Βάσεις εισαγωγής «δύο τάσεων» δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και τα οποία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες.
Ετσι, άνοδος αλλά και πτώση βάσεων καταγράφεται εφέτος, στο «φινάλε» μιας εξεταστικής διαδικασίας που χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη μεγάλη αποτυχία στο βασικό μάθημα της Θετικής κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά.
Συνέπεια αυτού ήταν η «κατρακύλα» των βάσεων στα Οικονομικά τμήματα της χώρας, επιστήμες περιζήτητες και αιχμής, που φέτος ανοίγουν τις πόρτες τους στoυς υποψηφίους με βαθμολογίες έως και 1300 μόρια χαμηλότερα από τις αντίστοιχες περυσινές.
Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, υποψήφιοι εισάγονται στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευση με βαθμούς αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση, με το ΤΕΙ Διοίκησης επιχειρήσεων στην Λευκάδα, να δέχεται υποψήφιο με 2.956 μόρια, δηλαδή λίγο κάτω από την βαθμολογία του 3…
Αναλυτικά στοιχεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017
Συνολικά έχουμε 250 τμήματα που παρουσιάζουν άνοδο εφέτος και 213 πτώση, ενώ 14 τμήματα είναι νέα και δεν μπορούν να συγκριθούν με αντίστοιχα περυσινά.
Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:
– Σχεδόν όλες οι Σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου παρουσιάζουν άνοδο που αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει τα 250 μόρια όσο κατεβαίνουμε στην βαθμολογική βάση του πεδίου. Οι περιζήτητες Νομικές σχολές παρουσιάζουν εφέτος όλες άνοδο εκτός από τη Σχολή της Αθήνας που «πέφτει» κατά 30 μόρια σε σχέση με την περυσινή της βάση (άνοδο 106 μορίων έχει η τελευταία στην κλιμάκωση των μορίων της ανόδου Νομική της Θράκης). Η Νομική Αθήνας θα δεχτεί φέτος φοιτητές από 18.199 μόρια.
– Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών έχουμε σημαντική πτώση βάσεων της τάξης των 500 μορίων. Η Αρχιτεκτονική Αθήνας απαιτεί φέτος βαθμολογίες από 19.377 μόρια (-622 μόρια).
– Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο και τις Ιατρικές Σχολές έχουμε άνοδο βάσεων από 32 μόρια έως 81 (στα Ιωάννινα). Μεταξύ αυτών, η Ιατρική Αθήνας έχει φέτος βάση εισαγωγής τα 19.143 (+80 μόρια), και η Ιατρική Θεσσαλονίκης βάση εισαγωγής τα 19.043 (+82 μόρια).
– Στο τέταρτο πεδίο των Παιδαγωγικών τμημάτων που από την επόμενη χρονιά καταργείται έχουμε εντυπωσιακή άνοδο από 500 έως 1300 μόρια καθώς οι επιστήμες αυτές παίρνουν πάλι ανοδική πορεία.
– Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής έχουμε μεγάλη πτώση βάσεων που φτάνει τα 1000 μόρια. Μάλιστα περιζήτητα τμήματα οικονομική επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έπεσαν περισσότερο από 1000 μόρια.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων και 12.722 με τις διαδικασίες των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Την ίδια ώρα όμως, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια.
Συγκριτικό Βάσεων ΓΕΛ
Συγκριτικό Βάσεων ΕΠΑΛ