DW: Οι Τούρκοι της Γερμανίας για την παρέμβαση Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις γερμανικές εκλογές. Τι λένε όμως οι Τούρκοι της Γερμανίας για την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας; Ρεπορτάζ της DW στη συνοικία Μίλχαϊμ της Κολωνίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις γερμανικές εκλογές. Τι λένε όμως οι Τούρκοι της Γερμανίας για την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας; Ρεπορτάζ της DW στη συνοικία Μίλχαϊμ της Κολωνίας.

Οι περισσότεροι Τούρκοι, που συναντάς στη συνοικία Μίλχαϊμ της Κολωνίας, όπου ζουν πολλοί Τούρκοι και Κούρδοι, δεν θέλουν να μιλήσουν στο μικρόφωνο για τις τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις και πολύ λιγότεροι για την παρέμβαση του προέδρου Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές ή την φραστική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Στον κεντρικό δρόμο της συνοικίας, την Κόιπστρασε, όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα, σούπερμαρκετ και κουρεία, πελάτες και υπάλληλοι συζητούν, πίνουν καφέ ή καπνίζουν μπροστά από τα μαγαζιά.

«Τι να ψηφίσουμε; Φιλελεύθερους ή μήπως AfD;»

Με δισταγμό ο τούρκος Μουσταφά Μπαϊχάν πείθεται να σχολιάσει στο μικρόφωνο της DW την παρότρυνση Ερντογάν, στους περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκους της Γερμανίας με δικαίωμα ψήφου, να μην ψηφίσουν στις γερμανικές εκλογές Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους χαρακτηρίζοντας τα κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας:

«Οι δηλώσεις ήταν ατυχείς. Αν δεν ψηφίσουμε αυτά τα τρία κόμματα, ποια να ψηφίσουμε; Τους Φιλελευθέρους ή μήπως την Εναλλακτική για τη Γερμανία; Ίσως ο Ερντογάν να λέει την αλήθεια, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο διπλωματικός. Θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε να ξεπεραστεί η ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις και να κοιτάξουμε μπροστά. Γερμανία και Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη».

Περίπου οι μισοί κάτοικοι της πολυπληθέστερης συνοικίας της Κολωνίας έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, με το 65% να είναι τουρκικής καταγωγής. Ένας από αυτούς είναι ο τουρκογερμανός Σεντάτ Γιλντιρίμ, ο οποίος επικρίνει ανοιχτά τον Ταγίπ Εντογάν:

«Κακώς ανακατεύεται στις γερμανικές εκλογές. Ο τύπος έχει πρόβλημα. Αν ρίξετε μια ματιά στους ανθρώπους γύρω θα δείτε ότι ήρθαν εδώ, στης δεκαετία του ’60 για να δουλέψουν. Ούτε κατάρτιση έχουν, αλλά ούτε και πτυχίο. Και αυτό είναι ό,τι πρέπει για τον Τ. Ερντογάν».


Οι περισσότεροι Τούρκοι θέλουν επιστροφή στην καθημερινότητα

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις. Ο Κούρδος Χάκαν, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλύψει το επώνυμό του, λέει:

«Ως Κούρδος ακούω προσεκτικά τον πρόεδρό μας. Θα ενημερωθώ, ποια κόμματα μπορώ να ψηφίσω, κόμματα που θεωρεί η Τουρκία εταίρους στο ΝΑΤΟ και φίλους».

Ο Χάκαν είναι οργισμένος με την γερμανική κυβέρνηση, μιας και πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η Γερμανία προσφέρει καταφύγιο σε οπαδούς του κουρδικού PKK και του κινήματος Γκιουλέν.

Την ίδια στιγμή είναι ωστόσο εμφανές στον πολυσύχναστο δρόμο, ότι η αντιπαράθεση Βερολίνου και Άγκυρας έχει κουράσει, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά στηρίζει ο καθένας. Οι περισσότεροι αποζητούν την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Κρίστοφ Ρίκινγκ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.