Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ ενδεχομένως να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease.
Ωστόσο, η συντακτική ομάδα σπεύδει να τονίζει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα, καθώς η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Η σχέση που εντόπισαν δεν είναι αιτιολογική.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λιντα Μακ Εβόι, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 1.300 άτομα, τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση το διάστημα 1984-2013. Ζούσαν σε μεσο-ανώτερο προάστιο της επαρχίας του Σαν Ντιέγκο και είχαν τουλάχιστον πανεπιστημιακή μόρφωση. Ανά τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε αξιολόγηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης.
Μεταξύ των ανδρών και γυναικών που ήταν 85 ετών και άνω, εκείνοι που έπιναν μετριοπαθείς ποσότητες αλκοόλ πέντε με επτά ημέρες την εβδομάδα είχα διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν ενδείξεις άνοιας, συγκριτικά με όσους απείχαν του αλκοόλ.
Ως μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε το ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες, οποιαδήποτε ηλικίας και τους άνδρες 65 ετών και άνω, και τα έως δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω των 65 ετών.
Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκαν τα πάνω από τρία ποτά την ημέρα για τις γυναίκες οποιαδήποτε ηλικίας και τους άνδρες 65 ετών και άνω, και τα τέσσερα ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες 65 ετών και κάτω.
«Η μελέτη είναι μοναδική διότι αξιολόγησε την πνευματική υγεία ανδρών και γυναικών σε όψιμη ηλικία και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα, αλλά και καλύτερες πιθανότητες διατήρησης μιας καλής γνωστικής υγείας στην τρίτη ηλικία», εξηγεί η Δρ Μακ Εβόι.
Και συμπληρώνει ότι, η μελέτη δεν υπονοεί ότι το αλκοόλ προκαλεί μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Η κατανάλωση αλκοόλ και ιδίως κρασιού σχετίστηκε κυρίως με υψηλότερα εισοδήματα και μορφωτικό επίπεδο κάτι που με τη σειρά του συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και ψυχικών παθήσεων, καθώς και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι το αλκοόλ έχει θέσει σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από το αλκοόλ, συνεπώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών», συμπληρώνει η Έριν Ριτσαρντ, συγγραφέας της έρευνας και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.