Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το ακαθάριστο εισόδημα τους «απογείωσε» τη φοροδιαφυγή στοιχείο που αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης πλέον αρχής δημοσίων εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προκύπτει ότι ενώ το 2017 μισθωτοί, εισοδηματίες και κυρίως οι επιχειρήσεις δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα και κέρδη για το 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες «κατρακύλησαν» σε επίπεδα χαμηλότερα κι από το 2015.
Το γεγονός προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια αύξησης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κά) αλλά και των αγροτών που επιχειρήθηκε μέσω της σύνδεσης τους με τα πραγματικά εισοδήματα και επιβλήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά λειτούργησε ως ισχυρό κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων.
Σημειώνεται ότι η μεγάλη αυτή αλλαγή είχε προετοιμαστεί από τον Ολλανδό εμπειρογνώμωνα του ΔΝΤ Πατρίκ Ντε Μέτς, θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2016 με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και απέτυχε παταγωδώς. Κι αυτό γαιτί όλοι έσπευσαν τους επόμενους μήνες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς το ποσοστό των ασφαλιστικών εοσφορών στο εισόδημα τους ανέρχεται σε 37,5% (!) οδηγώντας τους περισσότερους από αυτούς στην οικονομική εξόντωση.


Φανταστείτε τι θα γίνει το 2017…

Η κυβέρνηση έχει συστήσει δύο επιτροπές οι οποίες επεξεργάζονται τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και παράλληλα αναζητούν λύσεις για να περιοριστεί το φαινόμενο της απόκρυψης εισοδημάτων, αλλά η οριστική λύση θα βρεθεί μόνο με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και την άρση αυτής της ακραίας επιβάρυνσης.
Από την ανάλυση των στοιχείων της εκκαθάρισης των έξι και πλέον εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος προκύπτει ότι το συνολικό εισόδημα των Ελλήνων ανέρχεται γύρω στα 75 δισ. ευρώ και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 20 και πλέον δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος ενώ από το 2016 φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση εισέρχονται σε μια νέα περίοδο αυξημένης κερδοφορίας.
Ενα δισ. σε μια μέρα
Εφέτος εκτός από το «μπούμ» της φοροδιαφυγής καταγράφηκε ένα νέο εισπρακτικό ρεκόρ.
Στις 31 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα, τελευταία προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος στα κρατικά ταμεία μπήκε ένα δισ. ευρώ (!) που είναι το υψηλότερο ποσό εισπράξεων μιας μέρας από το 2012 ως σήμερα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 28% των φορολογουμένων – φυσικά πρόσωπα – δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος περιμένοντας είτε συμψηφισμό με οφειλές του κράτους πρός αυτούς ή επιδιώκοντας να μπούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Ομως το γεγονός είναι ότι το δημόσιο εισέπραξε ένα δισ. ευρώ από τρείς πηγές:
Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων.
Μόνο απο το φόρο κερδών – φόρο εισοδήματος των Νομικών Προσώπων εισπράχθηκαν περίπου τα μισά (490 εκατ. ευρω) ενώ αυξημένες ήταν και οι εισπράξεις από το ΦΠΑ κατ΄αναλογία με την αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Συνολικά ο φόρος που θα πληρωσουν φέτος οι επιχειρήσεις φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Στη φορολογία φυσικών προσώπων αυτοί που πλήρωσαν στην ώρα τους είναι όσοι είχαν μικρές επιβαρύνσεις και κυρίως οι συνταξιουχοι οι οποίοι κατέβαλαν την πρώτη δόση ή ολόκληρο το φόρο την τελευταία ημέρα μετά την καταβολή των συντάξεων.
Μικρά ποσά φόρου εισοδήματος πληρώθηκαν εφαπαξ και πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν με πιστωτική καρτα.
Eφέτος αυτοί που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου ανήλθαν στο 28% του συνόλου απο 32% πέρυσι ενώ 400.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις – email για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους.