Την ύπαρξη παράνομου κυκλώματος διακίνησης ακτινιδίων διερευνούν οι αρμόδιες αρχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες προορισμού.
Μετά από ελέγχους κλιμακίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων και την Ελληνική Αστυνομία, για κρούσματα παράνομης κοπής και διακίνησης ακτινιδίων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώθηκε παράνομη συγκομιδή και διακίνηση περίπου 80 τόνων ακτινιδίων, οι οποίοι δεσμεύθηκαν και θα καταστραφούν.
Οι έκτακτοι έλεγχοι παράνομης κοπής _ δηλαδή χωρίς άδεια ή με πλαστά στοιχεία _ και διακίνησης ακτινιδίων αναμένεται ότι θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον μετά από άδεια των αρμόδιων αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα πρότυπα ποιότητας.
Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων οδηγεί σε εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά προϊόν που δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και ρίχνει και το επίπεδο των τιμών για τους νόμιμους παραγωγούς.
Η καλλιέργεια του ακτινίδιου, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις και στις εξαγωγές. Η παραγωγή, την τελευταία δεκαετία, έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 210.000 τόνους. Από τις παραγόμενες ποσότητες, ακτινιδίου, πάνω από το 65% εξάγεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές και στην παραγωγή ακτινιδίου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου καλεί όσους παραγωγούς υποκύπτουν στις … σειρήνες των επιτήδειων κερδοσκόπων, να μην συνεχίσουν να διευκολύνουν την υπονόμευση της καλλιέργειας του ακτινιδίου στη χώρα μας. Στην ουσία καταστρέφουν το μέλλον της πλειοψηφίας των παραγωγών ακτινιδίου που με σκληρούς αγώνες, έφτασαν το ελληνικό ακτινίδιο στις κορυφαίες θέσεις των διεθνών αγορών.