Σε επενδυτικό, πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό σκοπεύει να μετατρέψει η δημοτική αρχή τον Πειραιά, έχοντας στα χέρια της ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο μετά την έγκριση της μελέτης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και με στόχο τη δημιουργία, πλέον, προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας.
«Εκτός των 80 εκατ. ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν από την ΟΧΕ, έχουμε ήδη εγκεκριμένα από την Περιφέρεια έργα ύψους 31 εκατομμυρίων, άρα αθροιστικά μιλάμε για ένα πακέτο επενδύσεων του δήμου 111 εκατ. ευρώ» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» για τα σχέδια του Δήμου Πειραιά ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης.
«Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι γιατί δικαιώνονται οι κόποι πολλών ανθρώπων, όλων όσοι δούλεψαν για να έχουμε αυτή την πολύ μεγάλη και σημαντική χρηματοδότηση για την πόλη για τα επόμενα πέντε χρόνια (2017-2022). Επιπροσθέτως είναι ικανοποιητικό σε μια πραγματικά ανταγωνιστική διαδικασία όπως ήταν αυτή να έρχεσαι στην αξιολόγηση πρώτος μεταξύ πολύ σημαντικών δήμων, όπως του Δήμου Αθηναίων και άλλων. Από εκεί και πέρα θα κριθούμε από την απορρόφηση και τη «μετάφραση» αυτών των χρημάτων σε έργα είτε υποδομών είτε για την κοινωνία, για την επιχειρηματικότητα, για πιο όμορφη πόλη, για υπηρεσίες smart city, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό».
Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης σημειώνει ότι «πάνω από το 1/3, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφορούν προγράμματα ώστε να στηριχθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες –δυστυχώς στη χώρα και στην πόλη μας είναι πολλοί οι άνεργοι, οι επιχειρήσεις που πλήττονται. Μάλιστα η δυνατότητα που δίνει η ΟΧΕ, και είναι πραγματικά θα έλεγα σημαντική, είναι ότι οι τελικοί δικαιούχοι των ποσών αυτών θα μπορούσε να είναι φορείς, ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα ευρέσεως εργασίας ή ενίσχυσης άλλων ευπαθών ομάδων. Τα χρήματα αυτά θέλω να πιστεύω ότι μπορούν άμεσα να διοχετευθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη».
Θέσεις εργασίας
Ερωτηθείς εάν ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ο δήμαρχος Πειραιά επισήμανε: «Πάντα πιστεύω πως ο Πειραιάς έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να έρθουν νέες θέσεις εργασίας. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι ειδικά από το τέλος του 2018 και μετά θα αρχίσει να γίνεται και ορατό. Βεβαίως αυτό αφορά και τη συνολική πορεία της χώρας. Δεν μπορεί μια πόλη αποκομμένη από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας να λειτουργήσει, αλλά επειδή θέλω να πιστεύω πως και η χώρα θα βρει έναν δρόμο ανάπτυξης σταδιακά, θεωρώ ότι οι προθέσεις υπάρχουν. Πέρα από τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι, που θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία θα αποβεί και για την πόλη του Πειραιά σημαντική, έχουμε ένα σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους και έλληνες επενδυτές για νέες επενδύσεις στην πόλη που θεωρώ ότι θα τελεσφορήσουν μέχρι το 2019. Σχετικά με τους τομείς επενδύσεων υπάρχει ενδιαφέρον για νέες τουριστικές μονάδες που έχει ανάγκη η πόλη για να γίνει λιμάνι home port στον ναυτιλιακό κλάδο και η υλοποίηση από ιδιώτη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας».
Επιχείρηση καθαριότητα
Για τα έργα που αφορούν την καθημερινότητα ο κ. Μώραλης υπογράμμισε: «Με τις συνθήκες που υπάρχουν στους δήμους της χώρας αυτή τη στιγμή και με την κακή αντίληψη των εκάστοτε κυβερνήσεων σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου δεν αφήνουν τον κάθε δήμο να λειτουργήσει αυτόνομα όπως θα έπρεπε και εξισώνουν τις ανάγκες των δήμων, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προχωράμε ήδη σε ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας αλλά και των υποστηρικτικών μηχανημάτων που απαιτούνται για μια καθαρή πόλη. Θέλουμε επίσης μια σύγχρονη, φιλική και όμορφη πόλη και προχωράμε σε δύο άμεσες, πολύ σημαντικές αναπλάσεις που αφορούν την περιοχή του Αγίου Διονυσίου: μια ανάπλαση των 15 εκατ. ευρώ και την πολύ σημαντική για εμάς, ουσιαστική, ανάπλαση του Μικρολίμανου ύψους 6 εκατ. ευρώ. Και φυσικά σε μικρότερα έργα που ήδη συμβαίνουν στην πόλη σε επίπεδο ανάπλασης πλατειών, παιδικών χαρών, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις».
«Οσον αφορά την έξυπνη πόλη» επισημαίνει ο κ. Μώραλης «προχωράμε άμεσα σε υπηρεσίες ελεγχόμενης στάθμευσης, στην αλλαγή όλων των φωτιστικών της πόλης ώστε να μπουν φώτα led με τηλεματική διαχείριση, και ίσως και λίγο καθυστερημένα σε μια μεγάλη καμπάνια για την ανακύκλωση, διότι είμαστε ένας δήμος που δεν έχουμε το επίπεδο ανακύκλωσης που θα θέλαμε».
Κέντρο πολιτισμού η περιοχή Αγίου ΔιονυσίουΟ Δήμος Πειραιά σκοπεύει να μετατρέψει την περιοχή του Αγίου Διονυσίου σε «κέντρο» πολιτισμού. «Εχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναπτυχθεί. Εχουμε και τη μεγάλη σημαντική επένδυση στα κτίρια της παλιάς καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Επιπλέον προχωράμε στη δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών, σε ανάπλαση πεζοδρομίων, σε αντικατάσταση όλων των φωτιστικών με διαφορετικά υλικά, στη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, σε αλλαγές προσόψεων κτιρίων ώστε να πάρει η περιοχή αυτή μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία που να έχει αναφορά στις τέχνες… Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε τέλος του έτους ή αρχές του επομένου να έχουμε ανάδοχο και ότι η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου θα έχει ολοκληρωθεί στον πολιτικό χρόνο της πρώτης μας θητείας, ενώ κάτι ανάλογο παλεύουμε ώστε και το Μικρολίμανο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2019».
Επόμενος στόχος για τη δημοτική αρχή η ανάπλαση της Πειραϊκής, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει η πόλη πόλος έλξης για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων. Ο κ. Μώραλης επισημαίνει ότι «δεν είμαστε μια φιλική πόλη για τους τουρίστες. Προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε σιγά σιγά να χτίσουμε αυτό που λένε τουριστική πόλη. Δεν είναι εύκολο και είναι και πολυπαραγοντικό, π.χ. οι Πειραιώτες δεν έχουν μάθει να λειτουργούν και να υποδέχονται τουρίστες διότι ο Πειραιάς δεν υπήρξε τουριστικός προορισμός, άρα η πόλη θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί ως τουριστικός προορισμός. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τρεις ειδικές διαδρομές: Η μία από το κεντρικό λιμάνι μέσω της οδού Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, προς τη Ζέα, όπου είναι το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας. Δεύτερη ειδική διαδρομή θα είναι η βόλτα στο Μικρολίμανο και τρίτη διαδρομή είναι η Πειραϊκή από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι τη Ζέα».
Για τους αθλητικούς χώρους σημείωσε ότι διανύεται «περίοδος δημοπράτησης για αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και μέσα στο 2017 θα έχουμε και δύο ανακοινώσεις για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα σκοπευτήριο, που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευσή μας, και ένα ακόμη κλειστό γήπεδο, ώστε να ελαφρυνθούν τα δύο μοναδικά κλειστά που έχουμε», ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι και η δημιουργία δύο νέων σχολικών μονάδων μέσα στα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ