Οι πυρκαγιές του Αυγούστου περιόρισαν την περίοδο των διακοπών και από την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική ζωή επανέρχεται σχεδόν σε κανονικούς ρυθμούς. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει οτιδήποτε θα μπορούσε να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση. Εκτιμώντας ότι η θερινή περίοδος στην οποία είχε επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να οργανώσει την αντεπίθεσή του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έγινε στάχτη, θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει την κυβέρνηση στο πεδίο της καθημερινότητας και των προβλημάτων του μέσου νοικοκυριού. Αυτά θα αναδείξει, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, στη ΔΕΘ όπου θα αναπτύξει το συνολικό του σχέδιο για τη χώρα και την έξοδο από την κρίση.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπήκε σε έναν κύκλο φθοράς από τον οποίο δεν θα μπορέσει να βγει επειδή μαζεύονται πλέον πολλά: Διαχειριστική ανικανότητα σε κρίσιμα θέματα, όπως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπέρμετροι φόροι, πισωγύρισμα στην Παιδεία, υποβάθμιση του ΕΣΥ. Ο πυρήνας της ζωής της ελληνικής οικογένειας διαλύεται και επιπλέον η υπόθεση των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον καταδικασμένο σε ισόβια για το «Noor 1» Μ. Γιαννουσάκη απαξιώνει ηθικά την κυβέρνηση, παρατηρούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η κοινωνική ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί για την κυβέρνηση» προσθέτουν.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά το καλοκαίρι, θα παρουσιαστεί σε ακρόαση ο κ. Καμμένος και θα συζητηθεί το αίτημα του Ευ. Βενιζέλου να κληθεί στην ίδια Επιτροπή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο οποίο έχει συναινέσει η ΝΔ. Πρόκειται για δύο θέματα τα οποία δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση, αλλά το θέμα Καμμένου εκτιμούν κύκλοι της Πειραιώς ότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων. Διερωτώνται, μάλιστα, αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «θα συνεχίσουν να στηρίζουν ενοχικά τον Πάνο Καμμένο».
Προετοιμασία για τη ΔΕΘ
Από την ερχόμενη εβδομάδα, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θα ξεκινήσει εντατικά την προετοιμασία για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη ΔΕΘ. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομία και οι προτάσεις της ΝΔ για την ανάκαμψη της χώρας και την ανάπτυξη. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα των καλοκαιρινών περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα και να μορφοποιήσει σε κυβερνητικές προτάσεις τα συμπεράσματα που έβγαλε από την επαφή του με τις διάφορες ομάδες πολιτών τις οποίες συνάντησε. Ο απολογισμός των περιοδειών δεν έχει γίνει ακόμα, κάποιοι λένε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ωστόσο οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι τον συνόδευαν σε αυτές τις εξορμήσεις, μεταφέρουν το ζεστό κλίμα και την ουσιαστική συζήτηση που έγινε με τους πολίτες. Τα θέματα που τέθηκαν σε αυτές τις επαφές έχουν καταγραφεί και μελετώνται από ειδική ομάδα προκειμένου, όσα είναι εφικτό να υλοποιηθούν, να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να δείξει ότι και γνωρίζει και μπορεί να δώσει λύσεις στα βασικά προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει επενδύσει πολλά στο θέμα της Παιδείας, θα αναδείξει τα προβλήματα στην Υγεία, και γενικά θα θέσει το πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα. Το μήνυμά του θα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά και το στοίχημά του να πείσει ότι είναι ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί να καθοδηγήσει την πορεία της χώρας προς το μέλλον.
Προσωπική σύγκρουση
Αναπόφευκτα, η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει προσωπική. Στην Πειραιώς συμμερίζονται την κριτική που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός για την απουσία του από τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού τις ημέρες που έκαιγαν οι φωτιές και για την αποτυχημένη εμφάνισή του την τέταρτη ημέρα, όταν όλα είχαν κριθεί. Αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε την αιχμή ότι «οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Ο κ. Μητσοτάκης δημοσιοποίησε τις προτάσεις του για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, αλλά και για την προστασία του δασικού πλούτου, αναγνωρίζοντας ότι «πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ