«Αύγουστε όσο γρήγορα ήρθες, τόσο γρήγορα να φύγεις, θέλουμε φθινόπωρο να ησυχάσουμε από τις φωτιές». Να ησυχάσουμε από τα σενάρια «συνομωσίας» και τις «μεζούρες», που μετράνε και συγκρίνουν (χτες και σήμερα) το μέγεθος της καταστροφής στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα ζητάνε οι πληγείσες περιοχές και οι πολίτες από την Πολιτεία. Αντί όμως, ο δημόσιος διάλογος να οδηγεί σε συναινέσεις και θετικά μέτρα επίλυσης του διαχρονικού προβλήματος, αναδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα της κατανόησης του ίδιου του προβλήματος από την πολιτική ηγεσία.
Όλοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, αλλά με διαφορετικά μάτια την αντικρίζουν σαν συμπολίτευση και σαν αντιπολίτευση. Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα:
Ο νότος της Ευρώπης αντιμετωπίζει φωτιές και ο Βορράς πλημμύρες. Δεν είναι συγκυριακά τα προβλήματα. Απαιτούν σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, πρόβλεψη, και ετοιμότητα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα απαραίτητα μέσα. Δυστυχώς όμως όλες οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν όλα τα θέματα με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές για τη διατήρηση της εξουσίας. Είναι καιρός να σταματήσουμε τα κλάματα για τα «αποκαΐδια» και τα «καλοπιάσματα» στους πληγέντες. Χρειαζόμαστε μέτρα και έργα: Όπως σ’ ένα μεγάλο βαθμό εκπαιδεύσαμε τον λαό μας και δημιουργήσαμε κανόνες αντισεισμικούς, έτσι χρειάζεται εκ βάθρων αντιμετώπιση του προβλήματος από τις φωτιές. Επανειλημμένα έγιναν συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, αλλά τα λόγια και οι διακηρύξεις δεν έγιναν έργα και σήμερα πληρώνουμε ακριβά τις συνέπειες στο περιβάλλον. Φαίνεται όμως ότι και να φύγει ο Αύγουστος δεν γλυτώνουμε από τις φωτιές. Άλλες πυρκαγιές φέρνουν «κύματα» καύσωνα στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο. Το «καυτό» φθινόπωρο μυρίζει μπαρούτι.
Στον πολιτικό χώρο οι παρασκηνιακές ζυμώσεις είναι έντονες. Τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία προετοιμάζουν τις εξαγγελίες για την έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός και οι στρατηγικές κατευθύνσεις θα έχουν έντονο χρώμα προεκλογικό, αφού για τη σημερινή κυβέρνηση θα ‘ναι το 2018 το τέλος της θητείας της. Ακόμη και αν πάμε σε εκλογές το 2019, όλα θα έχουν κριθεί το 2018.
Βουνό τα οικονομικά προβλήματα. Η 3η αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά, καθώς και τα φορολογικά, αλλά και με τη στάση του ΔΝΤ, δημιουργούν αβέβαιο ορίζοντα για τον ΣΥΡΙΖΑ: αισιόδοξο σενάριό του.Τα πολιτικά όμως μηνύματα και η σκλήρυνση της αντιπαράθεσης θα ενταθούν. Κυρίαρχη ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ: «Τελειώνουμε με τα Μνημόνια το 2018». Ελευθερωνόμαστε και ετοιμαζόμαστε για ηρωική έξοδο στις αδηφάγες και ανεξέλεγκτες αγορές. Με αυτό ως κεντρικό σύνθημα και με έντονη «αντιμνημονιακή» ρητορεία στο εσωτερικό θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει το εκλογικό του σώμα.
Βέβαια, τις συνεχείς μεταλλάξεις του θα προσπαθήσει να τις «εξαργυρώνει» με «θετικές εξετάσεις» από το ευρωπαϊκό Ιερατείο. Θα εκμεταλλευτεί επίσης τα μέγιστα την «εύνοια» των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν επισκέπτεται την Ελλάδα και θα εξαγγείλει επενδύσεις και θεσμικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Η επίσκεψη του Μακρόν θα πιστοποιεί: Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται πλήρως στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και οι κατά συνέπεια οι αποκαλύψεις του Ιωάννη δεν έχουν καμία σημασία. Δεύτερον ότι βρίσκεται στη γραμμή της «συνύπαρξης» και «συμπόρευσης» των αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην ΕΕ.
Στο εσωτερικό βέβαια θα οξύνει την αντιπαράθεση με το «αμαρτωλό» ΠΑΣΟΚ, το «ατίθασο» και «περαστικό» ΠΟΤΑΜΙ , καθώς και άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, που αντιστρατεύονται αυτή τη «συμπόρευση»!!! Μάλιστα, θα τους κατηγορεί ότι ετοιμάζονται να στηρίξουν τη Ν.Δ. Δεν έχει ωστόσο σημασία αν οι ίδιοι συνεργάζονται με τους ΑΝΕΛ!! Η αλήθεια είναι ότι οι λέξεις πολλές φορές χάνουν το περιεχόμενό τους στο δημόσιο λόγο. Σ’ αυτό το πλαίσιο με δύο πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί για το επόμενο διάστημα. Βέβαια οι πρακτικές της «κομματοκρατίας» (αξιοποίηση του κομματικού στελεχιακού δυναμικού στο κράτος), της «ψηφοθηρίας», του πελατειακού κράτους και της «κατάληψης» των θεσμών θα ενταχθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το σύνθημα «να τους τελειώσουμε», δηλαδή το παλιό σύστημα θα ξανά ζωντανέψει.
Στον αντίποδα, οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν τη φιλοσοφία και αυτήν τη ρητορική στρατηγική. Θα επιμείνουν στην αμφισβήτηση της αμφισημίας και της «δημιουργικής ασάφειας» των λόγων και των έργων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ φαίνεται να επικεντρώνει την πολιτική της στο οικονομικό πεδίο και στην καθημερινότητα του πολίτη και θα αξιοποιεί κάθε «αποκάλυψη» των παρασκηνίων πριν οι ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρήσουν. Έχει συσπειρώσει σημαντικά το κεντροδεξιό εκλογικό σώμα χωρίς όμως τη δυναμική ενός κύματος αλλαγής, έστω νεοφιλελεύθερης. Ο κόσμος είναι καμένος και φυσάει και το γιαούρτι… Για τον λόγο αυτόν, παραμένει «παροπλισμένος» πολύς πληθυσμός.
Ίσως και το 60% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο, ψάχνει ενδεχόμενα μια άλλη επιλογή, μιαν άλλη πολιτική έκφραση. Η δυσαρέσκεια του λαού μας για την άσχημη πορεία της οικονομίας είναι σχεδόν καθολική.
Το ΠΑΣΟΚ με αιχμή και ομπρέλα τη ΔΗΣΥ ανοίγει τα χαρτιά του για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Την 1η Σεπτέμβρη, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα δημοσιοποιήσει το οργανόγραμμα της εκλογής του νέου αρχηγού. Το ΠΟΤΑΜΙ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Η Ώρα Αποφάσεων στις 2 Σεπτέμβρη έχει συγκαλέσει τα όργανά της. Ο Β. Βενιζέλος ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Σ’ αυτό το δύσκολο παζλ των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων θα κριθεί το ποιος πολιτικός φορέας για τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς και θα είναι ο αντίπαλος πόλος της κεντροδεξιάς.
Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι αν κυριαρχήσει το πολιτικό στοιχείο στις παραπάνω διαδικασίες το εγχείρημα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Ελπίζω και πιστεύω, ότι η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα στον πολιτικό χώρο του κέντρου της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να αλλάξει το πολιτικό πρόσωπο της χώρας. Μπορεί να απελευθερώσει μία ξεχωριστή κοινωνική δυναμική, που μπορεί να αλλάξει με γρήγορο ρυθμό τις πολιτικές εξελίξεις.
Το «καυτό» φθινόπωρο είναι μπροστά μας. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τον απολογισμό της πορείας των κοινών μας υποθέσεων και ασφαλώς να προγραμματίσει και να δράσει κατά το δοκούν. Οι καιροί ού μενετοί.