμς μαγεύτηκε από το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο και εκείνος από τη θέληση της να εμπλακεί με αυτό. Ιδανικοί ο ένας για τον άλλον, όχι όμως για την περίοδο που ο έρωτάς τους αναπτύχθηκε… Ωστόσο, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέθηκαν, οι Κάλα – Γουίλιαμς δεν επέτρεψαν στην αγάπη τους να κλονιστεί. Εδωσαν μάχη και κέρδισαν.
Οταν ο Ντέιβιντ Ογελόγουο δούλευε στην ταινία «96 Minutes» έτυχε να δει το βιβλίο «Colour Bar» της Σούζαν Γουίλιαμς, όπου η ιστορία των Κάμα και Γουίλιαμς είναι το θέμα. «Η εικόνα του Σερέτσε και της Ρουθ στο εξώφυλλο με συνεπήρε, γιατί ήταν λαμπεροί και ευτυχισμένοι» θα πει αργότερα ο Ογελόγουο, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτε για αυτούς τους ανθρώπους. Διαβάζοντας το βιβλίο μέθυσε από τη δύναμη μιας αγάπης πάνω στο πολιτικό κατεστημένο, να πώς δύο άνθρωποι κατάφεραν να νικήσουν τις προκαταλήψεις και να παντρευτούν.


Χωροταξικό ενδιαφέρον

Το γεγονός ότι η ιστορία είναι τοποθετημένη στην Αφρική και στο Λονδίνο, δύο πολύ σημαντικούς χώρους για τη σκηνοθέτρια Αμα Ασάντε, έπαιξε ρόλο για να αναλάβει το σχέδιο. Εχοντας μεγαλώσει στο Νότιο Λονδίνο ως παιδί μεταναστών από την Γκάνα, η σκηνοθέτρια θεωρεί τον εαυτό της μαύρη Βρετανίδα και έτσι έχει διπλή οπτική, μια επιπλέον ματιά. Η ίδια το τοποθετεί ως εξής: «Κατάγομαι από γονείς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια βρετανική αποικία και την είδαν να ανεξαρτητοποιείται. Από τεσσάρων χρόνων πήγαινα στην Γκάνα για καλοκαιρινές διακοπές. Ξέρω τι σήμαινε η ανεξαρτησία για τους γονείς μου, οπότε έχει μεγάλη σημασία και για εμένα. Αυτή ήταν η ευκαιρία να πω την ιστορία μιας αφρικανικής χώρας προς την ανεξαρτησία».

Η σκηνοθέτρια ωστόσο θεωρεί ότι η ιστορία είναι βρετανική όσο και αφρικανική, ότι ανήκει στη Βρετανία αλλά και στην Μποτσουάνα. «Για εμένα ήταν σημαντικό να μπω στο πετσί των χαρακτήρων. Αυτό περιλάμβανε τους βρετανούς πολιτικούς των οποίων οι πράξεις μπορεί να φαίνονται ρατσιστικές, αλλά τα κίνητρά τους ήταν να προστατεύσουν εθνικά συμφέροντα».
Η ταινία «Ενα Ενωμένο Βασίλειο» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 31 Αυγούστου.

HeliosPlus