Η ατιμωρησία των εμπρηστών αλλά και στελεχών της Πυροσβεστικής για μοιραία λάθη, ο κύκλος των οικονομικών συμφερόντων γύρω από τη δασοπυρόσβεση αλλά και ο εσωτερικός πόλεμος στην Πυροσβεστική από τις αιτίες που «πυρπολούν» τα ελληνικά δάση. Είναι επιπλέον χαρακτηριστικό ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει τιμωρηθεί ή καταδικαστεί σε ποινική διαδικασία αξιωματικός της Πυροσβεστικής για πυρκαγιές που έλαβαν τεράστιες εκτάσεις λόγω εφησυχασμού, λανθασμένων εκτιμήσεων και αναζωπυρώσεων. Η τελευταία απαλλαγή υπήρξε για ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής που είχε κατηγορηθεί για λανθασμένες κινήσεις στη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2009 που κατέκαψε περίπου 150.000 στρέμματα δάσους στο Σέσι Γραμματικού –σε κοντινό σημείο με την εφετινή –που επεκτάθηκε σε Μαραθώνα, Αγιο Στέφανο κ.λπ.
Σχέσεις που «καίνε»
Αξιωματικοί που ελέγχθηκαν για πυρκαγιές που αποψίλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες δασικές εκτάσεις στη Βόρεια Πελοπόννησο το 2000, στην Ηλεία το 2007 αλλά και στην πυρκαγιά του 2009 στο Γραμματικό αθωώθηκαν «πανηγυρικά», αφού δεν μπορεί να τους αποδοθεί δόλος αλλά μόνο «ασαφή λάθη». Ενδεικτικό ακόμη του παρασκηνίου στον τρόπο χειρισμού των δασικών πυρκαγιών είναι ότι –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» –η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είχε συντάξει το 2015 δικογραφία σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής που ερευνούσαν περιπτώσεις εμπρησμών στην Αργολίδα ότι αλλοίωναν έγγραφα της δικογραφίας για να προχωρήσουν σε λάθος συλλήψεις και η οποία οδήγησε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών πυροσβεστών.
Επιπλέον πρώην σημαντικοί αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αλλά και συνδικαλιστές αναλαμβάνουν «τεχνικοί σύμβουλοι» δημοσίων οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, ή άλλων φορέων στις οποίες αποδίδονται ευθύνες για καταστροφικές πυρκαγιές. Οπως φαίνεται δηλαδή ότι μπορεί να ισχύει και για την τελευταία στον Κάλαμο (από κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος). Με πολλούς να μιλούν για «μια σχέση πρώην και νυν αξιωματικών της Πυροσβεστικής που μερικές φορές δεν είναι απολύτως ευκρινής ως προς την αναζήτηση των αιτίων των πυρκαγιών και την απόδοση ευθυνών».
Η ταυτότητα των δραστών
Σύμφωνα με μελέτη του πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής και αναλυτή των αιτιών των δασικών πυρκαγιών κ. Αδριανού Γκουρμπάτση και αντίθετα με τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, μόνο ποσοστό της τάξης του 20%-22% των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε πρόθεση, ενώ σε ένα ποσοστό 40% δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της πυρκαγιάς! Τα τελευταία 20 χρόνια εκδηλώθηκαν περισσότερες από 200.000 φωτιές σε δάσος και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για εμπρησμό από πρόθεση μόνο σε περίπου 1.000 άτομα, από τα οποία οδηγήθηκε στη φυλακή μηδαμινό ποσοστό. Ποσοστό περίπου 35% των συλληφθέντων ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι κ.λπ., ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός πυρκαγιών που οφείλεται σε πυρομανείς, σε εποχικούς δασοπυροσβέστες και δήθεν «εθελοντές».
Ποσοστό περίπου 32% των εμπρηστών δασών είναι υπότροποι. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τέσσερις-πέντε κατηγορούμενοι για καταστροφικούς εμπρησμούς παραμένουν σε φυλακές ή ιδρύματα. Επιπλέον ουδείς παρακολουθεί τι συμβαίνει με άλλους, ελεύθερους πλέον εμπρηστές, όπως ένα ανδρόγυνο ηλικίας περίπου 40 ετών που είχε προχωρήσει σε 30 εμπρησμούς δασών σε Πεντέλη, Υμηττό και στο άλσος Βεΐκου.
Το ενδιαφέρον των ερευνητών της Πυροσβεστικής στρέφεται στους δράστες των διαδοχικών εμπρησμών που κατέκαψαν περίπου 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης στη Ζάκυνθο και οι οποίοι φέρεται να δρουν και τα προηγούμενα χρόνια. Στελέχη της Πυροσβεστικής μιλούν για «ένα πλέγμα συμφερόντων που σχετίζεται με καταπάτηση αγροτικών εκτάσεων, με τη διευκόλυνση κτηνοτρόφων και κυνηγών και ίσως με την εκμετάλλευση εκτάσεων από ξένους επενδυτές στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη».
Σε εξέλιξη είναι και η έρευνα για τη δράση ενός συνταξιούχου υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος συνελήφθη προ τριημέρου και θεωρείται ύποπτος για δύο εμπρησμούς με τη χρήση κροτίδων τον Απρίλιο του 2016 στους πρόποδες της Πάρνηθας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ